Koop een koe (of kip of varken)

Je ziet steeds vaker websites waar je samen met anderen een koe, varken of kip kunt kopen. Geslacht natuurlijk, en het vlees wordt in mooi gesorteerde pakketten bij je afgeleverd.

Koop een koe (of kip of varken)

Of, zoals in mijn geval, heb je een boer in je netwerk, en koop je je vleespakket direct bij hem. De vriezer vol met allerlei soorten vlees, hoe ga je daarmee om?

De voordelen van je vlees direct bij de boer kopen zijn groot.

Transparant

Omdat je de bron van het vlees kent, weet je ook hoe deze producent met de dieren is omgegaan. En omdat deze boeren weten dat wij dat weten, zullen ze het wel uit hun hoofd laten om de dieren slecht te behandelen, te verwaarlozen of verkeerd voedsel te geven. De boeren staan vol in de schijnwerpers en dat doen ze omdat ze durven te laten zien waar ze voor staan. Ze willen en hoeven zich niet verschuilen achter de bevooradingsketens en geloven in een eerlijke manier van produceren.

Vaak weet je om wat voor dier het gaat, het soort koe bijvoorbeeld en of het biologisch vlees is. Soms weet je zelfs welk dier het is, het nummer van het oormerk wordt dan vermeld. Door op deze manier aan je vlees te komen, weet je de herkomst en weet je dus ook dat het om eerlijk geproduceerd vlees gaat.

Eerlijke prijs

Omdat het vlees rechtsreeks wordt verkocht in plaats van via allerlei tussenstations, kan het vlees goedkoper worden verkocht. Je krijgt heel mooi en eerlijk vlees voor een mooie en eerlijke prijs. Natuurlijk mogen we best wat meer betalen als het om goede producten gaat. En we mogen ook best wat meer betalen als het vlees (dieren) betreft. Maar laten we dat dan vooral aan die eerlijke boeren betalen.

Gevarieerd

En voor ons hobbykoks is zo’n gevarieerd vleespakket natuurlijk ook heel fijn om in de vriezer te hebben liggen. Alles wat je nodig hebt zijn je kookboeken en HeerlijkZoeken. Je creativiteit wordt niet beperkt door de inhoud van je vriezer want daar liggen allerlei soorten mooi vlees in.

Zoals stoofvlees, kogelbiefstuk, entrecotes, tournedos, rosbief, rollade, en bavette. Maar ook gehakt, worstjes, poulet en beenderen voor de bouillon bijvoorbeeld.

En dan heb ik het alleen nog maar over een rundvleespakket

Photo by Andy Kelly on Unsplash