Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Goed zoet

bakken zonder suiker

Een boek van Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier

We hebben 88 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Goed zoet, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Wil je minder suiker gebruiken, maar wel blijven genieten van heerlijk zoete taarten? Dat kan!

In Goed zoet! geeft Nanne Hogeland volop informatie over suikervervangers en vooral: heel veel recepten voor taarten, cakes, koekjes en traktaties. Stuk voor stuk prachtig, feestelijk en eenvoudig om te maken.

100% suikervrij 75% lactosevrij 65% glutenvrij 0% nep - Wat een gezellig boek, dacht ik meteen toen ik Goed zoet in handen kreeg. Het zonnebloemgeel van de cover, de foto van een lage, boterkleurige taart met een dot glanzende, felrode aalbessen erop, daarboven een getekende vlaggetjesslinger, je zou van minder vrolijk worden.

Vanaf de achterkant lacht auteur Nanne Hogeland haar lezers in een gestippeld keukenschort toe. Toen ze zwanger was van haar dochter Meis, zo vertelt ze in haar voorwoord, werd ze plotseling ziek. Uit onderzoeken bleek dat haar bloedsuikerspiegel erg schommelt. Daarop besloot ze om voortaan suiker en koolhydraten zoals witbrood zo veel mogelijk te vermijden. Dat hielp. Al snel voelde ze zich beter, fitter dan ooit zelfs.

Toch viel het haar niet mee om zoetigheden te laten staan. Ze was altijd een zoetekauw geweest en bleef trek houden in taartjes. Dus begon ze te experimenteren met suikervervangers, volkorenmeel, notenmeel, groente en gedroogd fruit. Bakken is chemie, en je kunt suiker niet zomaar een op een vervangen door een ander product zonder dat dat invloed heeft op de consistentie van het eindproduct. In het begin verdwenen de meeste baksels dan ook in de vuilnisbak, maar gaandeweg leerde ze wat werkt en wat niet.

Toch viel het haar niet mee om zoetigheden te laten staan. Ze was altijd een zoetekauw geweest en bleef trek houden in taartjes. Dus begon ze te experimenteren met suikervervangers, volkorenmeel, notenmeel, groente en gedroogd fruit. Bakken is chemie, en je kunt suiker niet zomaar een op een vervangen door een ander product zonder dat dat invloed heeft op de consistentie van het eindproduct. In het begin verdwenen de meeste baksels dan ook in de vuilnisbak, maar gaandeweg leerde ze wat werkt en wat niet.

Hogelands boek is het resultaat van twee jaar bakken met vallen en opstaan. Er staan een stuk of 70 recepten in voor gebak en andere zoetigheid zonder geraffineerde suikers, met relatief weinig koolhydraten en deels zonder gluten en lactose. Daarnaast is er een theoretisch deel waarin de auteur uitleg geeft over waarom ze sommige producten (oerzoet, palmsuiker, rijststroop) wel gebruikt en waarom andere (ahornsiroop, agavesiroop) niet. Dat doet ze tamelijk zorgvuldig, zonder al te boude beweringen over zaken die wetenschappelijk omstreden zijn. Wie net als de auteur van bakken en zoetigheid houdt, maar een beetje op geraffineerde suikers en koolhydraten moet (of wil) letten, zal beslist plezier beleven aan Goed zoet. Hogelands recepten zijn verre van muffig, haar toon is sympathiek en de vormgeving van het boek kon niet beter kloppen met de inhoud. Trek je schort alvast maar aan en verwarm de oven vast voor, want we gaan er deze week uit bakken. Wordt gezellig.

Wie net als de auteur van bakken en zoetigheid houdt, maar een beetje op geraffineerde suikers en koolhydraten moet (of wil) letten, zal beslist plezier beleven aan Goed zoet. Hogelands recepten zijn verre van muffig, haar toon is sympathiek en de vormgeving van het boek kon niet beter kloppen met de inhoud. Trek je schort alvast maar aan en verwarm de oven vast voor, want we gaan er deze week uit bakken. Wordt gezellig.

Janneke Vreugdenhil bespreekt iedere maandag een kookboek. Op dinsdag tot en met vrijdag selecteert ze recepten uit het gekozen boek.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Goed zoet

Een greep uit de 88 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Sinaasappel-gembertaart

Ingrediënten:
abrikoos, amandelmeel, baksoda, eieren, gember, kokosbloesemsuiker, sinaasappels, gember en zeezout

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Regenboogtaart

Ingrediënten:
amandel, bakpoeder, banketbakkersroom, bietenextract, bosbessen, bramen, citroen, eierdooiers, eieren, frambozen, kokosbloesemsuiker, mascarpone, meel, melk, oerzoet, roomboter, slagroom, spelt, spinazie, vanille-extract, wortelsap en zeezout

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Kokosmakronen

Ingrediënten:
citroen, ei, kokosrasp, limoen, rijststroop, vanille-extract, water en zeezout

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Warme chocolademelk

Ingrediënten:
amandel, cacaopoeder, kokosbloesemsuiker, melk en rijststroop

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Abrikozensnoepjes

Ingrediënten:
abrikoos, citroen, dadels, ongezwavelde abrikozen en walnoten

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Tartelettes met rozenwater en kardemom

Ingrediënten:
agar-agar, amandelmelk, gemalen kardemom, kardemom, melk, rijststroop, rozenblaadjes, rozenwater en volle melk

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Peanut butter cups

Ingrediënten:
cacao, chocola, kokosolie en zeezout

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Noten ‘brownies’

Ingrediënten:
abrikoos, cacaopoeder, honing, kokosolie, kokosrasp, noten, ongezwavelde abrikozen, rijststroop, walnoten, yaconsiroop en zeezout

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Chocolade-frambozenfeesttaart

Ingrediënten:
baksoda, boter, cacao, chocola, crème fraîche, eieren, frambozen, honing, kokosbloesemsuiker, rijststroop, roomboter, vanille-extract, volle yoghurt, yoghurt en zeezout

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Kokosslagroom

Ingrediënten:
kokosmelk

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Lemon curd tartelettes

Ingrediënten:
citroenen, ei, eierdooier, fruit, kokosolie, maïzena, rijststroop, roomboter, fruit en water

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Banketbakkersroom en aardbeien

Ingrediënten:
amandelmelk, eierdooiers, maïzena, melk, rijststroop, vanillestokje, verse aardbeien en volle melk

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Een recept uit Nanne Hogeland, Saskia Lelieveld en Julie Tavernier - Goed zoet

Recept uit Goed zoet:

Citroenfrosting

Ingrediënten:
cashewnoten, citroen, kokosolie, melk, rijst, rijststroop en water

Soort:
gebak/koek/taart/pudding / zoet / vegetarisch
Toon alle 88 recepten in dit boek