Garmt Dijksterhuis - Hoe smaakt het?

Hoe smaakt het?

nieuwe inzichten uit de wetenschap van proeven en ruiken

Een boek van Garmt Dijksterhuis

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Hoe smaakt het?, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Hoe komt het dat je proeft wat je proeft, en ruikt wat je ruikt? Er bestaan tal van boeken over lekker eten, maar slechts weinig boeken leggen uit hoe je ‘lekker’ van ‘vies’ kunt onderscheiden. In dit boek leer je meer over de vele aspecten van smaak en reuk, over de wisselwerking tussen het voedsel en de zintuigen, maar vooral ook over het grote belang van de psychologie bij proeven, ruiken, eten en voedselkeuze.
Aan bod komen onder meer de basissmaken en de zoektocht naar basisgeuren, de werking van de tong en de neus en het samenspel van de verschillende zintuigen, het gebruik van smaak- en geurstoffen, maar ook het horen en voelen van voedsel en de relatie tussen eten en emotie. Met “Hoe smaakt het?” begrijp je beter wat lekker eten lekker maakt.
Garmt Dijksterhuis is geur- en smaakwetenschapper. Hij publiceert over de psychologie van het eten.
- Hoe smaakt het - nieuwe inzichten uit de wetenschap van proeven en ruiken is geen standaard kookboek. Dit werk van geur- en smaakwetenschapper Garmt Dijksterhuis is bedoeld als naslagwerk om je eigen kennis over onder meer smaakbeleving te verdiepen. In de vlot geschreven hoofdstukken komt naar voren hoe het kan dat we proeven, welke prikkels van belang zijn als het gaat om eten, hoe het kan dat er verschillende geurwerelden zijn, de relatie tussen eten en emotie. Dit boek bevat veel interessante wetenswaardigheden. Een welkome verdieping voor elke (thuis)kok! - ‘Nieuwe inzichten uit de wetenschap van proeven en ruiken’: de ondertitel geeft duidelijk weer waar dit-boek over gaat. Dit is opgedeeld in de zintuiglijke en de psychologische kant. De plaats op de tong waar we proeven, blijkt achterhaald door nieuwe inzichten. Wetenschappers erkennen vijf smaakreceptoren: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Die laatste is te vertalen als hartig. Ook over de reuk die essentieel is voor proeven, is veel nieuws bekend. Het voelen in neus, mond en keel blijkt ook een rol te spelen bij smaak. Proeven is het samenspel van zintuiglijke waarnemingen. Hierbij spelen ook psychologische effecten een rol. Hoe kan zoet even fysieke pijn verzachten? Wat we verwachten van een product heeft effect op de smaak en geur zonder dat dit zo is. De auteur is een smaakexpert en heeft ruim 25 jaar ervaring met smaakonderzoek en werkt als onderzoeker en docent aan de Wageningen Universiteit. Een boek voor smaakliefhebbers, koks, studenten en iedereen die het nut van onze smaak beter wil leren kennen.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken