Verrassingstaart

Een recept van .

Je vindt dit recept op pagina 278 in Jamie, de basis van het koken .

Gang:
snack of tussendoortje / nagerecht
Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Bereidingstijd:
105 minuten

Ingrediënten

Bestel op ah.nl

Bereidingswijze

In Jamie, de basis van het koken verteld Jamie Oliver over hoe hij met een groep kansarme jongeren aan het werk gaat om ze een toekomst te geven in 1 van zijn restaurants. Het is eigenlijk een soort leerboek waarin Jamie allerlei (basis) technieken in goed te bereiden recepten de revue laat passeren.

1 van die recepten is deze taart. Niet voor niets een verrassingstaart want het basis ingredient is rode biet! Lekker als gek nagerecht of gewoon tussendoor bij de koffie ofzo. Een koud glaasje -zelfgemaakte biologische- limoncello maakt het nagerecht compleet. Of een glaasje Grand Marnier. Of wat anders…

Ik had deze taart al eerder gebakken en kwam toe ook al tot de ontdekking dat de oventijd van 35 minuten te kort is bij 180 graden. Dit was nu weer het geval en ik heb er 35 minuten bij moeten doen om de cake mooi gaar te krijgen (2x zo lang dus, hou het goed in de gaten want het verschilt per oven).

Eet smakelijk!
Peter.

Benodigdheden

springvorm
oven
mixer
keukenmachine
garde
rasp

Ingrediënten

500 gr biologische voorgekookte bietjes
bakpoeder
150 gr bloem
170 ml olijfolie
1 pakje biologische crème fraîche
3 scharreleieren
verse gember
150 ml honing
kaneelpoeder
piment
100 gr polenta
1 sinaasappel
suiker
2 tl vanille-extract
limoncello

Instructies

Ik begin met de oven voor te verwarmen op 180. Daarna vet ik de springvorm in en bekleed hem daarna met bakpapier. Op deze manier bak je cake nooit aan de springvorm.

Ik gebruik voorgekookte bietjes dus hoef deze alleen maar even glad te pureren in de keukenmachine. Ik pureer de bietjes flink glad en doe ze over in een mengkom. Daarbij gaan 3 eidooiers, 2 theelepels (zelf gemaakte) vanille-extract, 1 flinke eetlepel vers geraspte gember, olijfolie en honing en roer dit goed door met een garde.

Nu voeg ik 1 eetlepel.bakpoeder, 150 gram bloem, 100 gram polenta, sinaasappelrasp en -sap en een beetje piment, kaneel en zout een klopt dat nog eens goed door elkaar. Ik kijk nu naar een soort van rode fris-zoet ruikende soep.

In een andere mengkom klopt ik de 3 eiwitten stijf en spatel deze heel voorzichtig door de rode bietenmassa zodat er zoveel mogelijk lucht in blijft. Net zo voorzichtig doe ik alles over in de springvorm en zet deze 70 minuten in de oven.

Goed af laten koelen en serveren met een flinke toef met limoncello en vanille-extract opgeklopte crème fraîche en een glaasje zelfgemaakte limoncello.

Aantekeningen bij dit recept

Later dacht ik dat het misschien leuk en lekker zou zijn als ik de taart zou bestrijken met een limoncello-glazuur in plaats van de crème fraîche topping.

- ongeveer 4 jaar geleden door geplaatst .

2x langere oventijd voor nodig.

Blijft een enorm leuk recept. Al vaak gemaakt.

- bijna 8 jaar geleden door geplaatst .

Misschien vind je dit (ook) lekker?

Beetroot, ginger and soured cream cake

Een recept uit Yotam Ottolenghi en Helen Goh - Sweet

Gezonde bietencake met frosting

Een recept uit Nina de Bruijn & Elise Gruppen

Bieten-chocolade Barbietaart

Een recept uit Alex Hoffler en Stacey O'Gorman - Meringue

Red Velvet Cupcakes – Sinner Sunday

Een recept uit Nina de Bruijn & Elise Gruppen