Zoek alleen recepten op je eigen boekenplank.

Als je een account hebt bij HeerlijkZoeken en je bent ingelogd, kan je onder het zoekveld de optie ‘Zoek alleen recepten op je eigen boekenplank’ aan- of uitvinken. Hoe zit dat eigenlijk?

Zoek alleen recepten op je eigen boekenplank.

Ten eerste werkt het alleen bij zoeken naar recepten. Het vinkje is niet zichtbaar als je specifiek zoekt naar boeken of foodblogs.

Verder is de werking van het vinkje eigenlijk heel eenvoudig. Als je de optie aanvinkt bij het zoeken, krijg je alleen recepten terug uit boeken, tijdschriften of foodblogs die je op je boekenplank hebt staan. Heel handig, want je kan dan altijd het recept -inclusief hoeveelheden en bereidingswijze- opzoeken. Zoals je weet publiceren wij deze zaken niet op HeerlijkZoeken. Je hebt de boeken echt nodig!

Zet je het vinkje uit, dan vind je ook recepten in de zoekresultaten uit kookboeken, tijdschriften en foodblogs die niet op je boekenplank staan. Waarom zou je dat nou willen dan?

Foodblogs

Nou bijvoorbeeld de recepten uit foodblogs, daar kan je gewoon op doorklikken. Je komt dan op de site van de foodblogger terecht waar je het volledige recept kan lezen. Dus ook al is het niet van je favoriete foodblog (deze staat immers niet op je boekenplank), door het vinkje levert het je wel een passend recept op.

Kookboeken en magazines

Bij de boeken en foodmagazines werkt het anders. Dan kan je niet over het recept beschikken als je het boek niet hebt. Maar misschien heeft een goede kennis het boek wel en mag je het even lenen; kan je toch het recept koken. Bovendien levert het je ongetwijfeld ook een hoop inspiratie op doordat je opeens iets aan het koken bent uit een onbekend kookboek.

Inspiratie

Maar de echte chefkoks onder ons maakt het natuurlijk niet altijd zoveel uit of ze het volledige recept inclusief bereidingswijze onder ogen krijgen. Een recept-titel en ingredientenlijst is voor deze culinaire toppers al genoeg om te weten wat ze te doen staat met de ingrediënten waar ze naar zochten. In dit geval zorgt het uitvinken van de optie voor de nodige inspiratie. Geen uitgewerkt recept, maar wel voldoende suggesties om aan de slag te kunnen.

Ik gebruik het vinkje altijd als volgt. Ik begin met zoeken met de optie aangevinkt. Staat er na wat experimenteren met zoektermen en filters niets goeds tussen, dan vink ik de optie uit en zoek ik nog even verder in alle beschikbare recepten. Of ik vind een passend recept, of ik ben voldoende geïnspireerd om verder te kunnen met mijn menu.