Hoe ik een sjieke kerstlunch plande - deel 2
Het voorgerecht.

Eerdere afwegingen leverden me een handjevol recepten op die als basis zouden kunnen dienen voor de familie-kerstlunch. Om nog niet de definitieve keuze te maken verzamelde ik de recepten tijdelijk in een speciaal voor de gelegenheid gemaakte recepten-collectie die ik ‘Kerstlunch familie 2016’ noemde.

Hoe ik een sjieke kerstlunch plande - deel 2

Ik merkte al dat de ‘Coquilles in pancetta gewikkeld en met romige knolselderij’ mijn aandacht wat meer trok; een mooi hoofdgerecht zou dat zijn. Wat zou ik daaromheen kunnen bedenken? Wat zou er bijvoorbeeld goed voor kunnen worden geserveerd?

Ik wilde het menu zorgvuldig opbouwen, dus ik ging op zoek naar een salade, vegetarisch het liefst. Ik typ ‘salade’ en ‘vegetarisch’ in het zoekveld en krijg veel zoekresultaten die me weinig kunnen boeien. Ik realiseer me dat ik specifieker moet zoeken en typ ‘kool’ in het zoekveld erbij; het is per slot van rekening winter geworden. Dat ziet er al beter uit.

Mijn oog valt op een recept uit een kookboek dat ik ooit gekocht had omdat het genomineerd was als kookboek van het jaar. ‘Een waanzinnige wintersalade’ uit Rauw. Hoe toepasselijk die titel! Ik had het boek al een tijdje niet meer ingekeken, maar herinnerde me het heel goed. Meer dan 100 recepten met alleen maar rauwe ingrediënten. Een heel spannend kookboek dat het hele jaar rond inspiratie levert.

Ik parkeer het recept even in de recepten-collectie en pak het boek uit m’n boekenkast om het even op mijn gemak door te bladeren. Op bladzijde 44 kom ik ‘Koolrolletjes en sausjes’ tegen; salade, vegetarisch, maar ook best sjiek! Stiekem had ik mijn keuze al gemaakt, maar ik bookmark ook dit recept even…

Mijn volgende uitdaging lijkt de verbinding tussen het voor- en hoofdgerecht te worden. Hoe komen we op een vanzelfsprekende manier van een vegetarische salade bij een hoofdgerecht met vis en knolselderij?