Online boekenplank en register voor kookboeken.

Jaren na onze lancering krijgen we nog steeds complimenten over hoe HeerlijkZoeken een herkenbaar probleem oplost. Onze fans begrijpen dat de digitale boekenplank die ze op HeerlijkZoeken kunnen maken ervoor zorgt dat ze hun echte kookboeken weer gebruiken in de keuken.

Online boekenplank en register voor kookboeken.

En er worden niet alleen weer recepten gekookt uit hun mooiste kookboeken, maar ook recepten uit favoriete foodblogs en foodmagazines en eigen beheerde recepten kunnen worden georganiseerd op de online boekenplank. Door het register dat we opbouwen over de digitale boekenplank zijn eigen recepten binnen minuten te vinden.

Moeilijk zoeken door kookboeken

Enkele jaren geleden liep ik regelmatig rond met een zeurend gevoel van onbehagen. Vooral rond de momenten dat ik besloten had weer eens een weekend goed uit te pakken in de keuken.

Ik heb een redelijk grote verzameling kookboeken; mooie boeken met mooie recepten. Ook heb ik een paar jaargangen Delicious Magazine in de kast staan. Leuk om te hebben, heel leuk om uit te koken. Maar doordat kookboeken en tijdschriften moeilijk doorzoekbaar zijn zocht ik mijn recepten en culinaire inspiratie toch vaak online.

Ik weet bijvoorbeeld dat in een van de edities van Delicious Magazine een superlekker recept van Jamie Oliver staat met gepocheerde zalm. Maar in welke van de 40 edities die in mijn boekenkast staan? Ik had geen zin meer ze allemaal door te bladeren voor de zoveelste keer. Toch maar weer online op zoek naar een recept met zalm…

Veel liever zou ik toch mijn kookboeken gebruiken. Ik vind kookboeken authentiek en de recepten zijn vaak beter, en prachtig geïllustreerd. Het knaagde aan me. “Hoe zit dat eigenlijk met kookboeken, die hebben toch een index of register? Zijn die niet online te vinden? Is er geen website die dat aanbiedt? Er moet toch iets zijn om mijn kookboeken, tijdschriften en recepten te organiseren en te beheren?”

Het duurde best even voordat het idee in mijn hoofd rijp genoeg was, maar op 13 november 2014 lanceerden we de eerste versie van HeerlijkZoeken in Nederland. Enkele maanden later volgde de Vlaamse versie.

Beheren van kookboeken op online digitale boekenplank

Wat we gemaakt hebben is een digitale, online te beheren boekenplank. Onze gebruikers kunnen kookboeken die ze thuis hebben staan opzoeken in onze database en ze vervolgens op een persoonlijke boekenplank plaatsen. Alle kookboeken die in Nederland en Vlaanderen zijn uitgegeven zijn in onze database te vinden. Van het Centraal Boekhuis ontvangen wij allerlei gegevens over de kookboeken en van de meeste zelfs ook een foto van de omslag.

Wat we niet ontvangen van het Centraal Boekhuis is de inhoud van de kookboeken. In verband met het auteursrecht is dit natuurlijk niet wenselijk. Dit is het punt waar wij waarde toevoegen aan de online versies van de kookboeken. Wij indexeren de kookboeken namelijk. Per boek bouwen wij een index op van recepten, ingrediënten, recepttype, type keuken en gangen. En de indexen van alle boeken op de digitale boekenplank voegen we samen tot een persoonlijk, integraal doorzoekbaar register.

Gebruikers van HeerlijkZoeken vinden zo recepten in hun echte kookboeken terug in minuten, hoe groot hun kookboekenverzameling ook is.

Ook beheren van foodblogs

Het idee is ontstaan vanuit de gedachte aan kookboekenverzamelingen. Maar er bestaan tegenwoordig ook hele inspirerende foodblogs. Niet iedereen zal ze allemaal evenveel kunnen waarderen, maar heeft waarschijnlijk wel zo z’n eigen online favorieten.

Wij geloven dat het concept van HeerlijkZoeken nog meer waarde krijgt als ook foodblogs te beheren zijn op de digitale boekenplank. Recepten van geselecteerde foodbloggers zijn dan net als recepten uit eigen kookboeken gemakkelijk gevonden.

Culinaire tijdschriften en eigen recepten

Tja, en toen we ons dit besefte begrepen we dat het concept van een online register van recepten in kookboeken eigenlijk toepasbaar is op alle receptenverzamelingen. Kookboeken, foodblogs, culinaire tijdschriften, eigen verzamelde recepten. Noem maar op.

Sinds een tijdje kunnen gebruikers al eigen recepten organiseren en beheren in collecties. Ben je bijvoorbeeld lid van een kookclub en krijg je elke maand de receptuur mee van de chef? Voer ze dan in op HeerlijkZoeken en organiseer ze in een collectie die je bijvoorbeeld “kookclub 2017” noemt. Wij zorgen weer voor het indexeren en voegen de recepten toe aan jouw persoonlijk register van recepten.

En inmiddels zijn we zover dat we ook de recepten uit alle edities van Delicious Magazine sinds 2007 geïndexeerd hebben. Het enige wat je hoeft te doen is de edities die jij hebt bewaard toe te voegen aan jouw digitale boekenplank en onze zoekmachine doet de rest voor je.

Geen receptenwebsite maar persoonlijk online receptenregister

HeerlijkZoeken is in de eerste plaats geen receptenwebsite. Er zijn wel volledige recepten te vinden, maar die zijn altijd van onze gebruikers zelf, en die kunnen alleen zij zien. De overige recepten zijn altijd doorverwijzingen naar de oorspronkelijke bron van het recept (kookboek, blog of magazine).

Bovendien is de boekenplank gevuld met kookboeken, foodblogs, tijdschriften en recepten die de gebruiker zelf bezit of leuk vind. Gebruikers bepalen zelf hoe hun persoonlijke index van recepten uit ziet en door welke recepten ze dus zoeken.

Nieuwsgierig? Altijd al op zoek geweest naar een eigen, persoonlijke, doorzoekbare kookboekenplank? Schrijf je gewoon in en probeer het uit. Het is helemaal gratis!