Linda Roodenburg, C. van Hees en Carel van Hees - Rotterdams Kookboek

Rotterdams Kookboek

ingredienten, recepten en achtergronden van 13 culturen

Een boek van Linda Roodenburg, C. van Hees en Carel van Hees

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Rotterdams Kookboek, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Rotterdams Kookboek. 4de herziene druk

In Rotterdam wonen ruim 100 bevolkingsgroepen uit verschillende landen en culturen. Pasta, rijst en aardappels eet iedereen, Turkse pizza is net zo populair als patatje oorlog en ‘kapsalon’ is met een onstuitbare opmars bezig. Maar er zijn ook veel ingrediënten en gerechten die níet algemeen bekend zijn. Wat zijn dat voor knollen in de bakken voor de Surinaamse toko? Wat ruiken we toch in Afrikaanse winkels? Wie eten er varkensoren en harde kippen? Wat zijn paradijskorrels, hoeveel afrodisiacum zit er in ras-el-hanout en werkt dat ook? Wat eten Eritreërs – waar ligt Eritrea eigenlijk – en wat vieren ze al honderden jaren op 11 september?
En sinds wanneer eten Rotterdamse Turken Surinaamse aardappels en Chinese peren?
Linda Roodenburg ging op zoek naar 13 families uit verschillende culturen met koks en kokkinnen die in eigen kring beroemd zijn om hun kookkunst. Ze beschrijft hun achtergronden en verhalen, de winkels waar ze boodschappen doen en de recepten van hun favoriete gerechten. Samen met fotograaf Carel van Hees volgde ze alle 13 voor, tijdens en na een bijzondere maaltijd voor vrienden en familie.
Na het Haagse en het Amsterdamse kookboek, beide standaardwerken op het gebied van de traditionele Nederlandse keuken, is er nu het Rotterdams Kookboek voor álle Nederlanders
- “Zonder twijfel is het Rotterdams Kookboek het allerbeste werk dat tot nu toe in deze categorie is uitgebracht. Met behulp van vormgeefster Irma Boom en fotograaf Carel van Hees heeft Linda Roodenburg een kijk-, lees-, en doeboek vervaardigd waarvan elk hoofdstuk de pan uit swingt. Daarin doet ze verslag van haar zoektocht naar in eigen kring vermaarde koks- en kokkinnen uit dertien van meer de meer dan honderd bevolkingsgroepen die Rotterdam kent. Heldere recepten zijn er in overvloed, maar Roodenburg houdt niet op bij het droogjes noteren van ingredienten en bereidingswijzen. Ze verschaft achtergronden over al die verschillende mensen en hun zeden en gewoonten, tekent hele familiegeschiedenissen op en vertelt zodoende niet alleen een hoop over Antillianen, Kaapverdianen, Italianen of Marokkanen, maar tegelijkertijd over de stad waarin ze wonen en het land waarin ze leven.” - “Een geweldig boek over wat er in Nederland gegeten wordt. Wat een weelde is Rotterdam als je dat boek leest en bekijkt. En wat is er een hoop te koop. De wonderlijkste dingen, de mooiste, de lekkerste, de eigenaardigste en de onbekendste, vrijwel alles kun je er krijgen. Behalve dat je van dit boek heel veel zin krijgt om wonderlijke ingredienten te gaan kopen en daar iets mee te doen en dat je alles wel wilt lezen, wordt men als lezer ook bezield van jaloezie op de fotograaf en de schrijfster die bij al die mensen op bezoek zijn geweest, al dat eten gegeten hebben, al die recepten geleerd hebben. Vooral de schrijfster, Linda Roodenburg, lijkt wel alles te weten van de hele wereldkeuken plus bijbehorende geschiedenis en cultuur - ongelooflijk wat een informatie. En wat een enthousiasme. En wat een leuke mensen in de wereld” - “Het is een buitengewoon onderhoudend en kleurrijk boek dat ik van harte kan aanbevelen”


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken