Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Het insectenkookboek

Een boek van Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp

We hebben 39 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Het insectenkookboek, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Krekellolly’s in diverse smaken. Sprinkhanen om in chocolade te dopen. Libellenlarven met pepermuntblaadjes. Voor de meeste Nederlanders is het geen dagelijkse kost. Toch eet 80 procent van de wereldbevolking insecten als delicatesse. In Mexico vinden ze bijvoorbeeld gepofte mieren heerlijk en in Japan smullen ze van wespen. Deze fruits de terre zijn niet alleen een smakelijk en veelzijdig ingrediënt in de keuken, ze zitten ook vol eiwitten, zijn duurzaam en eenvoudig te kweken.
In Nederland kun je inmiddels meelwormen en sprinkhanen voor menselijke consumptie kopen, maar een Nederlands insectenkookboek was er nog niet. Het insectenkookboek bevat niet alleen recepten, maar ook tal van wetenswaardigheden en interviews met topkoks en kwekers. Het vertelt waar je insecten kunt kopen, of je ze allemáál kunt eten en hoe je ze bewaart en klaarmaakt.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Het insectenkookboek

Een greep uit de 39 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Recept uit Het insectenkookboek:

Minestrone

Ingrediënten:
basilicum, bleekselderij, buffalo's, courgette, extra vierge olijfolie, groentebouillon, knoflook, meelwormen, olijfolie, oregano, parmezaanse kaas, pasta, rode wijn, snijbiet, sperziebonen, spinazie, tomaat in blik, ui, witte bonen, wortel, zeezout en zwarte peper

Soort:
soep/bouillon / insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het insectenkookboek:

Bugsit goreng

Ingrediënten:
bloem, chilisaus, ei, half-om-halfgehakt, ketjap, knoflook, loempiavellen, meelwormen, paneermeel, prei, sambal oelek, sesamolie, sjalot en zout

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / snack of tussendoortje / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Hartige insectenschijven

Ingrediënten:
aardappel, bloem, boter, bruine basterdsuiker, chilisaus, citroensap, ei, gember, sla, knoflook, lente ui, limoensap, maïskorrels, meelwormen, oestersaus, paneermeel, rijstazijn, sesamolie, sjalot, vissaus, winterwortel, witte peper, zonnebloemolie en zout

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Lunch / snack of tussendoortje uit Het insectenkookboek:

Chebugschichi

Ingrediënten:
ananas, chilipoeder, ei, groene krulsla, hamburgerbroodjes, ketchup, knoflook, komkommer, mayonaise, meelwormen, mosterd, olie, olijfolie, paneermeel, paprikapoeder, rode paprika, rode ui, rundergehakt, ui, yoghurt, zout en zwarte peper

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / bijgerecht / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Tjap tjoy

Ingrediënten:
aardappelzetmeel, champignon, gele paprika, kippenbouillon, knoflook, koriander, lente ui, limoen, meelwormen, mirin, noedels, rode currypasta, sherry, sjalot, sojasaus, sperziebonen, sprinkhanen, vissaus, winterwortel, zonnebloemolie en zout

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Recept uit Het insectenkookboek:

Koekjes

Ingrediënten:
amandelschaafsel, bakpoeder, boter, buffalo's, ei, greinsuiker, kaneel, kristalsuiker, patentbloem, vanillesuiker, witte basterdsuiker, zeeuwse bloem en zout

Soort:
insecten / gebak, koek, taart, pudding
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Hartige insectentaart

Ingrediënten:
basterdsuiker, bloem, boter, ei, gist, kerriepoeder, knoflook, maïzena, meelwormen, melk, olijfolie, oude kaas, prei, rode paprika, slagroom, ui en zout

Soort:
insecten / gebak, koek, taart, pudding
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Lunch uit Het insectenkookboek:

Couscoussalade

Ingrediënten:
buffalo's, cayennepeper, citroen, couscous, gedroogde abrikozen, gele paprika, gembersiroop, kerstomaat, komkommer, koriander, lente ui, munt, olijfolie, peterselie, pijnboompitten, ras el hanout, sojasaus, sprinkhanen, witte peper, zout en zwarte olijven

Soort:
salade / insecten / couscous/bulgur/quinoa
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / nagerecht uit Het insectenkookboek:

Tarte tatin

Ingrediënten:
bloem, boter, bruine basterdsuiker, ei, gemalen kaneel, gemalen kruidnagel, meelwormen, pure chocolade, sprinkhanen, sterke koffie, suiker, vanille-ijs, witte basterdsuiker, zoetzure appel en zout

Soort:
insecten / gebak, koek, taart, pudding
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het insectenkookboek:

Dim sum

Ingrediënten:
bleekselderij, buffalo's, eiwit, gemalen komijn, groentebouillon, kerriepoeder, knoflook, kokosmelk, koriander, lente ui, meelwormen, notenolie, risottorijst, sambal oelek, sesamolie, sherry, shiitake, sjalot, sojasaus, sprinkhanen, witte peper, wontonvel, zonnebloemolie en zout

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Recept uit Het insectenkookboek:

Havermoutkoekjes

Ingrediënten:
bakpoeder, bloem, boter, buffalo's, citroen, ei, gedroogde cranberry's, havermout, rozijnen, suiker en zout

Soort:
insecten / gebak, koek, taart, pudding
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Jambalaya

Ingrediënten:
basmatirijst, bleekselderij, cajunkruiden, chorizo, kipfilet, kippenbouillon, knoflook, lente ui, meelwormen, olijfolie, peterselie, rode paprika, sprinkhanen, tempurabloem, ui, water en zout

Soort:
vlees / insecten / gevogelte
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Lunch / bijgerecht uit Het insectenkookboek:

Hakuna matata

Ingrediënten:
basmatirijst, bruine basterdsuiker, buffalo's, champignon, gember, gembersiroop, knoflook, lente ui, maïskorrels, meelwormen, peultjes, rode peper, sake, sojasaus, sprinkhanen en zonnebloemolie

Soort:
insecten / rijst
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / snack of tussendoortje / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Gevulde tortilla's

Ingrediënten:
avocado, chilipoeder, chilisaus, citroensap, crème fraîche, franse mosterd, ijsbergsla, knoflook, lente ui, limoenolie, mayonaise, sprinkhanen, tomaat, tortilla, witte peper, wraps en zout

Soort:
tortilla / insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Ravioli

Ingrediënten:
ei, harde tarwebloem, knoflook, meelwormen, olijfolie, oregano, parmezaanse kaas, ricotta, spinazie, suiker, tarwegriesmeel, tomaat in blik, ui, witte peper en zout

Soort:
insecten / pasta/noodles
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Recept uit Het insectenkookboek:

Thaise salade

Ingrediënten:
gemalen komijn, gember, gembersiroop, sla, knoflook, koriander, limoensap, rijstazijn, rode peper, rucola, sesamolie, sesamzaad, sjalot, sojasaus, sprinkhanen, tomatenketchup, vissaus, witte wijn, wokolie en zonnebloemolie

Soort:
salade / insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Snack of tussendoortje / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het insectenkookboek:

Meelwormnotenmix

Ingrediënten:
katjang pedis, meelwormen, pikante notenmix en wokolie

Soort:
insecten
Toon alle 39 recepten in dit boek