Hollands

Zoek naar Hollands in jouw eigen kookboeken

Hollands koken? De lekkerste recepten:

Een recept uit Bill Granger - De (perfecte) man in de keuken

Diner / lunch / voorgerecht / avondmaal uit De (perfecte) man in de keuken:

Groentesoep

Ingrediënten:
aardappel, bleekselderij, boter, courgette, doperwten, groentebouillon, macaroni, peper, prei, raap en sperziebonen

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Simone van den Berg en Vanessa van Koppen - Zalig zoet

Recept uit Zalig zoet:

blasiusbrood

Ingrediënten:
suiker, bloem, gedroogde vruchtjes, gist, roggemeel en zout

Keuken:
Duits / Zwitsers / Hollands
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta / vegetarisch
Een recept uit Yolanda van der Jagt, Clara ten Houte de Lange en Anneke Ammerlaan - Twaalf maanden lekker eten

Diner / bijgerecht / voorgerecht uit Twaalf maanden lekker eten:

Botersla met Hollandse garnaaltjes

Ingrediënten:
bieslook, botersla, hollandse garnalen, sjalot, suiker, witte-wijnazijn en zonnebloemolie

Keuken:
Hollands
Soort:
salade / vis/schaaldieren/schelpdieren
Een recept uit Yolanda van der Jagt, Clara ten Houte de Lange en Anneke Ammerlaan - Twaalf maanden lekker eten

Diner / hoofdgerecht uit Twaalf maanden lekker eten:

Captains´ dinner

Ingrediënten:
gemalen chilipeper, kapucijners, mosterd, ontbijtspek, piccalilly, prei, saucijs, ui, zilveruitjes zuur en zoetzure augurk

Keuken:
Hollands
Soort:
vlees / groenten, aardappels en peulvruchten
Een recept uit Albert Kooy - De Nieuwe Nederlandse Keuken

Borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit De Nieuwe Nederlandse Keuken:

Bitterballen of kroketjes met Hollandse garnalen

Ingrediënten:
bieslook, bloem, boter, broodkruim, ei, hollandse garnaal, kaas, kippenbouillon, peterselie, slagroom en vis

Keuken:
Hollands
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Albert Kooy - De Nieuwe Nederlandse Keuken

Diner / voorgerecht uit De Nieuwe Nederlandse Keuken:

Aardappelsalade met schelvissticks

Ingrediënten:
aardappel, bieslook, bloem, ei, gerookt spek, kippenbouillon, kropsla, mosterd, olijfolie, scholfilet, sjalot, broodkruimels en witte wijnazijn

Keuken:
Hollands
Soort:
vis
Een recept uit Onno Kleyn - De grote Kleyn

Diner / nagerecht / bij de koffie uit De grote Kleyn:

Citroentaart

Ingrediënten:
basterdsuiker, bloem, boter, citroen, ei, suiker en zout

Keuken:
Hollands
Een recept uit  - Oma's receptenboek

Bij de koffie uit Oma's receptenboek:

Speculaas

Ingrediënten:
amandelen, amandelsnippers, bakpoeder, bloem, boter, bruine basterdsuiker, lichte basterdsuiker, melk, speculaaskruiden en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
koek en gebak
Een recept uit  - Oma's receptenboek

Diner / hoofdgerecht uit Oma's receptenboek:

Zuurkoolschotel uit de oven

Ingrediënten:
aardappelpuree, boter, kerrie, paneermeel, rundergehakt, ui en zuurkool

Keuken:
Hollands
Soort:
vlees / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis
Een recept uit  - Oma's receptenboek

Snack of tussendoortje / bij de koffie uit Oma's receptenboek:

Borstplaat

Ingrediënten:
boter, melk, slagroom, vanillesuiker en witte basterdsuiker

Keuken:
Hollands
Soort:
snoep / vegetarisch
Een recept uit Gerhard Witteveen en Hans Bakker - De smaak van Conclusion

Diner / nagerecht uit De smaak van Conclusion:

Toetje met wafels en frambozen

Ingrediënten:
bloem, citroenrasp, ei, frambozen, poedersuiker, slagroom, suiker, vanille-essence, wafels en witte chocolade

Keuken:
Hollands
Soort:
fruit / koek en gebak
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Bijgerecht uit Liever lokaal:

Aardappelpuree

Ingrediënten:
aardappels, boter, melk, olijfolie, witte peper en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
aardappelgerecht / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Basisrecept uit Liever lokaal:

Wildbouilon

Ingrediënten:
bleekselderij, jeneverbes, knoflook, kruidnagel, laurier, peterselie, prei, tijm, wildkarkas en wortel

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / wild / boter en olie
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Basisrecept uit Liever lokaal:

Kerriesaus

Ingrediënten:
bloem, boter, groentebouillon, kerriepoeder en ui

Keuken:
Hollands
Soort:
saus / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Basisrecept uit Liever lokaal:

Bechamelsaus

Ingrediënten:
bloem, boter, melk, nootmuskaat, peper en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
saus / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Recept uit Liever lokaal:

Amandelspijs

Ingrediënten:
bittere amandelen, bittere-amandelessence, blanke amandelen, citroensap, eiwit, honing en poedersuiker

Keuken:
Hollands
Soort:
zoet / vegetarisch
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Fazant met gestoofde Bloemendaalse gele kool en appelmoes

Ingrediënten:
appel, bardeerspek, bloemendaalse gele kool, boter, fazantenhen, gevogeltebouillon, peper, sinaasappelmarmelade, suiker, ui en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
wild en gevogelte
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / voorgerecht uit Liever lokaal:

Veelkleurige pudding met bloemkool, wortel en zeewier

Ingrediënten:
bloem, bloemkool, boter, ei, kaas, komkommer, melk, nootmuskaat, paprika, peper, wortel, zeewier en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vegetarisch / groente
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Strudel van kastanjeboleten, heidehoning en jonge geitenkaas

Ingrediënten:
filodeeg, gedroogde tamme kastanjes, geitenkaas, gezouten boter, heidehoning, kastanjeboleten, roze peper, verse tijm en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vegetarisch / paddenstoelen / ovenschotel
Een recept uit  - Oma's receptenboek

Diner / hoofdgerecht uit Oma's receptenboek:

Tongfilets op de wijze van Oma's zus

Ingrediënten:
bier, bloem, boter, citroen, citroensap, peper, room, tong, ui en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / buffet / voorgerecht / avondmaal uit Liever lokaal:

Koolsoep van spitskool

Ingrediënten:
aardappel, olie, peper, peterselie, rundersoepvlees, salie, spitskool, tomaat, ui, vlees, wortel, zout en zure room

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / bouillon
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / avondmaal / hoofdgerecht uit Liever lokaal:

Kweekvis met witte bonen en knoflookpuree

Ingrediënten:
boter, kabeljauw, meerval, peper, peterseliewortel, peterseliewortelloof, tarbot, ui, vis, witte bonen, wortel en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vis
Een recept uit Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Rene Zanderink en Elsje Bruijnesteijn - Liever lokaal

Diner / lunch / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Liever lokaal:

Salade van appel en lever met vinaigrette van sleedoorn

Ingrediënten:
appels, azijn, bloem, boter, kippenlevers, mosterd, olijfolie, sla, sleedoornsiroop en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
salade / gevogelte / orgaanvlees
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Bijgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Rijksmuseum kookboek:

Cranberrypaté

Ingrediënten:
boter, cranberry, kruidnagel, laurierblad, meiknollen, peper, peterselie, prei, sjalot, varkenskop, varkensnek, varkenspoten, wortels en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
hartige hapjes / paté/terrine
Een recept uit  - Oma's receptenboek

Diner / lunch / lunchgerecht / hoofdgerecht uit Oma's receptenboek:

Erwten-tomatensoep met kaas

Ingrediënten:
belegen kaas, bosui, boter, kruidenbouillontablet, margarine, mild kerriepoeder, mosterd, peper, roggebrood, spliterwten, tomaat, ui, verse peterselie, winterpeen en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit  - Oma's receptenboek

Diner / voorgerecht uit Oma's receptenboek:

Vermicellisoep

Ingrediënten:
bloem, boter, bouillonblokje, foelie, vermicelli en water

Keuken:
Hollands
Soort:
vlees / soep/bouillon / vegetarisch