Saskia Koopman - Blij suikervrij zoet!

Blij suikervrij zoet!

zonder geraffineerde suikers en geheel glutenvrij

Een boek van Saskia Koopman

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Blij suikervrij zoet!, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Dat suikervrij bakken niet ingewikkeld hoeft te zijn bewijst Saskia Koopman in dit boek. Zij bakt zonder geraffineerde suikers. Werkelijk om te smullen - Taartjes, koekjes, chocoladepasta, ijsjes en nog veel meer zoet lekkers, alles zonder geraffineerde suikers. En geheel glutenvrij. Wat een feest! Juist in deze tijd dat mensen zo min mogelijk suiker willen gebruiken komt Saskia Koopman met dit boek met 70 recepten voor allemaal lekkere zoete gerechten. Ze gebruikt geen zoetstoffen maar “pakketjes zoet uit de natuur”. Denk aan bv dadels, vijgen en banaan. Saskia is bekend van haar foodblog “Blij Suikervrij”. De recepten in dit boek zijn niet eerder gepubliceerd op haar blog.
Een prachtig vormgegeven boek met hardcover. - Dit luxe boek met hardcover is prachtig vormgegeven. De recepten variëren van donuts, broodjes en chocolademousse. Uiteraard allemaal zonder geraffineerde suikers. Alle recepten zijn 100% glutenvrij. - Hoe leuk, één van mijn Insta-foodie-friends heeft een eigen kookboek uitgebracht! Saskia van het blog Blijsuikervrij.nl stuurde mij haar boek Blij Suikervrij Zoet! om te reviewen. Super leuk! Hóe tof om je eigen kookboek te hebben. Een Anniepannie kookboek is iets dat bij mij zeker nog op mijn verlanglijstje staat. Of meer op de ‘to do’ binnen 5 jaar lijst, haha! Maar, first things first, nu eerst het boek van Saskia.

Saskia begon in 2013 haar foodblog Blij Suikervrij in een zoektocht naar een ideaal, gezond eetpatroon. Ze begon groene smoothies te drinken en schrapte geraffineerde suiker uit haar eetpatroon. Toch zijn Saskia’s recepten niet 100% suikervrij. Natuurlijke suikervervangers (ahornsiroop, honing) en de koolhydraten in granen en fruit bevatten immers ook suikers. Maar, die komen dan wel uit de natuur en daar ligt voor Saskia het nu juist het verschil. Blij-geraffineerdesuiker-vrij zou haar boek dus eigenlijk moeten heten. Maar dat bekt niet lekker, snap ik ook wel. :-) Blij suikervrij muffins

Voor wie helemaal niet thuis is in de wereld van gezond en verantwoord (en suikervrij!) koken kunnen sommige ingrediënten in Blij Suikervrij een drempel vormen. In het eerste hoofdstuk ‘Op jouw boodschappenlijstje’ komen een hoop voor mij nog onbekende ingrediënten voorbij. Denk yaconsiroop, kuzu, chufameel en maquipoeder. Andere ingrediënten komen me gelukkig wel bekend voor, zoals ahornsiroop, carobe, matcha poeder en agar agar (soort plantaardige gelatine). Begint het je te duizelen en heb je niet de wens om te koken en bakken met gezonde alternatieven, dan is dit misschien niet het boek voor jou. Voor alle anderen: Blij suikervrij Zoet! is echt helemaal jullie boek! blij suikervrij vegan carrot bites - Anniepannie Toegankelijk

Wat ik knap vind van Saskia is dat ze het suikervrij bakken (want daar draait dit boek hoofdzakelijk om!) makkelijk maakt. De recepten zijn niet overdreven moeilijk, de beschrijvingen zijn duidelijk en het allerbelangrijkst: de smaak is top! Ik maakte de Raw carrot cake bites (zie foto hierboven!) en die waren heerlijk (en zoet) van smaak. Mijn vriend (a.k.a. testkonijn) had echt niet door dat ze vegan of suikervrij waren. Dan is je opzet geslaagd, vind ik! Party

Naast o.a. ontbijtjes, tussendoortjes, ijs en drankjes is er ook een ‘Let’s get the party started’ hoofdstuk. De perfecte perentaart, peanutbutter & chocolate cake en de aardbeien kokosyoghurt taart maken dit meteen mijn lievelingshoofdstuk! Deze recepten ga ik zeker allemaal maken voor de eerstvolgende feestjes hier thuis. Nu. Al. Zin. In. Aanrader

Al met al vind ik dat Saskia een mooi boek heeft geschreven vól inspiratie voor gezonde taarten, ontbijtjes, snacks en toetjes. Een heel aantal recepten is ook nog eens vegan!

Had ik al verteld dat alle foodfoto’s door Saskia zelf zijn gemaakt? Knap! Overigens staat in het boek bij elk hoofdstuk ook een foto van Saskia zelf waarop ze in de weer is in de keuken of geniet van haar eigen lekkernijen. Leuk, want dat maakt het boek lekker persoonlijk! - De titel en ondertitel van het kookboek van Saskia Koopman bevatten een spannende tegenstelling: Zoet! Blij suikervrij. Zoet eten bevat immers altijd suiker. Nadere beschouwing leert dat Saskia Koopman met suikervrij bedoelt: zonder geraffineerde suikers. Haar recepten bevatten suikers uit dadels, ahornsiroop, yaconsiroop, rijpe bananen, pure appelmoes en kokosbloesemsuiker. Daarnaast zijn alle recepten glutenvrij en de meeste recepten zuivelvrij of veganistisch. Ook bevat Zoet! Blij suikervrij een hoofdstuk Raw food.

Je bent geneigd bij zoet alleen aan gebak te denken, maar Saskia Koopman dacht uitgebreider. In haar boek niet alleen gebak maar ook ijs, drankjes, dipsausen en smeersels voor op brood/toastjes. Het boek is verdeeld in 11 hoofdstukken met titels zoals Pancake party for breakfast, My kinda muffin!, Ice ice baby en Little chocoholics. Deels naar moment, ontbijtrecepten, feestrecepten en desserts en deels naar product, muffins, dips & spread en drankjes.

Saskia Koopman maakte niet alleen de recepten maar ook de foto’s, net zoals ze dat voor haar website Blij Suikervrij doet. Het boek heeft een zachte, zoete uitstraling gekregen door de lichte achtergrond op de foto’s en het gebruik van licht gekleurd servies. Zelfs het eten heeft voornamelijk zachte tinten. Het geheel wordt versterkt door het kleurgebruik voor de letters, nergens hard of vetgedrukt zwart, maar vooral grijs- en pastelkleuren. Het zoete van de vormgeving sluit zo mooi aan de titel van het boek.

De recepten zijn grotendeels te maken met ingrediënten die je vaak al in huis zult hebben, zoals havermout, amandelmeel, verschillende soorten noten, zaden en pitten, cacaopoeder en fruit. Wat betreft andere minder gangbare zaken zoals amazake, yaconsiroop of kuzu geeft Saskia Koopman uitleg over wat het is en over het algemeen ook waar je het kunt kopen. Degenen die al vaker uit de kookboeken van Rens Kroes, Ella Woodward zullen deze ‘exotischere’ ingrediënten waarschijnlijk al in de keukenkast hebben staan.

De recepten zijn prima te doen, ook als je wat minder ervaren bent in de keuken. Saskia Koopman geeft duidelijke aanwijzingen over de bereiding en de bereidingstijd. Op de foto’s is het eindresultaat goed te zien. Veel gerechten zien er zo lekker uit dat je ze onmiddellijk zelf zou willen maken én opeten! Nooit echt fan geweest van de raw food beweging maar de foto’s van strawberry cashew cupcakes en de raw carrot cake bites halen mij over om het toch nog eens te proberen. En in het hoofdstuk over chocolade staan ook een paar recepten die beslist uitgeprobeerd gaan worden, zoals de melkchocolade-hazelnootbonbons en de chocolate & peanutbutterfudge. Ook zien de taarten in het feesthoofdstuk er heerlijk uit. De sinaasappelhazelnoottaart, maar ook de aardbeienkokosyoghurttaart. Te veel om op te noemen en genoeg om de komende tijd veel zoete dingen te maken!

Helaas bevat Zoet! Blij suikervrij wel iets te veel Engelse termen en benamingen. Het is een Nederlandstalig kookboek voor de Nederlandse (en wellicht de Vlaamse) markt, dan mag je verwachten dat de recepten gewoon Nederlandse titels hebben als die voorhanden zijn (en dat is meestal het geval). Ook de hoofdstukken hebben allemaal Engelse titels, terwijl je in het Nederlands ook net zulke mooie woordspelingen kunt maken. Een foodprocessor is gewoon een keukenmachine. In het Nederlands pureer je iets glad in plaats van dat je het blend. Salted caramel is heel eenvoudig te vertalen als gezouten karamel enz.

Afgezien van bovenstaand minpunt is Zoet! Blij suikervrij een leuk kookboek als je wel zoet wilt eten, maar geen geraffineerde suiker of kunstmatige zoetstoffen wilt gebruiken. Saskia Koopman biedt je meer dan genoeg lekkere alternatieven. - Mijn Instagram vriendinnetje Saskia heeft een boek geschreven! Het boek ‘Zoet’ bevat allemaal heerlijke zoete recepten zonder geraffineerde suikers. Vandaag review ik het boek en laat ik jullie het recept zien van de meerzaden en pinda koeken die ik als test maakte. Zal ik maar alvast verklappen dat ik deze erg lekker vind?!

Review Zoet van Blij Suikervrij’s Saskia

Je kunt haar kennen van haar blog Blij Suikervrij en heeft onlangs een boek geschreven genaamd ‘Zoet’. Het boek van Saskia ziet er niet alleen mooi uit met al haar zelfgemaakte foto’s, maar er staan ook heerlijke recepten in. Wat dit boek bijzonder maakt is dat Saskia ten eerste geen gebruik maakt van geraffineerde suikers. Een boek genaamd zoet, bevat natuurlijk wel zoete recepten, maar hiervoor worden allemaal natuurlijke producten gebruikt. Wat mij erg aanspreekt is dat veel recepten vegan in het boek zijn evenals lactosevrij. Aangezien ik sowieso zoveel mogelijk zuivel vermijd is dat een hele verademing voor me. Zo hoeft ik een keertje niet te sleutelen aan recepten voordat ik ze kan maken. Wil jij dit boek ook kopen? Dat kan!

Boek review zoet blij suikervrij www.jaimyskitchen.nl Saskia vroeg mij of ik een kijkje in het boek wilde nemen en natuurlijk dat wilde ik wel. Toen ik het boek eenmaal in handen had, was ik onwijs blij verrast. Een enorme zoetekauw ben ik namelijk niet, maar in dit boek staan allemaal heerlijke recepten die helemaal in mijn straatje zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

Raw carrot cake bites
Raw chocolate & walnut cake
Maple glazed donuts
Blueberry ice cream
Sinaasappel & mango lassi Meerzaden pinda koeken

Deze koeken koos ik om te maken, omdat ik lekker koekjes voor tussendoor wilde. Een koekje die je kunt eten zonder schuldgevoel. Dat zijn deze zeker en wat zijn ze lekker. Sowieso kun je natuurlijk al niet mis gaan wanneer er pindakaas in verwerkt zit. Stiekem heb ik er nog een beetje extra in gedaan, omdat ik het zo lekker vind. Deze koeken zijn zeker weten een aanrader! Boek review zoet blij suikervrij www.jaimyskitchen.nl Recept: pindakaas & zaden koeken

Bereidingstijd: 15 minuten + 15 minuten oventijd Hoeveelheid: 8 koekjes

Ingrediënten: 35 gr havermeel of fijngemalen havermout 30 gr pompoenpitten 30 gr zonnebloempitten 30 gr sesamzaad 25 gr chiazaad 110 gr verse, ontpitte dadels 45 gr pure pindakaas snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een pakplaat met bakpapier.
Meng alle ingrediënten op hoge snelheid in de keukenmachine en vorm dan (eventueel met vochtige handen) koekjes van het deeg.
Bak de koeken in ongeveer 15 minuten goudbruin en laat vervolgens goed afkoelen.

Tip: bewaar de koeken ongeveer 4 dagen in een luchtdicht bakje. - Saskia Koopman is foodblogger, auteur en psycholoog. Ze houdt zich al jaren bezig met gezonde voeding die vooral smakelijk moet zijn. Door eigen ervaring is ze tot die conclusie gekomen. Ze vertelt er alles over op haar website blijsuikervrij.nl. Het is leuk daar een kijkje te nemen en te zien wat ze allemaal doet en hoeveel gezonde recepten er al van haar hand zijn verschenen.

Het boek Blij Suikervrij - Zoet! staat vol met nieuwe recepten die gemaakt zijn op een gezonde manier met echte, eerlijke producten. Ze begint met een boodschappenlijstje waarin ze behoorlijk wat producten beschrijft en uitlegt waar ze voor zijn en waar je ze eventueel door kunt vervangen als je ze niet in huis hebt. Ook maakt ze gebruik van verse groenten, vers fruit, gedroogd fruit, noten, pitten en zaden, amandelmeel, eigenlijk te veel om op te noemen.

De meeste recepten zijn, naast dat ze suikervrij zijn, ook lactosevrij en ze gebruikt graag notenmeel in plaats van bloem, omdat de laatste veel snelle koolhydraten bevat in tegenstelling tot notenmeel. Zo staan er in dit boek heel veel andere ingrediënten genoemd dan de gebruikelijke in de gewone baksels.

Foto: Hannie van Grol

De recepten die beschreven worden, zijn allemaal voorzien van een duidelijke foto en een overzichtelijk lijstje met ingrediënten. Ook is heel goed uitgelegd wat je achtereenvolgens moet doen. Er staat een keur aan recepten in van allerlei soorten pannenkoeken, cakes, taarten, kleine hapjes en natuurlijk meerdere recepten met chocolade. Om alleen al in het boek te bladeren was een feest, het water loopt je in de mond.

En natuurlijk heb ik wat uitgeprobeerd, de keuze was moeilijk. Ik vond een chocoladetaart waarvan de bodem van walnoten en pecannoten was gemaakt. Omdat we dit jaar een geweldige oogst van de walnotenboom hadden, besloot ik om me daaraan te wagen. Gelukkig kreeg ik hulp van mijn man, die de (harde) noten voor me wilde kraken. Daarna was het een fluitje van een cent, de bodem van de taart was snel gemaakt. Het geheel moest toen ruim een uur de diepvries in om goed op te stijven. In de tussentijd heb ik ook de superfoodchocolaatjes gemaakt, want van chocola kan ik nooit genoeg krijgen. Toen kon ik verdergaan met de frosting waarmee de bodem van de chocoladetaart bestreken moest worden. Ook dat lukte wonderwel.

Toen kwam het spannende moment van proeven: hoe smaakt zoiets nou waar geen suiker aan toegevoegd is, maar dadels gebruikt zijn en een beetje ahornsiroop. Het resultaat mocht er zijn. Ik ben helemaal verkocht! Er staan nog veel meer recepten in dit boek die ik zeker uit ga proberen. Het is een feestje om gezond bezig te zijn en toch lekkere dingen tot je beschikking te kunnen hebben. Een zeer geslaagd boek!


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken