Kookboek van het jaar 2016 'Smokey Goodness' geïndexeerd.

Als je dacht dat barbecuen betekent dat je stokjes met eerder in de pan gegaarde stukjes kip boven een houtskoolvuurtje warm maakt dan móet je dit boek lezen voordat de zomer begint. Maar niet alleen de camping-barbecueërs onder ons hebben dit boek nodig. Ook als je al aardig goed bent met vleesvork en grill gaat er een wereld voor je open en dat is de wereld van Jord Althuizen.

Kookboek van het jaar 2016 'Smokey Goodness' geïndexeerd.

De vakjury koos dit boek in 2016 uit een behoorlijke concurrentie tot het beste kookboek van het jaar. En dat is niet onterecht. Anders dan anders is dit boek geen opsomming van gerechten die netjes in een voorgerecht-hoofdgerecht-nagerecht diner passen. Nee, met dit boek opent zich een wereld van middagen en avonden vol stoere vlees- en visgerechten van de barbecue, vergezeld van lekker bier, wijn of zelfs whisky.

Het boek begint niet met de grote stukken vlees, maar juist met de bijzaken. Rubs, sauzen en andere smakelijke bijgerechten om je barbecue-feest compleet te maken. Bijvoorbeeld Smokey’s Beef Rub, Holy Smoke That’s Hot Sauce of Bourbon-Bacon-Chili-Jam om maar eens een paar veelzeggende namen te noemen. Hierna volgen tips over welke bieren, wijnen en whiskey’s goed te combineren zijn bij de verschillende typen gerechten die gaan volgen.

En nu begint het. Vervolgens wordt je bijna duizelig van de reeks van ongelofelijk lekker ogende barbecue-gerechten. Je voelt de hitte van de grill en ruikt en proeft de gerechten bijna echt. Recepten van sandwiches en burgers, bbq-wedstrijdkampioenen, en rund-, varken-, gevogelte- en visspecials worden afgewisseld door prachtige foto’s van de gerechten en de grillmasters in actie. En aan het eind van het boek krijgen we nog een kijkje in de keuken van het echte werk: de major league bbq. Voordat je begint aan het Pig On A Spit, Hillbilly Hog Roast of Lam Asado Style moet je wel een tijdje met de big boys meegedraaid hebben.

Het boek sluit zoet af met The Sweet Ending; lekker zoete nagerechten zoals S’Mores Skillet met Salted Caramel en Gegrilde Donuts.

Als Smokey Goodness de bijbel is van het barbecuen, wie is Jord Althuizen dan? Geweldig om te lezen dat deze man zijn dromen heeft nagejaagd en waargemaakt.

Snel voordat het zomer of vaderdag is, het boek is hier te koop

Peter.