Albert Kooy - De Nieuwe Nederlandse Keuken

De Nieuwe Nederlandse Keuken

Een boek van Albert Kooy

We hebben 209 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals De Nieuwe Nederlandse Keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

In De Nieuwe Nederlandse Keuken geeft Albert Kooy zijn visie op koken in Nederland. Het is een basiskookboek dat richtlijnen geeft aan de hedendaagse Nederlandse amateur- en professionele kok. Door de ontwikkeling van de moderne techniek is op het gebied van voeding heel veel mogelijk. Op dit moment kunnen we bijna alles kopen, krijgen of maken, zonder ons af te vragen waar het eigenlijk vandaan komt: uit welke grond, uit welk water, welke afstand het heeft afgelegd voor dat het bij ons in de koelkast, de winkel of het restaurant terecht komt. Maar ook wat voor belasting het heeft of heeft gehad op ons milieu. De Nieuwe Nederlandse keuken is voor Albert Kooy een keuken die gebaseerd is op een moderne en intelligente kijk op de ingredienten en de omgang met deze ingredienten in onze eigen keuken of in die van de professionele kok. De Nieuwe Nederlandse keuken is een duurzame, milieuvriendelijke, diervriendelijke, gezonde, eigentijdse keuken die geïnspireerd is op de eeuwenoude cultuur van ons eigen land. Ook Nederland heeft een culinaire cultuur, denk maar eens aan zoute haring, erwtensoep, drie in de pan, hutspot, balkenbrij, zult, worstenbroodjes, rolpens, hazenpeper, zuurkool, speculaas, boterkoek, Haagsche hopjes, advocaat, saucijzenbroodjes, rookworst, lekkerbekjes en kibbeling, boerenkool met spek, bruine bonen, kapucijners, pannenkoeken met spek en stroop, poffertjes, stroopwafels, Limburgse vlaaien, hachee, oliebollen, puddingbroodjes, blinde vinken, slavinken en natuurlijk andijviestamppot met een gehaktbal en jus, rodekool et cetera.Deze enorme rijkdom aan ingredienten en smaken, gebaseerd op vers geoogste producten van ons land en gegeten in de seizoenen waarin ze van nature eetbaar zijn, dá¡t ziet Albert Kooy als de te koesteren basis van de Nieuwe Nederlandse Keuken.De gerechten in De Nieuwe Nederlandse Keuken zijn Nederlands, de ingredienten “van het seizoen” maar toch vindt u er geen “gewone” andijviestamppot, raapsteeltjes of griesmeelpudding. De ingredienten worden weliswaar gebruikt maar de receptuur is eigentijds. Soms is de bereidingswijze nieuw, soms de wijze van opdienen of de combinatie van smaken. De prachtige foto”s geven een compleet gerecht weer, vaker nog zijn ze genomen tijdens het koken zodat juist de bereidingswijze tot zijn recht komt. Interessant zijn de ideeen die Albert Kooy uiteen zet in De Nieuwe Nederlandse Keuken. Praktisch zijn de tips voor de inkoop van ingredienten, de samenstelling van het menu en de inrichting van de eigen groenten- en kruidentuin, handig de diverse basisrecepten en -technieken.

Maar vooral de bijna 200 pagina”s met recepten zijn bijzonder: geen amuses maar bittergarnituur, mooie voorgerechten, Hollandse groenten, heerlijke vlees- en visgerechten en zoete nagerechten.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit De Nieuwe Nederlandse Keuken

Een greep uit de 209 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Albert Kooy - De Nieuwe Nederlandse Keuken

Basisrecept uit De Nieuwe Nederlandse Keuken:

Tomatenketchup

Ingrediënten:
azijn, bleekselderij, gember, kaneel, knoflook, kruidnagel, mosterd, oregano, rode paprika, spaanse peper, suiker, tomaat, tomatenpuree en ui

Keuken:
Hollands
Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Albert Kooy - De Nieuwe Nederlandse Keuken

Diner / voorgerecht uit De Nieuwe Nederlandse Keuken:

Krab cake

Ingrediënten:
bieslook, eidooier, koriander, krab, maïzena, minimaiskolf en olie

Keuken:
Hollands
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Albert Kooy - De Nieuwe Nederlandse Keuken

Diner / voorgerecht uit De Nieuwe Nederlandse Keuken:

Bruine bonensoep

Ingrediënten:
boter, bruine bonen, gerookt spek, knolselderij, kruidnagel, laurier, room, ui, varkensbouillon en wortel

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Albert Kooy - De Nieuwe Nederlandse Keuken

Diner / voorgerecht uit De Nieuwe Nederlandse Keuken:

Kreeftensoep

Ingrediënten:
bleekselderij, bloem, garnalenpulp, kippenbouillon, knoflook, laurier, olijfolie, prei, rijst, sinaasappelschil, soepkreeft, tijm, tomatenpuree, ui, wortel en zoete witte wijn

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / schaal- en schelpdieren
Toon alle 209 recepten in dit boek