Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Liever lokaal

365 dagen per jaar

Een boek van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn

We hebben 442 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Liever lokaal, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Elke dag een uniek recept met lokale producten uit het seizoen!
Met een voorwoord van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food

Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter je eten - dat is waar ‘Liever lokaal’ over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in winkel, keuken- en koelkast. Maar is het niet veel logischer uit te gaan van wat het land of de zee op dat moment te bieden heeft ?

je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen - van hooikoorts tot filemeldingen - maar vreemd genoeg niet: ‘de asperges bij boer Harmsen zijn deze maand op hun lekkerst!’ ‘Liever lokaal’ is het eerste boek dat het hele jaar door en elke dag opnieuw antwoord geeft op de vraag: wat is er nu beschikbaar uit de natuur of uit de moestuin? Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. De ingevlogen sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder - om over de vervuilende ‘foodmiles’ nog maar niet te spreken.

Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer ‘terroir’ en meestal ook meer smaak!


Annette van Ruitenburg is een culinaire duizendpoot. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van Slow Food Texel en schreef eerder al succesvolle kookboeken samen met fotografe Ruth de Ruwe, onder andere over vergeten groenten en over Texel en de andere Waddeneilanden. René Zanderink is bioloog en journalist. Hij adviseert over (agro)biodiversiteit en is lid van de commissie Ark van de Smaak van Slow Food Nederland. Elsje Bruijnestein is culinair schrijver,fotograaf met een voorliefde voor Slow Food -koken met lokaal eten uit het seizoen, en mede-oprichtster van het Slow Food Convivium Gooi, Eem & Vecht.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Liever lokaal

Een greep uit de 442 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Kiprolletjes gevuld met palmkoolpesto

Ingrediënten:
boter, cavolo nero, cider, droge sherry, gerookte ham, kipfilet, knoflook, olie, olijfolie, peper, slagroom, walnoten en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
gevogelte
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Octopus met chilipeper

Ingrediënten:
chilipeper, knoflook, laurier, octopus, olie, peperkorrels, tomatensap, tomatensaus, ui en zeezout

Keuken:
Hollands
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / voorgerecht / avondmaal uit Liever lokaal:

Halvemaantjes met paddestoelen en geitenkaas

Ingrediënten:
boter, droge witte wijn, ei, jonge geitenkaas, knoflook, olie, paddestoelenbouillon, peper, ricotta, shiitakes, sjalot, slagroom, tijm, vers pastadeeg en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
pasta/noodles / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Avondmaal uit Liever lokaal:

Uienrats

Ingrediënten:
boter, citroensap, kerriepoeder, koolvisfilet, kruimige aardappel, melk, mosterd, peper, prei, rijst, uien, visbouillon en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
stamppot / vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Lunch / buffet / avondmaal uit Liever lokaal:

Erwtensoep

Ingrediënten:
aardappel, doorregen spek, hamlappen, laurier, peper, peterselie, prei, rookworst, runderklapstuk, saucijsjes, schouderkarbonades, selderij, selderijknol, spliterwten, ui, varkenspootje en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vlees / soep/bouillon
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Buffet / bijgerecht uit Liever lokaal:

Knolkervel en andere vergeten groenten uit de oven

Ingrediënten:
balsamicoazijn, bieten, frambozenazijn, grof zeezout, knoflook, knolkervel, olijfolie, pastinaak, truffelaardappel, venkelzaad en zwarte wortel

Keuken:
Hollands
Soort:
groenten, aardappels en peulvruchten / vegetarisch / ovenschotel
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / voorgerecht / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Brasem in donker bier

Ingrediënten:
boter, bouquet garni, brasemfilet, donker bier, laurier, selderijknol, tijm en ui

Keuken:
Hollands
Soort:
vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Gefrituurde spiering

Ingrediënten:
bloem, eidooier, mayonaise en spiering

Keuken:
Hollands
Soort:
frituur
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht / avondmaal uit Liever lokaal:

Roerbak van winter- en lentekolen

Ingrediënten:
ei, gember, groente, groentebouillon, knoflook, lente-ui, olie, rodekool, rode ui, witte kool, zout en zwarte peper

Keuken:
Hollands
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht uit Liever lokaal:

Rodekool met cranberry's

Ingrediënten:
boter, cranberry's, gemberwortel, goudreinet, groentebouillon, kruidnagel, kruidnagelpoeder, rodekool en ui

Keuken:
Hollands
Soort:
vegetarisch / groente
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht uit Liever lokaal:

Aardappelkoekje

Ingrediënten:
aardappel, bosui, boter, ei, melk, olie, peper en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
aardappelgerecht / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / voorgerecht uit Liever lokaal:

Visfarce van snoek

Ingrediënten:
boter, citroensap, court-bouillon, eidooier, gerookte makreel, gerookte vis, melk, nootmuskaat, olijfolie, peper, peterselie, snoek, ui, witbrood en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vis / paté/terrine
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Ontbijt / brunch / lunch / buffet / bijgerecht uit Liever lokaal:

Pinksterbollen

Ingrediënten:
bloem, boter, citroenrasp, ei, gekonfijte rabarber, gist, melk, rozijnen en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
brood en broodgerecht / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Liever lokaal:

Bietensla met dressing van zomerhoning

Ingrediënten:
balsamicoazijn, bietjes, hazelnoten, hazelnotenolie, jonge schapenkaas, olie, rauwe ham, veldsla, waterkers, wittewijnazijn en zomerhoning

Keuken:
Hollands
Soort:
salade / vlees
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht uit Liever lokaal:

Bramenjam

Ingrediënten:
geleisuiker, koekkruiden en wilde bramen

Keuken:
Hollands
Soort:
broodbeleg / jam / vegetarisch
Toon alle 442 recepten in dit boek