Hoe ik een sjieke kerstlunch plande - deel 1.
Het hoofdgerecht.

Voor onze doordeweekse maaltijden heb ik niet altijd zin en tijd genoeg om lang in de keuken te staan. Dan vaar ik vaak op mijn kennis en ervaring. Soms herinner ik me een lekker recept uit een van mijn kookboeken en dan pak ik die erbij (en regelmatig heb ik dan HeerlijkZoeken even nodig om het boek snel te vinden).
Als ik echter in een weekend vrienden of familie over de vloer krijg voor een lunch of diner, besteed ik veel tijd aan zowel de voorbereidingen als het koken zelf. Hoe ik daar HeerlijkZoeken voor gebruik laat ik jullie zien in deze reeks.

Hoe ik een sjieke kerstlunch plande - deel 1.

Elk jaar met kerst komt onze familie bij elkaar om samen lekker te eten. Vader en moeder, broers en zus, zwager en schoonzussen en al de kinderen. Meestal betreft het een diner op een van de kerstdagen. Maar afgelopen jaar had ik de eer om de familie te ontvangen en omdat ik niet bij de anderen in de buurt woon besloten we om in verband met de reistijden een lunch te organiseren. Zo bespaarden we iedereen een lange nachtelijke rit terug naar huis.

Lunch, hoe pak ik dat aan? Niet te zwaar op de maag, maar ook niet te licht ivm de lange rit terug naar huis. Het mocht ook best wel een sjieke lunch worden, het was tenslotte kerst. Wijn erbij of toch maar niet? Vlees, vis, vegetarisch? En de kinderen dan? Zonder enige idee vooraf nam ik de uitdaging aan.

Waar ik mee begon was het maken van een recepten-collectie die ik ‘Kerstlunch familie 2016’ noem. Ik log hiervoor in op HeerlijkZoeken, klik rechtsboven in het menu op ‘Account’, vervolgens op ‘Recepten & Collecties’ en dan op ‘Nieuwe collectie maken’. Een leuke kerstfoto erbij om in de stemming te komen (zie foto hiernaast), en ik ben klaar voor mijn zoektocht naar de perfecte kerstlunch.

Mijn familie woont -nog steeds- aan de kust en vis was vroeger al iets wat vaak op het menu stond. Mijn opa haalde zaterdagochtend altijd super-verse-schol bij de visafslag in Den Helder. Nooit meer heb ik schol zo lekker gegeten als toen van opa.

Ok, dus het hoofdgerecht wordt iets met vis… Wat verder nog? Het was tegen kerst, dus eind december. Welke groentes hebben we voorhanden van de moestuin van mijn vader? Knolselderij, pastinaak, spruiten, pompoen, prei, bietjes, rode kool?

Knolselderij en vis voor een lunch? Interessant. Eens even kijken wat HeerlijkZoeken daarvan vindt.

Heel interessant zelfs! Coquilles in pancetta gewikkeld en met romige knolselderij, Dronken mosselen in sekt, Knolselderijsoep met makreel, Garnalensoep met gerookte garnalen en sinaasappel. Ik voeg ze allemaal toe aan de eerder gemaakt recepten-collectie door op de detailpagina van het recept rechtsboven op de knop ‘Toevoegen aan collectie’ te klikken.

Wordt vervolgt…