Schorseneer

Schorseneer wordt beschouwd als groente.

De grote schorseneer, Scorzonera hispanica, is een plant uit de composietenfamilie, Asteraceae. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen. De plant wordt gebruikt als groente en werd voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten, maar raakte na de oorlog in diskrediet, mogelijk door zijn bewerkelijkheid. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam “keukenmeidenverdriet” of “huisvrouwenleed” opgeleverd. Bijnamen die ook aan de verwante paarse morgenster, Tragopogon porrifolius, of haverwortel worden gegeven. Andere bijnamen zijn: “winterasperge”, “armeluisasperge” en “winterstaaf”. Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari.

Alternatieve naam: schorseneren.

Zoek naar schorseneer in jouw eigen kookboeken

Waar vind je ook alweer dat lekkere recept met schorseneer in jouw eigen receptenverzameling? Met heerlijkzoeken zoek je door je eigen kookboeken, favoriete foodblogs en zelf verzamelde recepten.

De lekkerste schorseneer recepten

De volgende recepten zijn gevonden met het ingredient schorseneer: