Radijs

Radijs wordt beschouwd als groente.

Over radijs

Het eetbare deel van de plant, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (radix, een opgezwollen hypocotyl). De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het bekendst, maar er zijn ook variëteiten (rassen) met een witte en roodwitte tint.

De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten, eventueel gedoopt in zout. Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan worden verzacht door de rode buitenkant af te pellen. Radijs kan makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren. Er zijn echter rassen die weinig gevoelig zijn voor het voos worden. Als de knol is gevormd en er in één keer te veel water gegeven wordt, kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten.

Tegenwoordig wordt in Nederland 80% van de radijs verpakt in zakjes van 125 gram tot zakken van 10 kg. Dit komt de smaak ten goede, omdat het loof wordt verwijderd. De radijs blijft langer vers/ tot wel 14 dagen.

Wikipedia

Probeer eens AH Radijs (via ah.nl).

Alternatieve namen: radijsjes en radijzen.

Zoek naar radijs in jouw eigen kookboeken

Waar vind je ook alweer dat lekkere recept met radijs in jouw eigen receptenverzameling? Met heerlijkzoeken zoek je door je eigen kookboeken, favoriete foodblogs en zelf verzamelde recepten.

De lekkerste radijs recepten

De volgende recepten zijn gevonden met het ingredient radijs:

Een recept uit Jamie Oliver, David Loftus en Jamie Oliver - Jamie's Italie 1 notitie

Recept uit Jamie's Italie:

Gemengde festivalsalade

Ingrediënten:
ansjovis, eikenbladsla, friseesla, kappertjes, komkommer, kropsla, radicchio, radijs, rode paprika, rode wijnazijn, rucola, tomaat, venkel en witlof

Keuken:
Italiaans
Soort:
salade
Een recept uit Thomas Keller - Sous vide

Recept uit Sous vide:

Radijs

Ingrediënten:
citroensap, olijfolie en radijs

Soort:
sous-vide / groentegerecht
Een recept uit Joel Meyerowitz, Andy Sewell en Jeffrey Fisher - Zomer van De Zilveren Lepel

Voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Zomer van De Zilveren Lepel:

Rundercarpaccio met radijs

Ingrediënten:
citroensap, extra vierge olijfolie, grand padano, mager rundvlees, radijsjes, witte peperkorrels en zout

Keuken:
Italiaans
Soort:
carpaccio/tartaar / vlees
Een recept uit Samuel Clark en Samantha Clark - Morito

Borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Morito:

Radijs-granaatappelsalade

Ingrediënten:
extra vergine olijfolie, gele biet, granaatappelpitten, granaatappelsap, granaatappelsiroop, koolrabi, rammenas, rettich, rode radijs, rodewijnazijn, suiker en verse munt

Keuken:
Mediterraans
Soort:
salade / vegetarisch / tapas - mezze
Een recept uit Russell Norman en Jenny Zarins - Polpo

Lunch / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Polpo:

Venkel, radijs & munt met ricotta

Ingrediënten:
citroensap, extra vierge-olijfolie, munt, radijs, ricotta, venkel, zoutflakes en zwarte peper

Keuken:
Italiaans
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Natacha Arnoult, M. Belin, N. le Foll en S. Giacobetti - Vis en schaaldieren

Recept uit Vis en schaaldieren:

Makreel met twee soorten radijs

Ingrediënten:
bloemkool, gezouten citroen, makreel, olijfolie, peper, rammenas, rode radijs, thaise vissaus en zout

Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis
Een recept uit Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi - Ottolenghi het kookboek

Diner / lunch / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Ottolenghi het kookboek:

Salade van radijs en tuinbonen

Ingrediënten:
bladpeterselie, citroen, gemalen komijnzaad, ingemaakte citroenschil, koriander, olijfolie, pitabroodjes, radijsjes, rode ui, tahinsaus, tuinbonen, zout en zwarte peper

Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit C. Clark en S. Clark - Moro Londen

Bijgerecht / voorgerecht uit Moro Londen:

Salade van radijs, koolrabi en mooli

Ingrediënten:
citroensap, extra vergine olijfolie, knoflook, koolrabi, mooli, peper, radijs, sinaasappelbloesemwater, turkse chilipepervlokken, verse munt, zout en zwart uienzaad

Keuken:
Turks
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Georgina Fuggle - 1 groente in de hoofdrol

Picknick / lunch / buffet / bijgerecht uit 1 groente in de hoofdrol:

Zure Radijs Salade

Ingrediënten:
avocado, dressing, fijne kristalsuiker, gemberwortel, limoenen, munt, munt, nigellazaad, radijsjes, rijstnoedels, rode chilipeper, sesamolie en vissaus

Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi - Ottolenghi het kookboek

Diner / lunch / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Ottolenghi het kookboek:

Salade van radijs en tuinbonen

Ingrediënten:
bladpeterselie, citroen, gemalen komijnzaad, ingemaakte citroenschil, koriander, olijfolie, pitabroodjes, radijsjes, rode ui, tahinsaus, tuinbonen, zout en zwarte peper

Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Marijne Thomas en Liesbeth Thomas - Koch! vegetarisch

Snack of tussendoortje / voorgerecht uit Koch! vegetarisch:

Flammkuchen met radijs & rucola

Ingrediënten:
bronwater, nootmuskaat, peper, radijsjes, rode ui, rucola, sesamzaad, volle franse kwark, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Yvette van Boven en Oof Verschuren - Home made

Lunch / bijgerecht uit Home made:

Frisse bonensalade met radijs en caesar-dressing

Ingrediënten:
ansjovis in blik, citroen, knoflook, mayonaise, parmezaanse kaas, peper, peterselie, radijs, sperziebonen, sugarsnaps, tuinbonen, zout en zure room

Soort:
salade / vis/schaaldieren/schelpdieren
Een recept uit Russell Norman - Spuntino

Lunch / snack of tussendoortje / avondmaal uit Spuntino:

Makreel met gerookte amandelen, radijs en munt

Ingrediënten:
citroen, extra vergine olijfolie, gerookte amandelen, makreel, munt, peper, peterselie, radijs, sjalot, vinaigrette en zeezout

Keuken:
Amerikaans / Italiaans
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren