Claudia Roden - De Joodse keuken

De Joodse keuken

achthonderd authentieke recepten uit de diaspora

Een boek van Claudia Roden

We hebben 1047 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals De Joodse keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

De veelzijdigheid en de levendigheid van de Joodse cultuur…

Een monumentaal werk dat de geschiedenis vertelt van het Joodse volk aan de hand van de Joodse keuken. De achthonderd(!) magnifieke recepten, waarvan vele nooit eerder werden gepubliceerd, zijn de schatten die Claudia Roden gedurende vijftien jaar heeft verzameld uit de diaspora, de verspreiding van Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Ze proefde de gerechten, praatte met koks, met marktkooplui en met mensen die recepten mondeling hebben overgeleverd, en ze luisterde naar de verhalen die u overal in dit boek vindt…


Aantekeningen bij dit boek

Dit boek is geïndexeerd op basis van de eerste druk uit 1996. In 2019 is het opnieuw uitgegeven, volgens het colofon zonder wijzigingen. Naast de prachtige collectie recepten is ook het historische inkijkje in de verschillende joodse gemeenschappen uit de diaspora zeer interessant.
Als niet-jood vond ik het wel moeilijk om verschillende gerechten te ordenen in de klassieke categorieën van hoofd- en bijgerecht, gang of type. De complexe spijswetten plus de vele gerechten die aan specifieke feestdagen en gebeurtenissen worden gekoppeld en de bijzondere bereidingen rondom sabbath leiden er toe dat ik als buitenstaander hier en daar heb moeten gokken. Ik ga er van uit dat de lezer zijn eigen oordeel zal vellen.

- meer dan 5 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit De Joodse keuken

Een greep uit de 1047 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Pizza dolce Romana - Noten-rozijnenkoekjes

Ingrediënten:
amandelschaafsel, bloem, boter, gekonfijte citrusschil, gemalen amandelen, olie, pijnboompitten, poedersuiker, rozijnen, suiker en zoete witte wijn

Keuken:
Sefardisch / Joods / Italiaans
Soort:
koek en gebak / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Yoghurt

Ingrediënten:
volle melk en yoghurt

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Joodse boterkoek uit Nederland

Ingrediënten:
amandelen, bloem, boter, ei, gember, suiker, vanille-essence en zout

Keuken:
Nederlands / Asjkenazisch / Joods
Soort:
gebak, koek, taart, pudding / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Djaj mahshi - Gevulde kip

Ingrediënten:
citroensap, hashwa, kip, knoflook, peper, plantaardige olie en zout

Keuken:
Midden-Oosten / Sefardisch / Joods
Soort:
gevogelte
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / hoofdgerecht uit De Joodse keuken:

Marokkaanse vegetarische gevulde aardappelcakejes

Ingrediënten:
amandelen, bladpeterselie, ei, frituurolie, gemalen kardemom, ei, kaneel, kardemomzaaddozen, kerrie, komijn, koriander, kruimige aardappels, nootmuskaat, peper, piment, ui, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Marokkaans / Sefardisch / Joods
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Diner / bijgerecht / voorgerecht uit De Joodse keuken:

Aardappelkugel met kaas

Ingrediënten:
aardappel, boter, ei, kaas, peper, plantaardige olie en zout

Keuken:
Duits / Asjkenazisch / Joods
Soort:
groenten en aardappels / vegetarisch
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Panir - Paneer

Ingrediënten:
karnemelk, water, melk, plantaardig stremsel en zout

Keuken:
Indiaas / Sefardisch / Joods
Soort:
vegetarisch / kaas
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Bijgerecht uit De Joodse keuken:

Hongaarse zoetzure rozijnensaus voor tong

Ingrediënten:
amandelen, bouillon van tong, citroen, gemberpoeder, honing, kaneel, kippenvet, pastinaken, plantaardige olie, rode wijnazijn, rozijnen, suiker, ui, witte wijnazijn, wortel en zout

Keuken:
Hongaars / Asjkenazisch / Joods
Soort:
saus/dressing/jus
Een recept uit Claudia Roden - De Joodse keuken

Recept uit De Joodse keuken:

Zoete wijn

Ingrediënten:
druiven, gekarameliseerde suiker en suiker

Keuken:
Sefardisch / Joods
Soort:
vegan / wijn
Toon alle 1047 recepten in dit boek