Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- 5 maanden geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Waldorfsalade

Ingrediënten:
ananas, cayennepeper, citroensap, marasquinkers, mayonaise, room, selderijknol, sla, suiker, walnoten en zure appel

Keuken:
Amerikaans
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Vitaminekost

Ingrediënten:
appel, bananen, honing, rozijnen, sinaasappeljam, sinaasappelsap en witte kool

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegan
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / nagerecht uit Koude keuken:

Caraïbische vruchtensalade

Ingrediënten:
ananas, citroen, grapefruit, ijsblokjes, melk, papaja, sinaasappel, suiker, suikermeloen en vanillestokje

Keuken:
Caraïbisch
Soort:
vegetarisch / fruit
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Komkommertoren met dille

Ingrediënten:
dille, hazelnoten, komkommer, mayonaise, peper, rode paprika uit pot, suiker en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Palmhartjes

Ingrediënten:
cayennepeper, ei, gekookte ham, italiaanse slasaus, mayonaise, palmhart uit blik, paprikapoeder, tomaten, tomatenketchup, tuinkers, waterkers en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Limburgse aspergesalade

Ingrediënten:
ananas uit blik, asperges, cayennepeper, gekookte ham, kropsla, mayonaise, ossentong, room, selderijzout en wijnazijn

Keuken:
Nederlands
Soort:
salade
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Boter van de hofmeester

Ingrediënten:
boter, citroensap, kappertjes, knoflook, paprikapoeder, peper, peterselie en zout

Soort:
vegetarisch / samengestelde boter
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Boter, rood-groen

Ingrediënten:
boter, groene kruiden, knoflookpoeder, rode paprika uit pot, sjalot en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch / samengestelde boter
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Parmezaanse waaiers

Ingrediënten:
bloem, boter, eidooier, paprikapoeder, parmezaanse kaas, room en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Kalfsvleeshapje

Ingrediënten:
boter, gecondenseerde melk, knäckebröd, mierikswortel, peterselie, tomaat en zout

Keuken:
Duits
Soort:
kalfsvlees / brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Camembertcocktail

Ingrediënten:
camembert, chilisaus, citroensap, kruidenazijn, mixed pickles, olie, peterselie, suiker, ui en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegan
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Reebout op Zweedse wijze

Ingrediënten:
ananas, appel, ganzenleverpastei, goudreinetten, jeneverbessen, kruidnagel, mierikswortel, olie, peterselie, pijpkaneel, reebout, slagroom, spek, suiker, tabasco, tomaat, witte wijn en zout

Keuken:
Zweeds
Soort:
wild
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Avocado's met kreeft

Ingrediënten:
ananas uit blik, avocado, cayennepeper, citroen, citroensap, dille, kreeft uit blik en mayonaise

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Versierde kaasblokjes 8

Ingrediënten:
appenzeller, artisjok, edammer, emmentaler, gorgonzola, goudse kaas, gruyerekaas, paprika, roquefort, smeerkaas en tilsiter

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Koude keuken:

Kaastaart van bladerdeeg

Ingrediënten:
bladerdeeg, eidooier, paprikapoeder, philadelphia, slagroom, suiker, tabasco, tuinkruiden en zout

Keuken:
Duits
Soort:
hartige taarten, pasteien en pizza’s
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Grootmoeders aardappelsla

Ingrediënten:
aardappelen, bieslook, citroensap, komkommer, mayonaise, paprikapoeder, spek, suiker, tomaten, ui en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade
Toon alle 692 recepten in dit boek