Je eet in een druk restaurant, en vaag besef je de hectiek die op dat moment de keuken beheerst. Achter je maaltijd schuilt immers een goeddeels onzichtbare wereld waar het werk al uren of zelfs dagen eerder begonnen is.
Toch is de creatieve inzet van de koks niet het hele verhaal. Achter hun werk ligt nog een tweede, veel onzichtbaardere wereld: het gedreven vakmanschap van de mensen die superieure ingrediënten leveren en daarmee het werk van de koks mogelijk maken. De ene wereld kan niet zonder de andere.
Neêrlands Roem geeft toegang tot beide. Het bevat de beste recepten van Greetje, een populair Amsterdams restaurant met een moderne, creatieve keuken op basis van traditioneel-Nederlandse producten. En we maken kennis met achttien ambachtelijke makers die deze producten leveren: van een kaasmaker in de Beemster tot een kampioensbakker uit Drachten, van een kleine Brabantse kippenfokker tot een ambachtelijke jeneverstokerij in Amsterdam. Nooit eerder is de wereld achter je restaurantmaaltijd zo zichtbaar geweest.
Jacques Meerman heeft enkele gastronomische boeken op zijn naam, schrijft artikelen voor Bouillon! en had een wekelijkse restaurantkritiek in een Spaanse krant. Daarnaast is hij bekend als vertaler van o.a. Harold McGee, Ferran Adrià, Elizabeth David, de jongste editie van de Larousse gastronomique en de Osterie-reeks van de Italiaanse Slow Food-uitgeverij.
Hennie Franssen is culinair redacteur en vertaler met een indrukwekkende staat van dienst. Zij schreef diverse kookboeken, o.a. over de Nederlandse keuken. Ook werkte ze mee aan de boeken en tv-programmas van Nederlandse auteurs als Cas Spijkers, Joop Braakhekke en Lonny Gerungan.
Restaurant Greetje is een goed verzorgde zaak [
] met een goed verzorgde, originele Hollandse kaart met zaken die je nauwelijks ergens anders aantreft (sipelsop, jan in de zak).
Johannes van Dam, Het Parool
Na me jarenlang te hebben afgevraagd hoe de levensmiddelen smaakten die je op Nederlandse stillevens uit de 17de eeuw ziet afgebeeld, vond ik bij Greetje eindelijk de smaak van Nederland. Het was zo lekker dat ik diverse keren ben teruggegaan.
New York Times
- ruim 60 moderne, creatieve maar toch oer-Hollandse recepten
- met portretten van 20 ambachtelijke Nederlandse producenten
- receptuur van het populaire Amsterdamse restaurant Greetje
- prachtige fotografie en vormgeving