Olijfolie

Olijfolie wordt beschouwd als plantaardige olie.

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen. De mensheid is al lang met olijfolie bekend, de oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4000 jaar voor Chr. gebruikt werd. Rond 1200 voor het begin van de jaartelling brachten de Feniciërs de olijfboom naar Italië.

Olijfolie wordt vooral bij de voedselbereiding gebruikt. In veel landen rond de Middellandse Zee is olijfolie al duizenden jaren van belang in verschillende toepassingen. Niet alleen als voedingsmiddel, het werd ook massaal gebruikt als brandstof voor verlichting door middel van olielampen.

Zoek naar olijfolie in jouw kookboeken en blogs

Waar vind je ook alweer dat lekkere recept met olijfolie in jouw eigen receptenverzameling? Met heerlijkzoeken zoek je door je eigen kookboeken, je favoriete blogs en je zelf verzamelde recepten.

De lekkerste olijfolie recepten

De volgende recepten zijn gevonden met het ingredient olijfolie:

Een recept uit Tessa Kiros - Ciao Bella

Snack of tussendoortje uit Ciao Bella:

Gebakken mozzarellasandwiches

Ingrediënten:
ansjovis, ansjovispasta, bloem, boter, broodkruimels, ei, ham, melk, mozzarella, nootmuskaat, olijfolie en witbrood

Keuken:
Italiaans

Soort:
vegetarisch / brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Tessa Kiros en M. Chatzikonstantis - Twaalf

Basisrecept uit Twaalf:

Kruidige olijfolie

Ingrediënten:
knoflook, olijfolie, rozemarijn en salie

Keuken:
Italiaans

Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Antonio Carluccio, A. Carluccio en P. Carluccio - Eten in Italie

Recept uit Eten in Italie:

Crudites met olijfolie

Ingrediënten:
extra vierge olijfolie, jonge bleekselderij, jonge venkelknol, kleine artisjok, lente ui, nieuwe wortel, peper en zout

Keuken:
Italiaans

Een recept uit Tessa Kiros en M. Chatzikonstantis - Twaalf

Bijgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Twaalf:

Cannellinibonen met olijfolie

Ingrediënten:
bleekselderij, cannellinibonen, knoflook, laurier, olijfolie, rode ui, salie en wortel

Keuken:
Italiaans

Soort:
vegetarisch
Een recept uit Luca Lorusso en Vivienne Polak - Proef Puglia

Recept uit Proef Puglia:

Citroentaart met olijfolie

Ingrediënten:
citroen, citroenen, citroensap, eieren, g bloem, griekse yoghurt, kristalsuiker, olijfolie, poedersuiker, tl bakpoeder en zout