Claudia Roden - De Joodse keuken

De Joodse keuken

achthonderd authentieke recepten uit de diaspora

Een boek van Claudia Roden

We hebben 1047 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals De Joodse keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

De veelzijdigheid en de levendigheid van de Joodse cultuur…

Een monumentaal werk dat de geschiedenis vertelt van het Joodse volk aan de hand van de Joodse keuken. De achthonderd(!) magnifieke recepten, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd, zijn de schatten die Claudia Roden gedurende vijftien jaar heeft verzameld uit de diaspora, de verspreiding van Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Ze proefde de gerechten, praatte met koks, met marktkooplui en met mensen die recepten mondeling hebben overgeleverd, en ze luisterde naar de verhalen die u overal in dit boek vindt…


Aantekeningen bij dit boek

Dit boek is geïndexeerd op basis van de eerste druk uit 1996. In 2019 is het opnieuw uitgegeven, volgens het colofon zonder wijzigingen. Naast de prachtige collectie recepten is ook het historische inkijkje in de verschillende joodse gemeenschappen uit de diaspora zeer interessant.
Als niet-jood vond ik het wel moeilijk om verschillende gerechten te ordenen in de klassieke categorieën van hoofd- en bijgerecht, gang of type. De complexe spijswetten plus de vele gerechten die aan specifieke feestdagen en gebeurtenissen worden gekoppeld en de bijzondere bereidingen rondom sabbath leiden er toe dat ik als buitenstaander hier en daar heb moeten gokken. Ik ga er van uit dat de lezer zijn eigen oordeel zal vellen.

- meer dan 5 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit De Joodse keuken

Een greep uit de 1047 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Tunesische gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten:
bladpeterselie, gemalen rozenknoppen, harissa, kalfsgehakt, kaneel, knoflook, koriander, lamsgehakt, munt, peper, rundergehakt, suiker, tomaten, tomatenpuree, tomaten uit blik, ui, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Tunesisch / Sefardisch / Joods
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Shirin polo - Zoeten feestelijke rijst

Ingrediënten:
basmatirijst, blanke amandelen, dadels, gedroogde abrikozen, gedroogde cranberries, gedroogde zure kersen, pistaches, saffraanpoeder, sinaasappelschil, suiker, zonnebloem en zout

Keuken:
Iraans / Sefardisch / Joods
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Mouna au lait - Zoet melkbrood

Ingrediënten:
arachideolie, bloem, boter, droge gist, ei, eidooier, melk, sinaasappelrasp, suiker en zonnebloemolie

Keuken:
Noord-Afrikaans / Sefardisch / Joods
Soort:
brood en broodgerecht / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Groene kruidensaus

Ingrediënten:
bladpeterselie, citroensap, dille, extra vergine olijfolie, knoflook, koriander, peper, ui, venkel en zout

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
vegan / saus / marinade
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Macalcal of masala chicken - Kip in kokossaus

Ingrediënten:
amandelen, cashewnoten, gemberwortel, kipfilet, kippendijen, knoflook, kokosmelk, kurkuma, nieuwe aardappel, rozijnen, santen, sesamolie, suiker, ui, witte peper, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indiaas / Sefardisch / Joods
Soort:
gevogelte
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Savo - Fruitige rijst uit Bukhara

Ingrediënten:
appel, basmatirijst, dadel, dadels, gedroogde abrikozen, gekarameliseerde wortel, kaneel, kip, kippenbouillon, kweepeer, langkorrelrijst, plantaardige olie, pruimedanten, rozijnen, saffraandraadjes, saffraanpoeder, tomaten, vleesbouillon en zout

Keuken:
Sefardisch / Joods / Oezbeeks
Soort:
soep/bouillon / lamsvlees / ovenschotel
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Snack of tussendoortje / bij de koffie uit De Joodse keuken:

Noix fourées

Ingrediënten:
amandelpasta, marsepein, suikerstroop en walnoten

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
vegan / koek en gebak
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Kichree - Rijst met rode linzen

Ingrediënten:
boter, ei, halloumi, knoflook, komijn, langkorrelrijst, mozzarella, olie, peper, plantaardige olie, rode linzen, tomaat, tomatenpuree, ui en zout

Keuken:
Sefardisch / Joods / Iraaks
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Marokkaanse gegrilde gehaktballetjes

Ingrediënten:
bladpeterselie, cayennepeper, doorregen rundgehakt, knoflook, komijn, koriander, lamsgehakt, munt, paprikapoeder, peper, ui en zout

Keuken:
Marokkaans / Sefardisch / Joods
Soort:
barbecue/grill
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Pittige wilde paddenstoelen met zure room

Ingrediënten:
boleten, cantharellen, cayennepeper, fruitige witte wijn, ganzenvet, paprikapoeder, peper, plantaardige olie, shii-takes, ui, zout en zure room

Keuken:
Hongaars / Asjkenazisch / Joods
Soort:
paddenstoelen
Toon alle 1047 recepten in dit boek