Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- bijna 3 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Avocado "Grand Hotel"

Ingrediënten:
augurk, avocado, cayennepeper, champignons uit blik, citroensap, cognac, garnalen, gerookte oesters uit blik, kippenvlees, mayonaise, mierikswortel, mosterd, rode paprika uit pot, zout en zure room

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Aspergeverrassing

Ingrediënten:
asperges, dille, ei, kappertjes, mosterd, olie, tabasco, wijnazijn en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Meloencocktail

Ingrediënten:
ananasmeloen, canteloupemeloen, cayennepeper, cognac, mousserende wijn, paprikapoeder, sinaasappelsap, tomatenketchup, watermeloen en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegan
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / buffet / hoofdgerecht uit Koude keuken:

Langouste "Grand Chef"

Ingrediënten:
bleekselderij, boter, cayennepeper, ei, gevulde groene olijven, kerriepoeder, langoest, laurier, mayonaise, peperkorrels, peterselie, room, tijm, tomaten, truffel uit blik, water, witte wijn, wortel, zout en zwarte olijven

Keuken:
Duits
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Grootmoeders aardappelsla

Ingrediënten:
aardappelen, bieslook, citroensap, komkommer, mayonaise, paprikapoeder, spek, suiker, tomaten, ui en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Buffet uit Koude keuken:

Reelende in roquefortsaus

Ingrediënten:
bosbessencompote, cayennepeper, oregano, paprikapoeder, peer, reerug, salie, sla, spek en zout

Keuken:
Duits
Soort:
wild
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Mosselencocktail

Ingrediënten:
artisjokhart uit blik, cayennepeper, citroensap, cognac, dille, mayonaise, mosselen uit blik, room, suiker en tomatenketchup

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Franse kaassaus

Ingrediënten:
camembert, knoflookzout, mayonaise, paprikapoeder, peterselie en room

Keuken:
Frans
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Rammenassalade

Ingrediënten:
azijn, mosterd, olijfolie, rammenas, roquefort, witte peper en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Ananastaartjes

Ingrediënten:
ananas uit blik, bladerdeegbakjes, cayennepeper, cocktailkersen, garnalen, gekookte ham, kippenvlees, mayonaise en peterselie

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Kruidencrème

Ingrediënten:
ansjovispasta, kappertjes, mayonaise, mosterd, peterselie en zure augurken

Keuken:
Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Groene saus

Ingrediënten:
azijn, cornichons, kappertjes, olie, peper, peterselie, suiker, ui en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegan / sauzen
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Camembert-driehoekjes

Ingrediënten:
amandelen, bloem, boter, camembert, eidooier, nootmuskaat, peper en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Bijgerecht uit Koude keuken:

Lente-invasie

Ingrediënten:
azijn, ei, groene paprika, knoflookpoeder, komkommer, olie, peper, spinazie, suiker, tomaten, ui, waterkers, zout en zure appel

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Buffet uit Koude keuken:

Hongaarse reisherinneringen

Ingrediënten:
azijn, ei, hongaarse salami, kolbas, laurier, paprikasalade, paprikaspek, peterselie, rode paprika uit pot, snoekbaars, soepgroenten, tartaarsaus, tomaten, ui, water, zout en zwarte peperkorrels

Keuken:
Hongaars
Toon alle 692 recepten in dit boek