Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- ongeveer 5 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Buffet uit Koude keuken:

Koude fazant

Ingrediënten:
fazant, kalfsgehakt, madeira en truffel

Keuken:
Duits
Soort:
gevogelte
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Boedapester haringsalade

Ingrediënten:
augurk, groene paprika, kalfsvlees, kappertjes, kwark, mosterd, paprikapoeder, rode biet, tomatenpuree, ui, zachtzure appel, zoute haring en zure room

Keuken:
Hongaars
Soort:
salade
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / lunch / voorgerecht uit Koude keuken:

Spaanse tomatensoep

Ingrediënten:
azijn, knoflook, komkommer, olijfolie, paprika, paprikapoeder, peterselie, room, tomaten, tomatensap, ui en zout

Keuken:
Spaans
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Gevulde rammenas

Ingrediënten:
augurk, bieslook, boter, edammer kaas, peterselie, rode paprika uit pot, room, varkensvlees, witte peper, witte rammenas en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Kreeftcocktail met ananas

Ingrediënten:
ananas uit blik, champignons uit blik, citroensap, cocktailkersen, dille, kreeft, kreeft uit blik, mayonaise, sinaasappel, slagroom, tabasco, witlof en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Abrikozensaus

Ingrediënten:
abrikozenchutney, gemberpoeder en room

Keuken:
Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Gebraden zwijnsvlees "Beskiden"

Ingrediënten:
bleekselderij, cantharellen uit blik, chilipoeder, citroen, gemberpoeder, kardemom, kruiden-slasaus, marjolein, mayonaise, paprikapoeder, peterselie, piment, rode wijn, room, selderijzout, spek, tijm, ui en zwijnenbout

Keuken:
Pools
Soort:
wild
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Buffet uit Koude keuken:

Zweeds smörgåsbord

Ingrediënten:
aquavit, augurk, bismarckharing, bokking, boter, danish blue, dille, gekookte ham, gemarineerde haring, gerookte paling, gerookte zalm, gevulde eieren, goudse kaas, gravad lachs, haringsla met rode biet, knäckebröd, komkommer, komkommersla, kummel, leverpastei, mixed pickles, oostzeeharing, room, roommarinade, rosbief, tartaar, tilsiter, tomaat, vleessalade, zalm in gelei, zalm in mayonaise, zilverui, zoute haring, zoute haring in zure room en zure haring

Keuken:
Zweeds
Soort:
kalfsvlees / varkensvlees / worst
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Lentezult

Ingrediënten:
citroensap, doperwten, ei, garnalen, tabasco, verse gemengde kruiden, water, witte gelatine, witte wijn, worcestershiresaus, wortel en zout

Keuken:
Duits
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Haringrolletjes 'royal'

Ingrediënten:
ananas uit blik, bleekselderij uit blik, italiaanse slasaus, maatjesharingfilet, mayonaise, olijven, room, selderijzout en tomaat

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Gegeleerde langoustines

Ingrediënten:
artisjokbodem uit blik, champignons uit blik, citroensap, gelatine, kreeft uit blik, langoustines, slagroom, suiker, witte peper, witte wijn, wortel en zout

Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Paradijstomaten

Ingrediënten:
ananas uit blik, azijn, cayennepeper, champignons uit blik, ham, kruiden-slasaus, kwark, olie, paprikapoeder, peterselie, rode paprika uit pot, room, sjalot, tabasco, tomaten en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Versierde kaasblokjes 11

Ingrediënten:
appenzeller, edammer, emmentaler, gorgonzola, goudse kaas, groene ingelegde amandel, gruyerekaas, roquefort, smeerkaas en tilsiter

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Zalmcanapé

Ingrediënten:
citroenboter, gerookte zalm, mierikswortel, room en witbrood

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Brood met steur

Ingrediënten:
gerookte steur, mierikswortel, mierikswortelboter, sinaasappel en witbrood

Keuken:
Duits
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / nagerecht uit Koude keuken:

Koude perziksoep

Ingrediënten:
aardappelmeel, citroen, perzik, rode wijn en suiker

Keuken:
Duits
Soort:
soep/bouillon / vegan
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Versierde kaasblokjes 12

Ingrediënten:
appenzeller, edammer, emmentaler, gorgonzola, goudse kaas, gruyerekaas, mandarijnpartjes, roquefort, smeerkaas, tilsiter en zwarte olijf

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Lofsalade "Oriëntal"

Ingrediënten:
citroensap, mandarijnen uit blik, mandarijnsap, olie, peper, selderijzout, waterkers en witlof

Keuken:
Orientaals
Soort:
salade / vegan
Toon alle 692 recepten in dit boek