Chios-mastiek

Mastiek is de hars die afkomstig is van de mastiekboom Pistacia lentiscus.

De hars werd in de schilderkunst vroeger veel gebruikt als vernis in de olieverftechniek, maar is tegenwoordig grotendeels vervangen door vernissen die niet na-gelen. Mastiek was ook de basis van stopverf voor glasramen en werd daartoe gemengd met een vulmiddel. De hars is een triterprenoïde. Het heeft een refractie-index van ongeveer 1,535 en een soortelijk gewicht van 1,074. Het smeltpunt ligt rond 100 C°. De marktprijs is ongeveer € 85 de kilo.

Het gebruik van de hars is bekend vanaf de zestiende eeuw; de gele harstranen werden verzameld en als zodanig verkocht, waarna de kunstenaar er zelf vernis van maakte door oplossing in alcohol of terpentijn. De beste helderste kwaliteit kwam van het Griekse eiland Chios. In de negentiende eeuw kwam er een commerciële productie op gang; mastiekvernis werd toen veel helderder.

Omdat er een mode was om harsolieverf te gebruiken kwamen er ook schildermedia op mastiekbasis op de markt. Dit tastte echter de duurzaamheid van de verflaag aan en mastiek als geheel kreeg een kwade roep. Rond 1900 ging men daarom al grotendeels over op de duurdere Damarhars. Mastiek is ook oplosbaar in terpentine maar de oplosbaarheid als geheel vermindert door de jaren. Oude vergeelde vernislagen zijn lastig te verwijderen. Mastiekvernis lijdt sterk aan craquelé en is gevoelig voor efflorescentie van vetzuren vanuit de olieverflaag. Het vernis wordt nog steeds gebruikt bij de traditionele vioolbouw.

Tegenwoordig is in de Europese Unie de naam mastiek beschermd en gereserveerd voor de Chiosmastiek; op de wereldmarkt is de slechtste bruinige kwaliteit onder de naam Mastic Bombay te koop.

Mastiek wordt ook gebruikt als kauwgum en als harstoevoeging aan een sterkedrank: de mastica en het Turkse dondurma, een taai type ijs. Er werden vele medicinale toepassingen aan toegeschreven; modern onderzoek heeft de werking als desinfectans bevestigd. Wikipedia

Alternatieve naam: mastiekgom.

Zoek naar chios-mastiek in jouw eigen kookboeken

Waar vind je ook alweer dat lekkere recept met chios-mastiek in jouw eigen receptenverzameling? Met heerlijkzoeken zoek je door je eigen kookboeken, favoriete foodblogs en zelf verzamelde recepten.

De lekkerste chios-mastiek recepten

De volgende recepten zijn gevonden met het ingredient chios-mastiek:

Een recept uit Tessa Kiros en M. Chatzikonstantis - De smaak van mijn herinnering

Diner / nagerecht uit De smaak van mijn herinnering:

Mastiek-ijs

Ingrediënten:
basterdsuiker, chios-mastiek, melk en schenkroom

Keuken:
Cypriotisch
Soort:
zoet / vegetarisch / ijs/sorbet/granita/panna cotta
Een recept uit S. Wheeler, T. Glanville en Sam & Sam Clark - Casa Moro

Diner / lunch / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti / lunchgerecht uit Casa Moro:

Gegrilde sardines in wijnbladeren met tahinsaus

Ingrediënten:
citroen, mastiekgom, platbrood, sardines, tahinsaus, wijnbladeren en zout

Keuken:
Mediterraans
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren / barbecue/grill
Een recept uit G. Malouf en L. Malouf - Turquoise

Recept uit Turquoise:

Taai Turks ijs

Ingrediënten:
citroenschil, kristalsuiker, mastiekgom, salep, sinaasappelschil, slagroom en volle melk

Keuken:
Turks
Soort:
ijs/sorbet/granita/panna cotta
Een recept uit G. Malouf en L. Malouf - Turquoise

Recept uit Turquoise:

Melkpudding met labne, abrikozen en Turkse elfjeszijde

Ingrediënten:
amardinevellen, citroensap, citroenschil, kristalsuiker, maïzena, mastiekgom, oranjebloesemwater, sinaasappelschil, turkse elfjeszijde suikerspin met sinaasappelsmaak, volle melk, water en yoghurt

Keuken:
Turks
Soort:
gebak, koek, taart, pudding
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Iraakse arak

Ingrediënten:
dadels en mastiek

Keuken:
Sefardisch / Joods / Iraaks
Soort:
likeuren en gedestilleerd
Een recept uit P. Faas - Rond de tafel der Romeinen

Drank (alcoholisch) / dranken / drinken uit Rond de tafel der Romeinen:

Absint

Ingrediënten:
absintalsem, aromatische bladeren, costum, dadel, mastiek, saffraan en wijn

Keuken:
Romeins
Soort:
vegan
Een recept uit M. Tol en N. Zerouali - Arabia

Diner / nagerecht uit Arabia:

Mhallabia met mandarijnstroop

Ingrediënten:
maïzena, mandarijn, mastiek, oranjebloesemwater, suiker en volle melk

Keuken:
Midden-Oosten
Soort:
zuivel
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Iraanse arak

Ingrediënten:
anijszaad, citroenschil, kersen, mastiek, melasse, rozijnen en venkelzaad

Keuken:
Iraans / Sefardisch / Joods
Soort:
likeuren en gedestilleerd
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Dranken / drinken uit De Joodse keuken:

Marokkaande amandelmelk

Ingrediënten:
amandelessence, blanke amandelen, mastiek, oranjebloesemwater, rozenwater, suiker en water

Keuken:
Marokkaans / Sefardisch / Joods
Soort:
vegan
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Ontbijt / diner / snack of tussendoortje / nagerecht / dessert uit De Joodse keuken:

Roz bi halib - Arabische rijstepudding

Ingrediënten:
mastiek, melk, risottorijst, rozenwater, suiker en water

Keuken:
Sefardisch / Joods / Arabisch
Soort:
gebak/koek/taart/pudding / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / nagerecht / dessert uit De Joodse keuken:

Confiture de courge - Pompoenjam

Ingrediënten:
crème fraîche, kaimak, kaneel, kruidnagels, mascarpone, mastiek, oranjebloesemwater, oranje pompoen, pistaches en suiker

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
chutney/pickle/jam/compote
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Balouza - Pudding met rozensmaak

Ingrediënten:
blanke amandelen, maïzena, mastiek, pistaches, rozenblaadjesjam, rozenwater, rozijnen, suiker en water

Keuken:
Israëlisch / Sefardisch / Joods
Soort:
gebak/koek/taart/pudding / vegan
Een recept uit P. Tryde en Sam & Sam Clark - Moro

Diner / nagerecht uit Moro:

Rozenwaterijs met kardemom

Ingrediënten:
dikke room, fijne suiker, gecondenseerde melk, groene kardemompeulen, kaneelstokje, mastiekkristallen, melk, rozenblaadjes, rozenwater en suiker

Keuken:
Mediterraans
Soort:
ijs/sorbet/granita/panna cotta
Een recept uit M. Tol en N. Zerouali - Arabia

Diner / nagerecht uit Arabia:

Syrisch pistacheroomijs

Ingrediënten:
crème fraîche, eidooier, mastiek, oranjebloesemwater, pistachenoten, slagroom en suiker

Keuken:
Syrisch
Soort:
ijs/sorbet/granita/panna cotta
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Turkse koffie met specerijen

Ingrediënten:
anijszaad, espressokoffie, gemalen kardemom, gemberpoeder, kaneel, kardemom, korianderzaad, mastiek, suiker en water

Keuken:
Turks / Orientaals / Sefardisch / Joods
Een recept uit Jacques Meerman - Mediterraneo

Diner / hoofdgerecht uit Mediterraneo:

Naranjiyya (vlees met sinaasappel)

Ingrediënten:
bittere sinaasappel, gedroogde munt, gember, kaneelstokjes, komijn, korianderzaad, mastiek, munt, peper, saffloerzaad, vet vlees, water, wortel en zout

Keuken:
Mediterraans / Arabisch