Verrot lekker geïndexeerd.

Yvette van Boven liet in een tv-uitzending zien hoe de Romeinen vroeger vissaus (ook wel garum genoemd) maakten. Door verse vis in stukjes gesneden met 15% zout 6 maanden in een pot te laten staan, krijgen ‘goede’ bacteriën het voor het zeggen boven hun ‘slechte’ neefjes, en wordt de vis langzaam omgezet in een diepe, rijke vissaus. Fermenteren heet dat.

Verrot lekker geïndexeerd.

Ik was hevig onder de indruk. Fermenteren is gaaf! Het recept voor de vissaus bleek uit Verrot lekker van Christian Weij te komen. Ik kreeg dit boek later een keer cadeau van 2 vrienden die bij ons kwamen eten, en toen kwam ik er achter dat fermenteren meer was dan dat ene recept voor garum.

Zuurkool kende ik natuurlijk wel. Maar Weij fermenteert werkelijk alle groente die je maar kent. Sommige om in te maken, andere om verder te verwerken in gerechten en salades, en weer andere om lekkere sausjes en chutney’s van te maken. De ‘Echte tomatenketchup’ bijvoorbeeld wordt mijn volgende fermentatie-project; natuurlijke tomatenketchup zonder chemische bewaar- en smaakstoffen.

Maar niet alleen groentes zijn te fermenteren hoor. Ook ‘Fruit’, ‘Kruiden en Specerijen’, ‘Noten, Zaden en Peulvruchten’, ‘Granen’, ‘Zuivel’ en ‘Vlees, Vis en Eieren’ zijn met vriendelijke bacteriën te verwerken tot opmerkelijke producten.

Weij maakt frisdranken en soda’s van vruchten en kruiden. Casis en cola kan je gewoon zelf maken! En ook wijnen, bieren en azijnen. Van noten, zaden en peulvruchten worden pasta’s en kiemen gemaakt. Granen worden ‘natuurlijk’ omgetoverd tot allerlei broden en tempeh.

Zuivel veranderd onder invloed van de aardige beestjes tot heerlijke kazen en room. En tenslotte maakt Christian Weij worstjes, gravad lax, lardo, spek en de eerder genoemde vissaus van vlees en vis.

Dit kookboek zal je zeker inspireren. Het laat je op een andere manier naar ingrediënten kijken waarvan je eerder dacht dat je ze altijd maar moest koken of bakken. Onmisbaar in je boekenkast.

Verrot lekker is hier te koop.