Bas de Groot, Yves De Smedt, Renger Dijkema en Frank Redant - Vis, schelp- en schaaldieren

Vis, schelp- en schaaldieren

Een boek van Bas de Groot, Yves De Smedt, Renger Dijkema en Frank Redant

We hebben 64 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Vis, schelp- en schaaldieren, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

De spectrumgids “Vis, Schelp- en Schaaldieren” is geen kookboek in de ware zin van het woord. Het is een encyclopedisch overzicht van de (meer dan 400) meest gangbare soorten vis, weekdieren en schaaldieren die op de Nederlandse markten worden aangevoerd. Ieder dier wordt beschreven inclusief zijn habitat, voedingsgewoonten, verspreiding en vangstgegevens (anno 1988). Ook wordt kort beschreven hoe de vissen worden gebruikt in industrie en gastronomie en hoe ze culinair op waarde worden geschat. Bijzonder waardevol is de vermelding van de gangbare namen in meerdere talen en de wetenschappelijke Latijnse naam. Op die manier kunnen vertalers de vele valkuilen die de vissennamen op kunnen leveren deels vermijden. Helaas blijft er ook daarna nog een breed scala van regionale namen en dialecten over.
De auteurs: Bas de Groot, Renger Dijkema en Frank Redant en fotograaf Henze Boekhout hebben hiermee een (ook nu nog) zeer waardevol boek afgeleverd dat bovendien nog in kort bestek aandacht besteed aan cultuurhistorie en visserijmethoden, vangtechnieken en aquacultuur. Het boek wordt afgesloten met enkele korte teksten over voedseltechnologie en productontwikkeling. Veel is verouderd maar daarmee zeker nog niet onbelangrijk.
De opname in Heerlijk Zoeken is gebaseerd op het afsluitende hoofdstuk waar de chef-kok van restaurant de Kokkel in Koksijde, Yves De Smedt, een aantal fraaie visrecepten deelt. Hoewel hij niet als co-auteur op de omslag staat is het naar mijn mening verantwoord als zijn naam als auteur wordt vermeld voor deze Heerlijk Zoeken index.

- bijna 4 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Vis, schelp- en schaaldieren

Een greep uit de 64 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Bas de Groot, Yves De Smedt, Renger Dijkema en Frank Redant - Vis, schelp- en schaaldieren

Recept uit Vis, schelp- en schaaldieren:

Kreeftensaus

Ingrediënten:
armagnac, boter, bouquet garni, cayennepeper, dragon, knoflook, langoustine, rode wijn, sjalot, suiker, tomaat, tomatenpuree, ui en wortel

Keuken:
Belgisch
Soort:
saus / schaal- en schelpdieren
Een recept uit Bas de Groot, Yves De Smedt, Renger Dijkema en Frank Redant - Vis, schelp- en schaaldieren

Bijgerecht uit Vis, schelp- en schaaldieren:

Ratatouille

Ingrediënten:
bouquet garni, extra vergine olijfolie, oregano, rode paprika, rode peper, suiker, tomatenpuree, venkelknol en zeezout

Keuken:
Provençaals
Toon alle 64 recepten in dit boek