Zoete aardappeltaart

Een recept van .

Je vindt dit recept op pagina 158 in Koch! .

Keuken:
Duits
Gang:
picknick / brunch / snack of tussendoortje / nagerecht
Soort:
gebak, koek, taart, pudding / vegetarisch

Ingrediënten

Bestel op ah.nl

Bereidingswijze

Dit is een recept uit voormalig Oost-Duitsland, waar aardappelen wel werden gebruikt als er geen meel was om mee te bakken.

voor 12 punten

400 g bloemig kokende aardappelen
5 middelgrote eieren
180 g suiker
50 g gemalen amandelen
schil van 1 onbespoten citroen
2 el citroensap
1 snufje zout
½ el rum
50 g griesmeel
½ tl bakpoeder
boter om in te vetten

voor het glazuur:
200 g poedersuiker
1 onbespoten citroen

  1. Schil de aardappelen niet, maar boen ze grondig schoon. Kook ze in de schil in circa 20 min. gaar. Giet af, laat iets afkoelen en schil ze dan alsnog; stamp ze fijn met een stamper. Vet een springvorm van 26 cm ø in met boter.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Splits de eieren. Sla de dooiers los met de suiker. Voeg de amandelen toe, en dan de citroenschil en het -sap; roer zout en rum erdoor. Vermeng in een kommetje het griesmeel met de bakpoeder en voeg toe aan het dooiermengsel. Schep er dan voorzichtig de aardappelen doorheen.
  3. Klop de eiwitten in een aparte, brandschone kom stijf en spatel voorzichtig door het deeg. Doe over in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  4. Bak de taart ca. 35 min. tot hij goudgeel is. Neem uit de oven en laat afkoelen; maak na ongeveer 10 min. de rand van de springvorm los.
  5. Trek met een zesteur dunne sliertjes schil van de citroen. Pers daarna de citroen uit. Roer de poedersuiker los met het citroensap en bestrijk de taart met het glazuur. Versier de taart met de citroensliertjes als het glazuur uitgehard is.

Aantekeningen bij dit recept

35 minuten op 180 graden bleek iets te kort. Dat moet in mijn oven wel 45 - 55 minuten zijn. De smaak is heerlijk. Zoet, citroenfris en dan heel subtiel de aardappelsmaak er doorheen. Lekker zomers nagerechtje met een kop koffie en een limoncello erbij.

- meer dan 4 jaar geleden door geplaatst .

Overigens hazelnoten gebruikt in plaats van amandelen. Kan ook prima.

- meer dan 4 jaar geleden door geplaatst .

Misschien vind je dit (ook) lekker?

Geroosterde gepelde pinda's

Een recept uit Randi Danforth - Culinaria U.S.A.

flensjes met kardoens en bechamel - crêpes con i cardi

Een recept uit  - De Zilveren Lepel

Roquefort-aardappelen

Een recept uit Annette Wolter - Grote boek met heerlijkste kookrecepten

Firinda patates - Aardappelen uit de oven

Een recept uit  - Turkse kookkunst