Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Rijksmuseum kookboek

Een boek van Jonah Freud

We hebben 96 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Rijksmuseum kookboek, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Rijksmuseum kookboek
HET IS DE KUNST VAN ETEN TE GENIETEN
Wat:
Het Rijksmuseum kookboek een initiatief van Wim Pijbes
Door wie:
Bedacht, geschreven en gecoördineerd door Jonah Freud
Geredigeerd door Marieke de Jong
Ontwerp studio Irma Boom
Met medewerking van:
Vijftig koks en patissiers uit heel Nederland, van Noord tot Zuid, van Oost tot West en van jong tot oud.
In het boek:
Meer dan 130 recepten
Meer dan 900 afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum

Voor het Rijksmuseum kookboek is een lijst van vijftig Nederlandse ingrediënten opgesteld, bij de vijftig ingrediënten zijn klassieke Nederlandse recepten geschreven en vervolgens is aan 50 vooraanstaande koks en patissiers in Nederland gevraagd een recept met gebruik van dat ingrediënt te geven. Pas nadat alle teksten klaar waren zijn er kunstwerken uit het Rijksmuseum bij gezocht die passend waren bij de verhalen en recepten. Hierdoor is de enorme diversiteit aan kunst waar eten ook maar enigszins in verwerkt is op alle fronten aan bod gekomen. Daarbij de natuurlijk voor de hand liggende Stillevens, de serviezen waar het Rijks een enorme collectie van in huis heeft maar ook tekeningen, foto’s, gebruiksvoorwerpen en natuurlijk de keuken van een poppenhuis. Uiteindelijk zijn er meer dan 900 afbeeldingen uit de collectie in het boek terecht gekomen. Daarbij meer dan 130 recepten met medewerking van beroemde koks als Robert Kranenborg, Jonnie Boer en Dick Soek. Maar ook jong aanstormend talent als Joris Bijdendijk, Jim de Jong en Benny Blisto hebben een bijdrage geleverd.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Rijksmuseum kookboek

Een greep uit de 96 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Diner / bijgerecht / hoofdgerecht uit Rijksmuseum kookboek:

Asperges op Limburgse wijze

Ingrediënten:
boter, ei, fleur de sel, gegrilde achterham, krieltjes, peterselie, room, witte asperge en zout

Keuken:
Nederlands / Limburgs
Soort:
groente
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Diner / nagerecht uit Rijksmuseum kookboek:

Vlaflip

Ingrediënten:
limonadesiroop, slagroom, vanillevla en yoghurt

Keuken:
Nederlands
Soort:
zoet
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

High tea / bij de koffie uit Rijksmuseum kookboek:

Worteltjestaart

Ingrediënten:
bakpoeder, bloem, boter, bruine basterdsuiker, ei, poedersuiker, roomkaas, rozijn, sinaasappelrasp, walnoten, wortel, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
zoet / gebak, koek, taart, pudding / groente
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Recept uit Rijksmuseum kookboek:

Wildragout

Ingrediënten:
bloem, boter, champignon, knoflook, laurierblad, peper, rode wijn, rookspek, rozemarijn, ui, wild, wildfond, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
wild
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Diner / lunch uit Rijksmuseum kookboek:

Huzarensalade

Ingrediënten:
aardappel, appel, augurk, ei, mayonaise, peper, sjalot, slablad, vlees, wortel en zout

Keuken:
Russisch
Soort:
kalfsvlees / hartige hapjes / aardappelgerecht
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Lunch / traktatie uit Rijksmuseum kookboek:

Dunne pannenkoeken

Ingrediënten:
boter, ei, tarwebloem, volle melk, witte basterdsuiker en zeezout

Keuken:
Nederlands
Soort:
pannenkoeken en flensjes
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Diner / hoofdgerecht uit Rijksmuseum kookboek:

Andijviestamppot

Ingrediënten:
aardappel, andijvie, boter, melk, peper, spekblokjes en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
stamppot / aardappelgerecht
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Diner / bijgerecht / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti / traktatie uit Rijksmuseum kookboek:

Pasteitjes met ragout van eekhoorntjesbrood

Ingrediënten:
bladerdeeg, bloem, eekhoorntjesbrood, eidooier, gemalen amandelen, groentebouillon, knoflook, nootmuskaat, olijfolie, peper, roomboter, sjalot, sojasaus, water en zout

Keuken:
Frans / Nederlands
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Snack of tussendoortje uit Rijksmuseum kookboek:

Kalfskroketten

Ingrediënten:
bladpeterselie, bloem, eidooier, eiwit, gelatine, kalfsvlees, lavas, maggi, mosterd, nootmuskaat, paneermeel, peperkorrel, peterselie, prei, roomboter, slagroom, water, wortel, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Hollands
Soort:
vlees / kalfsvlees / frituur
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Recept uit Rijksmuseum kookboek:

'Knien in 't zoer', konijn op zijn Limburgs

Ingrediënten:
bloem, boter, droge witte wijn, jeneverbes, knoflook, knolselderij, kruidnagel, laurierblad, peterselie, rinse appelstroop, tam konijn, wild konijn, winterpeen, witte wijnazijn, zilverui, zout en zwarte peper

Keuken:
Nederlands / Limburgs
Soort:
wild
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Lunch / bijgerecht uit Rijksmuseum kookboek:

Zuurdesemtosti van caulils

Ingrediënten:
bosui, etivaz, prei, rode ui, wilde weidekaas en zuurdesembrood

Keuken:
Nederlands
Soort:
brood en broodgerecht / brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Diner / bijgerecht uit Rijksmuseum kookboek:

Aardappelpuree

Ingrediënten:
aardappel, fijn zout, nootmuskaat, roomboter, volle melk en zeezout

Keuken:
Nederlands
Soort:
aardappelgerecht / vegetarisch
Een recept uit Jonah Freud - Rijksmuseum kookboek

Diner / hoofdgerecht uit Rijksmuseum kookboek:

Terrine van varkenskop in savooiekool

Ingrediënten:
bleekselderij, citroen, dijonmosterd, dragon, droge witte wijn, ei, knoflook, krulpeterselie, laurierblad, olijfolie, pistachenoten, savooiekool, tijm, ui, varkenskop, water, winterpeen en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
vlees / groente
Toon alle 96 recepten in dit boek