Soto ajam
Een recept van Sylvia Witteman.
Je vindt dit recept op pagina 116 in Koken met Sylvia Witteman .
- Keuken:
- Indonesisch
- Gang:
- diner / hoofdgerecht
- Soort:
- soep/bouillon / gevogelte
- Bereidingstijd:
- 135 minuten
Ingrediënten
- arachideolie
- citroengras
- daoen salam
- djeroek poeroet
- garnituur voor soto ajam
- gember
- ketjap
- knoflook
- koenjit
- laksa
- laos
- peper
- soepkip
- zonnebloemolie
- zout
Bereidingswijze
Op heerlijkzoeken.nl indexeren en organiseren wij onze kookboeken zodat deze integraal doorzoekbaar worden en wij superhandig door de kookboeken kunnen zoeken naar recepten.
Onlangs is door een van onze leden het boek Koken met Silvia Witteman geïndexeerd en de subtitel “de beste recepten & een beginselverklaring” en de begeleidende tekst trokken mijn aandacht. Een stukje uit die tekst en je begrijpt wat ik bedoel:
“Gebruikt u valium in de gazpacho, of toch liever wodka? Weet ú hoe u pijnloos van die ellendige halloweenpompoen verlost raakt? Deelt u uw laatste slavink met onverwachte gasten, of hebt u soms een bétere oplossing? Smeert u margarine op uw brood, of over uw lijk?”
Dus ik heb snel het boek gehaald (tweedehandsje voor een leuke prijs).
Koken met Silvia Witteman is een selectie recepten onder andere uit eerder verschenen boeken van Witteman. Al deze recepten zijn eerder gepubliceerd in de rubriek de Volkskeuken in de Volkskrant.
Bladerend door het boek kwam ik de Soto ajam tegen, nooit gegeten, nooit gekookt. Ik stelde het recept voor in mijn hoofd en kreeg het gevoel van comfort food; warme kippensoep met oosterse kruiden en allemaal lekkere bijgerechtjes. Lekker in de herfst.
Eet smakelijk!
Peter.
Benodigdheden
koekenpan
soeppan
zeef
Ingrediënten
Soep
1 soepkip
5 blaadjes daun salam
5 blaadjes djeroek poeroet
100 gram verse gember
3 stengels citroengras
koenjit
laospoeder
1 ui
3 teentjes knoflook
zout
peper
ketjap manis
Toppings
200 gram sperziebonen
schaaltje gebakken uitjes
250 gram tauge
4 eieren
sambal
3 lente uitjes
rijst
Instructies
’s Ochtends eerst even bij de toko langs gegaan om mijn voorraad oosterse ingrediënten weer op orde te brengen, daun salam (Indonesische laurier), djeroek poeroet (limoenblad), koenjit en laospoeder. En daarna nog even bij de Turkse winkel voor een lekkere soepkip.
De kip zet ik op met voldoende water, 5 blaadjes daun salam en djeroek poeroet, grof gesneden gember en citroengras en laat deze 2 uur trekken. Tegen het einde van de kooktijd, kook ik 4 eieren, 200 gram witte rijst en de sperziebonen.
Vervolgens fruit ik de ui en drie tenen knoflook met 3 theelepels laos en 2 theelepels koenjit en bak na een paar minuten het geplukte kippenvlees. Dit mengsel roer ik door de gezeefde bouillon en breng deze op smaak met zout, peper en ketjap.
Opdienen in soepborden met schaaltjes speziebonen, witte rijst, sambal, gebakken uitjes, fijngesneden lente-ui, tauge en eieren. Iedereen kan naar eigen smaak toppings aan de soep toevoegen.
Aantekeningen bij dit recept
Beperk je niet tot de genoemde toppings, zet op tafel wat je zelf lekker vind. Ik had zelf nog graag kroepoek op tafel gehad bijvoorbeeld, of reepjes omelet, broccoli, etc.