Recept uit De grote Kleyn:
We hebben 132 recepten uit dit boek geindexeerd.
Welkom op heerlijkzoeken
Wij maken jouw kookboeken, zoals De grote Kleyn, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.
Essentiële kennis voor alle eters, koks en kokers van Nederland, dat is De grote Kleyn. Culinair compendium. Een dikke bijbel barstensvol informatie over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. En dat genoteerd zoals alleen Onno Kleyn dat kan, op een no-nonsensemanier en met een bemoedigende dosis ironie. Fabels worden ontmaskerd, vooroordelen onderuitgehaald. Anekdotes, kaders en 125 recepten met wijnadviezen maken het boek af.
Kleyn geldt al zeer lang als de man met de grootste culinaire kennis van ons land en is een waardige opvolger van Johannes van Dam. Vele jaren werkte hij aan zijn nu verschijnende magnum opus over de cultuur van eten en smaak.
‘Onno schrijft zoals ik zou willen schrijven en weet alles wat ik nog zou willen weten.’ – Yvette van Boven ‘Veel beter […] krijgt u het niet in Nederland. Laat daar geen discussie over bestaan.’ – NRC ‘Een genot én een must voor elke kookliefhebber.’ – Trouw ‘Prachtig, zo’n boek […] waar je vele jaren vondsten in zult doen.’ – De Standaard
Onno Kleyn is al 28 jaar culinair en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde zo’n 40 boeken, vooral over Italië, Frankrijk en wijn. In 2011 startte hij met de Academie Culinair Schrijven, waar hij aankomende culinaire talenten begeleidt. Ook geeft hij colleges over culinaire geschiedenis.
Aantekeningen bij dit boek
Kleyns indrukwekkende encyclopedische kennis over voedsel, bereidingen, cultuur en techniek levert een heerlijk blader- en naslagwerk op, gelardeerd met veel anekdotes en historische feiten. Bijna 1000 bladzijden voor liefhebbers van goed eten en drinken. De met zorg gekozen recepten zijn meestal goed na te maken. Kleyn houdt niet van onnodig ingewikkeld en kookt veel van zijn gerechten met opmerkelijk weinig ingrediënten, maar wel zo dat er veel verleidelijk gerechten ontstaan die uitnodigen tot nakoken. Kortom van harte aanbevolen voor elke liefhebber, zeker voor de bizar lage prijs van €25 waarvoor de grote Kleyn tot 7-2-2019 wordt aangeboden.
Advertentie
Recepten uit De grote Kleyn
Een greep uit de 132 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:
Recept uit De grote Kleyn:
Hazenfilet met gember en granaatappelpitten
- Ingrediënten:
- calvados, gember, granaatappelpitten, hazenrugfilet, olijfolie, roomboter en slagroom
- Keuken:
- Hollands
Diner / voorgerecht uit De grote Kleyn:
Gepocheerd eitje met kool, pastinaakpuree en truffel
- Ingrediënten:
- aardappel, azijn, ei, melk, pastinaak, roomboter, savooiekool en zwarte wintertruffel
- Soort:
- salade
Recept uit De grote Kleyn:
Gebakken forel met peterselieaardappelen
- Ingrediënten:
- bloem, citroensap, forel, peterselie, roomboter en vastkokende aardappel
- Keuken:
- Duits
Diner / hoofdgerecht uit De grote Kleyn:
Gebakken andijvie met braadworstjes
- Ingrediënten:
- andijvie, braadworst, olijfolie, saucijzen en ui
- Keuken:
- Italiaans
Recept uit De grote Kleyn:
Bernards knoflook-rodewijnsaus
- Ingrediënten:
- honing, knoflook, olijfolie, rode wijn, tijm en tomaat
- Keuken:
- Frans
- Soort:
- saus/dressing/jus
Diner / nagerecht uit De grote Kleyn:
Semifreddo van kastanjes met vijgensaus
- Ingrediënten:
- gedroogde vijgen, kastanjepuree, poedersuiker, ricotta, rum en water
- Soort:
- ijs
Diner / hoofdgerecht uit De grote Kleyn:
Kabeljauw met aïoli en groenten
- Ingrediënten:
- eidooier, kabeljauwfilet, knoflook, krieltjes, olijfolie, selderijknol en wortel
- Keuken:
- Frans
- Soort:
- saus/dressing/jus / azijn / vis
Recept uit De grote Kleyn:
Saté kambing - Geitensaté
- Ingrediënten:
- geitenbout, geitenschouder, ketjap manis, knoflook, limoensap, olie, petis udang, pinda's, rawits, rode ui en sjalot
- Keuken:
- Indonesisch
Diner / hoofdgerecht uit De grote Kleyn:
Estoufade á la Languedocienne - runderstoofpot
- Ingrediënten:
- ansjovisfilet, cornichons, kappertjes, knoflook, olijfolie, peper, peterselie, rundersukade en ui
- Keuken:
- Frans
- Soort:
- stoofgerecht / vlees
Diner / hoofdgerecht uit De grote Kleyn:
Kalfsniertjes op Luikse wijze
- Ingrediënten:
- crème fraîche, jenever, jeneverbessen, kalfsnier, krielaardappelen, olie en ui
- Keuken:
- Belgisch
- Soort:
- orgaanvlees
Recept uit De grote Kleyn:
Pest alla genovese
- Ingrediënten:
- basilicum, knoflook, olijfolie, parmigiano reggiano, pecorino en pijnboompitten
- Keuken:
- Italiaans
Recept uit De grote Kleyn:
Tomatensaus
- Ingrediënten:
- basilicum, chilipeper, knoflook, olijfolie, olijven, oregano, sardines, spek, tomaten uit blik en tonijn uit blik
- Keuken:
- Hollands
- Soort:
- saus/dressing/jus
Diner / nagerecht uit De grote Kleyn:
IJs met geflambeerde kersen
- Ingrediënten:
- kersen, kersenijs, kirsch, suiker en vanille-ijs
- Soort:
- vegetarisch
Recept uit De grote Kleyn:
Luikse gehaktballen
- Ingrediënten:
- appelstroop, bloem, bonenkruid, bouillon, half-om-halfgehakt, laurierpoeder, olie, perenstroop, sjalot, tijm, tomatenpuree, ui en witbrood
- Keuken:
- Belgisch
- Soort:
- azijn
Recept uit De grote Kleyn:
Zomerpudding
- Ingrediënten:
- bladgelatine, blauwe bessen, casinobrood, frambozen, nectarine, olie, perzik, pruim, rode bessen, suiker en water
- Keuken:
- Hollands
Diner / bijgerecht / voorgerecht uit De grote Kleyn:
Groene mangosalade
- Ingrediënten:
- gember, groene chilipeper, groene mango, komijnzaad, koriander, suiker, water en zout
- Keuken:
- Thais
- Soort:
- salade
Diner / hoofdgerecht uit De grote Kleyn:
Ossenhaas met Cabrales
- Ingrediënten:
- boter, brandy, cabrales, haasbiefstuk en slagroom
- Keuken:
- Spaans
- Soort:
- vlees
Diner / nagerecht uit De grote Kleyn:
Twee perziktoetjes 2
- Ingrediënten:
- crème de cassis, dikke room, frambozen, mascarpone, slagroom, vanillestokje en wilde perziken
- Soort:
- vegetarisch
Diner / nagerecht uit De grote Kleyn:
Sorbetijs á la minute
- Ingrediënten:
- citroensap, diepvriesfruit en poedersuiker
- Soort:
- ijs/sorbet/granita/panna cotta