Te gast bij Jamie geïndexeerd.

In het inmiddels alweer 13e kookboek van het Britse kookboekenmonster dat we aan onze index hebben toegevoegd, speelt Jamie Oliver een thuiswedstrijd. Het boek geeft namelijk een overzicht van zijn favoriete Britse recepten.

Te gast bij Jamie geïndexeerd.

Voordat ik aan het indexeren van dit boek begon had ik eigenlijk helemaal geen bijzondere ideeën over de Britse keuken. Veel inspiratie kwam de laatste tijd uit meer exotische kookboeken over bijvoorbeeld de geuren en kleuren van het Midden-Oosten (Jeruzalem van Yotam Ottolenghi) of de Noordse natuur (Noma van Rene Redzepi).

Logisch dat Jamie een keer met een Brits kookboek zou komen, maar wat dat nog zou kunnen toevoegen aan mijn toch al omvangrijke verzameling Jamie Oliver kookboeken? Vrij van geest ben ik aan het indexeren begonnen.

Het boek heeft een leuke indeling. Niet een standaard indeling in gangen of type hoofdingredient (groente/vis/vlees), maar een reeks die begint met typische Engelse ontbijten met zoetigheid, eieren, vlees en vis (wat dacht je bijvoorbeeld van zalig gerookte schelvis met ei en spinazie op toast).

Via de ‘Soepen’ en ‘Salades’ kom ik bij het hoofdstuk ‘Pubhappen’; originele snacks en tussendoortjes waarvan het water je in de mond loopt, die overigens ook prima als lunch te gebruiken zijn, heerlijke ‘Britse klassiekers’, zoetigheden voor bij de ‘High Tea’ en troostrijke visgerechten van langs ‘De Kust’.

Daarna volgen twee bijzondere wel heel Britse hoofdstukken. Hoe meer Engels wil je het hebben dan de variatie ‘Pasteien’ en de onvoorstelbare ‘Zondagse Lunch’? Een lunch op zondag in Engeland moet je wel genoeg vreugde geven tot het volgende weekend, kijk deze bijvoorbeeld: Welsh surf & turf - lam van de bbq - gepocheerde kreeft.

De reis door Engeland vervolgt via stoere recepten met ‘Wild’ en bijgerechten met ‘Groenten’ naar ‘Desserts’ zoals Rijstebrij met rabarber en sluit af met smaakmakers en ‘Sauzen’ (De beste piccalilly).

Dit boek heeft mijn kijk op Brits eten zowel bevestigd als veranderd. Er staan bekende gerechten in die gewoon erg lekker zijn, maar ook recepten die me verassen en nieuwsgierig maken naar meer. Het boek is al weer een paar jaar oud (2011), maar Jamie Oliver weet me toch weer heel blij te maken.

Te gast bij Jamie bevat 130 geindexeerde recepten en is hier te koop (mocht je het nog niet hebben….)

Peter.