De voordelen van het digitale kookboekenregister.
Als je aan de slag moet in de keuken ga je altijd eerst door een creatieve fase. Soms kort, bijvoorbeeld voor een eenvoudige doordeweeks maaltijd. Soms duurt deze fase wat langer, in het weekend voor een speciaal diner bijvoorbeeld. Maar altijd moet je gaan bepalen wat je precies wilt gaan koken.
En meestal (of soms) weet je al heel snel wat het gaat worden; maar soms (of meestal) ook niet. In dat geval ga je op zoek, in je kookboeken natuurlijk!
Misschien weet je al een beetje waar je zin in hebt. Of je hebt al ingrediënten in de koelkast liggen. In elk geval ben je aangewezen op de registers achterin je kookboeken. En dan begint de ellende.
Gedrukt register
Marjoleine de Vos schreeft er al over. Het is gewoon erg lastig om een goed register achterin het kookboek te drukken. Daarbij moeten allerlei keuzes worden gemaakt met betrekking tot naamgeving van de ingrediënten, indeling, etc.
Als je op zoek bent naar een voorgerecht voor een uitdagend diner maar een kookboek heeft het register niet ingedeeld op gang, dan kan je het register niet gebruiken en moet je het hele boek doorbladeren.
Als je een recept zoekt met vis, mag je hopen dat je kookboeken een kopje ‘Vis’ in de registers hebben opgenomen.
Daarbij komt dat de registers achterin de kookboeken niet integraal zijn in te zien. Je moet ze apart, één voor één, doorzoeken. En als je dan een paar kookboeken in je boekenkast hebt staan is dat nog wel te doen, al ga je natuurlijk liever in de keuken aan de slag. Maar als je meer dan 10 kookboeken bezit, is het al niet meer leuk. En als je meer dan 50 kookboeken hebt is het gewoon niet meer te doen…
Digitaal register
Door de registers van alle kookboeken samen te voegen kan je op HeerlijkZoeken wel door al je kookboeken tegelijk zoeken. En niet alleen dat, het zoeken werkt ook heel handig.
meta informatie
Of het register in een kookboek nou een indeling op gang heeft of niet, met onze zoekmachine kan je gewoon op ‘voorgerecht’ zoeken. Wij voegen zoveel mogelijk extra informatie toe over de gang, type-recept en keuken tijdens het indexeren. We voegen bijvoorbeeld toe voorgerecht, hoofdgerecht, of borrelhapje, salade, vlees of quiche en Frans, Zuid-Amerikaans of Surinaams.
ingredienten
En je hoeft je ook niet druk te maken om hoe de ingrediënten in de registers in je kookboeken zijn genoemd. Wij indexeren gebakken zalm, gepocheerde zalm, zalmmoot, moot zalm, en wilde zalm allemaal als ‘zalm’. Dus als je zoekt op ‘zalm’ vind je ze allemaal. En als je zoekt op wilde zalm vind je precies die.
Niet altijd, maar meestal wel heeft digitaal gewoon voordelen boven fysiek. Een online kookboekenregister werkt gewoon veel beter dan de gedrukte versies achterin je kookboeken.
Uitproberen? Maak hier geheel vrijblijvend je eigen digitale kookboekeplank aan.
Photo by Brooke Lark on Unsplash