Koken met restjes.

Ik gooi zo weinig mogelijk etenswaren weg. Afsnijdsels van soepgroenten zoals uien, prei, wortel en bleekselderij bijvoorbeeld vries ik in en gebruik ik later om bouillons van te trekken. Aan het eind van de week heb ik vaak van een aantal ingrediënten meer of minder over. En die ga ik dus ook niet weggooien.

Koken met restjes.

Ik heb altijd bladerdeeg in de vriezer, houdbare room in de kelder en kaas en eieren in de koelkast. Dus als ik niet in de juiste bui ben worden de restjes een quiche. En dat geeft helemaal niet hoor. Als de ingrediënten een beetje bij elkaar passen heb je altijd een fijne maaltijd. Niet veel werk, kan niet mislukken en altijd weer smakelijk.

Soms ben ik echter in een wat creatievere bui en heb ik helemaal geen zin in quiche.

Laatst had ik een aubergine laten liggen tot vrijdag. Nou daar is best veel mee te doen blijkt op heerlijkzoeken. Meer dan 1000 recepten!

Uien behoren tot mijn vaste proviand en passen vast heel goed bij aubergine besloot ik. Eens kijken wat dat oplevert. Nog steeds meer dan 700 recepten

In mijn koelkast lag ook nog een half stukje feta. Waarom niet? Minder dan 100 resultaten blijven over.

Die zijn te overzien. Op mijn gemakje scroll ik door de zoekresultaten en kom van alles lekkers tegen. Bijvoorbeeld Geroosterde aubergine met gefruite ui & gehakte citroen; hier moet ik alleen wat citroenen en groene peper bijhalen.

Of deze Snijbiet en aubergine lasagne. Hier zou ik even snel snijbiet voor moeten bijhalen.

En voor de Aubergines met feta uit de oven (op Turkse wijze) moet ik ook citroenen gaan halen, de kruiden heb ik allemaal in mijn proviandkast en kruidentuin staan.

Nadat ik even langs de buren ben gelopen bleek dat ik van hen een citroentje kon lenen. Dus ik heb lekker Turkse aubergines met feta gegeten die avond. Alle restjes opgemaakt…

HeerlijkZoeken kan je helpen en inspireren bij het zoeken naar recepten met een specifiek uitgekozen ingredient en het samenstellen van menu’s. Maar ook bij het leegmaken van je koelkast kunnen we je dus uitstekend helpen.

Oh en trouwens, er zijn ook hele leuke kookboeken geschreven over Koken met restjes.