Hoe ik een sjieke kerstlunch plande - deel 3
Het tussengerecht.

Voorgerecht en hoofdgerecht liggen bijna vast. Hoe knoop ik die twee aan elkaar? Hoe komen we van een vegetarische salade bij een hoofdgerecht met vis en knolselderij?

Hoe ik een sjieke kerstlunch plande - deel 3

Ik had een aantal alternatieven voor voorgerecht en hoofdgerecht tijdelijk apart gezet in een handige recepten-collectie. Een paar dagen later had ik mijn keuze echter wel gemaakt.

We zouden gaan beginnen met ‘Koolrolletjes en sausjes’ en het hoofdgerecht zou ‘Coquilles in pancetta gewikkeld en met romige knolselderij’ worden.

Ik verwijder de overige bewaarde recepten uit de collectie. Nu het tussengerecht…

Lastig. Het zou iets moeten worden wat de twee gerechten verbind. Een gerecht met zowel frisse groente voor de verbinding naar het voorgerecht, als een wat zoute, umami-achtige smaak voor de connectie naar het hoofdgerecht. Groente, vlees, kaas? Ham?

Eens even zoeken…

Pfff, bijna 300 resultaten. Maar waar valt mijn oog op, ongeveer op positie 10? Knapperige asperges, mimolette & rauwe ham, uit hetzelfde boek waar ik het voorgerecht in had gevonden! Rauw lag nog opengeslagen op de keukentafel.

Mimolette of commissiekaas is een prachtige oranje kaas die je kan vinden bij de betere kaaswinkels. En dan de asperges, rauwe ham en alleen de ahornsiroop als dressing. Sowieso wil ik dit gerecht maken en proeven; en de combinatie met mijn voorgerecht en hoofdgerecht is perfect.

Ik ben klaar. Voorgerecht, tussengerecht en hoofdgerecht, allemaal in balans. Ik stuur het menu naar mijn vader die met een bevriende wijnhandelaar prachtige wijnen bij de gerechten selecteert. Het resultaat was super. Een keer niet ‘s middags en ‘s avonds in de keuken, maar ‘s ochtends. Kerstlunch in plaats van kerstdiner.

Zonder HeerlijkZoeken was ik niet op zo’n verrassend menu uitgekomen. En zeker niet zo snel.

Ik weet het niet meer precies, maar volgens mij hebben we afgesloten met zelfgemaakt roomijs, chocolade en verse koffie uit de cafetière. Oh, en voor de kinderen had ik ‘s morgens heel vroeg al een stapel pannenkoeken gebakken…