Groentepakketten, wat doe je ermee?
De keuze uit (lokale) groentepakketten is groot. Overal in de regio verkopen (biologische) boeren hun groenten rechtstreeks aan consumenten door middel van wekelijks varierende groentepakketten.
Het kan haast niet beter, verse groenten van de boer uit de buurt; het heeft zoveel voordelen. Maar hoe ga je er mee om?
Lokale smaak
Het zijn vaak nog biologische boeren ook die de groentepakketten voor ons samenstellen. Je weet dan niet alleen dat de groenten niet van ver komen en dus geen lange reis in een vliegtuig en/of vrachtwagen hebben afgelegd. Ook weet je dat deze groenten hartstikke vers zijn en dus vaak nog biologisch ook. Deze groenten smaken beter, al was het alleen maar door de geringe footprint op het milieu.
In het seizoen
Ook telen de boeren, deels gedwongen door weer en wind (gelukkig), vooral seizoensgroenten. Dat bevordert op zich weer het lokale karakter van de groentepakketten want seizoensgroenten hoeven per definitie niet van ver te komen. Daarnaast geloven veel mensen dat eten volgens de seizoenen gezonder is en voelen ze zich daar beter bij. Ik vind de variatie van de groenten op zich al leuk, net als de seizoenen zelf. Ook in de keuken zorgt dat voor aangename afwisseling en inspiratie.
Groentepakketten en HeerlijkZoeken
Tja, maar daar sta je dan met je tas vol groenten. Hoe ga je daar nou een beetje efficient mee om?
Ik zou beginnen met de groenten die het snelst kwaliteit verliezen. Koolsoorten zoals bloemkool of witte kool kan je best een week bewaren in de koelkast. Raapsteeltjes bijvoorbeeld moet je eerder in de week gebruiken.
En natuurlijk hou je aan het eind van de week restjes over (of de bewaarde bloemkool). Geen probleem, niet weggooien! Daar maak je bijvoorbeeld een lekkere quiche van, of bloemkoolsoep.
Koken met restjes is leuk en helemaal niet moeilijk.
Het belangrijkste is dat je je beseft dat je kookboeken meer lekkere recepten bevatten dan je soms denkt. Voor elk ingredient uit je groentepakket is echt een lekker en gezond recept te vinden.
Photo by Markus Spiske on Unsplash