Het belang van een goed gevulde boekenplank.

Onze gebruikers -kookboekenliefhebbers en hobbykoks- krijgen na registratie op HeerlijkZoeken de beschikking over een persoonlijke digitale boekenplank waarop ze kookboeken, foodmagazines en foodblogs kunnen zetten. Maar waarom is dat eigenlijk?

Het belang van een goed gevulde boekenplank.

Kookboeken zijn vaak prachtige boeken met inspirerende culinaire verhalen, mooie foto’s en natuurlijk heerlijke originele recepten. Maar ze hebben 1 groot nadeel; het is moeilijk zoeken naar recepten in kookboeken. Een recept vinden in één kookboek gaat nog wel, maar als je er een paar in je boekenkast hebt staan wordt het al een stuk lastiger.

Register

Achterin elk kookboek is een register te vinden waarmee je vaak op ingrediënt recepten in het boek kan opzoeken. Met enkele (tientallen) kookboeken wordt dit echter al een tijdrovend klusje.

Met HeerlijkZoeken proberen we dit probleem op te lossen. Wij digitaliseren als het ware de registers achterin de kookboeken zodat deze online doorzoekbaar worden. Door dus je digitale boekenplank op HeerlijkZoeken te vullen met de kookboeken die je thuis hebt staan, maak je jouw eigen kookboekenverzameling digitaal online doorzoekbaar.

Indexeren

Het digitaliseren van de registers, indexeren noemen we dat, is echter een handmatig en daardoor kostbaar en tijdrovend proces. En alhoewel er doorlopend mee bezig zijn hebben we nog een lange weg te gaan voordat we voor iedereen voldoende relevante kookboeken hebben geïndexeerd.

Hoe bepalen wij nou welke kookboeken we indexeren? Nou dat doen we dus door naar alle digitale boekenplanken van onze gebruikers te kijken. Door alle boekenplanken op één hoop te gooien kunnen we precies zien welke kookboeken we als volgende moeten indexeren. Er ontstaat zo als het ware een top-100 van niet-geindexeerde boeken. En wij beginnen steeds bovenaan deze lijst met het indexeren van een nieuw boek.

Vandaar dus het belang dat iedereen zijn digitale boekenplank zo volledig mogelijk vult met zijn kookboeken, of ze nou geïndexeerd zijn of niet. Wij gebruiken deze informatie om zo efficiënt mogelijk onze content uit te breiden.

Dus check je boekenplank nog eens en vul hem aan als dat nodig is en help ons in de juiste richting bij het indexeren van nieuwe kookboeken!

Meehelpen met indexeren?

Wist je trouwens dat je ons ook hands-on kan helpen met indexeren door zelf één of meerdere kookboeken te indexeren? We hebben inmiddels een leuk clubje van enthousiaste indexeerders die elkaar voorzien van tips en antwoorden op vragen via een Facebookgroep.

Zin om mee te helpen? Stuur dan even een berichtje aan Peter.