Handleiding invoeren recepten.
Hoe werkt het indexeren?

Om de kwaliteit van onze zoekmachine op het juiste niveau te houden is het erg belangrijk dat recepten volledig, juist, en consistent worden ingevoerd. Een recept heeft een titel, ingrediënten en aanvullende, categoriserende informatie. Hieronder beschrijven we hoe deze informatie moet worden ingevoerd.

Navigeer eerst naar het boek dat je wilt gaan indexeren. Dit kan je doen door naar je boekenplank te gaan en dan op het boek te klikken. Of je kan het boek opzoeken door middel van onze zoekmachine. Typ hiervoor (een gedeelte) van de titel van het boek in het zoekveld, en klik op zoeken.

Op de detailpagina van het boek, boven de boekomslag, kan je de indexstatus van het boek zien. Rechts onderaan vindt je in het geval het boek nog niet (volledig) geïndexeerd is de knop om een nieuw recept toe te voegen. Als je hier op klikt kom je op het formulier om nieuwe recepten in te voeren.

Titel

Voer de titel altijd in het Nederlands in als die beschikbaar is. Eventuele vertalingen zijn niet nodig. Als de titel alleen in een andere taal beschikbaar is, voer je die in. Neem de titel letterlijk over. Begin met een hoofdletter en gebruik geen punt op het eind.

Met [Tab] ga je naar het volgende veld. Je kan ook je muis gebruiken om het volgende of een ander veld te selecteren.

Paginanummer

Voer hier het paginanummer in van de pagina waar het recept begint. Let er op dat het paginanummer kan verschillen voor verschillende edities van het boek.

Met [Tab] ga je naar het volgende veld. Je kan ook je muis gebruiken om het volgende of een ander veld te selecteren.

Ingredienten, keuken, gang & recept-type

Bij de invoer van ingrediënten maken we gebruik van zogenaamde tags. Als je begint te typen in het veld geeft het systeem direct al suggesties voor overeenkomende ingrediënten, keukens, gangen of recept-types. Je kan een tag selecteren door er met je pijltjes toetsen of je muis naar toe te navigeren, en vervolgens je keuze te bevestigen door op [Enter] of op [Tab] te drukken.

Alleen als het ingrediënt echt niet voorkomt in onze lijst kan je een nieuwe invoeren ([Enter] of [Tab], zonder een bestaand ingrediënt te selecteren.

Richtlijnen voor het invoeren van ingrediënten

Hou de ingrediënten zo puur mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld ‘peterselie’ in plaats van ‘peterselieblaadjes’.

Gebruik zoveel mogelijk het enkelvoud van een ingrediënt. Gebruik dus ‘ei’ in plaats van’ eieren’. Of gebruik ‘aardappel’ in plaats van ‘aardappels’.

Gebruik geen bewerkte vormen van een ingrediënt. Gebruik dus ‘melk’ in plaats van ‘warme melk’, of gebruik ‘peterselie’ in plaats van ‘gehakte peterselie’.

Richtlijnen voor het invoeren van keuken, gang & recept-type

Vul van deze tags altijd zoveel mogelijk in. Hoe meer categorieën we bij recepten kunnen opgeven, des te beter onze zoekmachine en filtermechanisme zijn werk kan doen. Van deze categorie tags kunnen overigens niet zelf nieuwe worden gemaakt. Mocht je hier belangrijke categorieën missen, geef dit dan even door aan onze recepten-helpdesk: recepten@heerlijkzoeken.nl.

Gang

Soms geeft de auteur in het recept al aan voor welke gang het recept bedoeld kan zijn. Meestal moeten we dit echter zelf bedenken. Soms is een recept echt voor slechts 1 gang bruikbaar, maar soms ook voor meerdere.

Denk bijvoorbeeld aan een Italiaanse pasta. Dit kan vaak als ‘voorgerecht’ of als ‘hoofdgerecht’ worden gegeten, maar ook bijvoorbeeld als ‘lunch’. Kijk goed naar de beschikbare tags.

Land (keuken)

Alleen het land invullen als het een typisch recept van dat land is, of als het boek typisch bij dat land hoort. De recepten in een kookboek over Italië bijvoorbeeld kunnen zonder problemen als ‘Italiaans’ worden getagged. Andere gerechten zijn zo algemeen dat we beter het land achterwege kunnen laten; bijvoorbeeld vanille-ijs, gebakken zalm of tomatensoep.

Type

Het type geeft aan om wat voor soort recept het gaat. Bijvoorbeeld een ‘vlees’, ‘vis’, ‘gevogelte’, ‘wild’ of ‘vegetarisch’ recept. Of ‘ijs’, ‘carpaccio’, ‘ovengerecht’, ‘drank’, ‘rijst’, ‘pasta’ of ‘saus’.

Probeer hier zoveel mogelijk tags van in te vullen.

Een pasta met zalm kunnen we bijvoorbeeld taggen met ‘vis’, en ‘pasta’. Of vanille-ijs met ‘ijs’ en ‘vegetarisch’.

Met [Tab] ga je naar het volgende veld. Je kan ook je muis gebruiken om het volgende of een ander veld te selecteren.

Online versie van het recept

Soms heeft de auteur ergens een online versie van het recept gepubliceerd. Leuk en handig om die versie te kunnen bekijken op onze website. In deze sectie kan je de link (http://…) naar deze eventuele online versie van het recept invoeren alsmede een link naar een foto van het recept. Je kan deze foto ook eventueel uploaden naar onze server. Dit veld is echter niet van invloed op onze zoekmachine en dus niet verplicht in te voeren.

Tijdsduur

Soms geeft een auteur bij een recept aan hoeveel tijd het kost om het recept te bereiden. Geef in dit veld deze tijdsduur aan in minuten. Wachttijden hoeven hier niet bij op geteld te worden.

Als je alle velden goed hebt ingevoerd kan je het recept bewaren door onderaan op de groene knop ‘recept bewaren’ te klikken. Je kan daar ook met [Tab] naar toe navigeren en dan op [Enter] drukken.

Klaar? Meldt het boek gereed!

Als alle recepten in het boek zijn ingevoerd kan je dat aan ons doorgeven door op de knop ‘Meld dit boek gereed’ te klikken. Wij zullen de ingevoerde recepten dan controleren op correctheid en volledigheid, en de status van het boek op ‘geïndexeerd’ zetten.