Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- bijna 4 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Sneetje met kaas "Milano"

Ingrediënten:
belpaese, boter, kappertjes, olijf, ui en witbrood

Keuken:
Italiaans
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Koude keuken:

Turkse schapenbout

Ingrediënten:
citroensap, kardamom, knoflook, kruidnagelpoeder, olie, rode wijn, schapenbout, ui, witte peper en zout

Keuken:
Turks
Soort:
schapenvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Chantilly-dip

Ingrediënten:
citroensap, eidooier, mosterd, olie, slagroom, witte peper en zout

Keuken:
Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Groene kruidenkwark

Ingrediënten:
cayennepeper, groene kruiden, kwark, melk, room en selderijzout

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Hamcrème-schuitjes

Ingrediënten:
bakpoeder, bloem, deense hamcrème, ei, peper, peterselie, pistache, reuzel, scherpe mosterd, truffel uit blik, ui en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Exclusieve tonijnsalade

Ingrediënten:
ananas uit blik, appel, cayennepeper, citroensap, gevulde olijven, olie, tonijn uit blik en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Cocktailballetjes

Ingrediënten:
boter, gekookte ham, gorgonzola, goudse kaas, knoflookpoeder, paprikapoeder, peper, peterselie, walnoten en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Aspergepunten-variant

Ingrediënten:
aspergepunten uit blik, dille, mayonaise, rozenpaprika, suiker, tomaten, witlof en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Langoustinestaarten

Ingrediënten:
azijn, boter, citroensap, ei, langoustinestaarten, mierikswortel, mosterd, olie, tabasco, ui en zout

Keuken:
Duits
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Bijgerecht uit Koude keuken:

Andijvie-meloensalade

Ingrediënten:
andijvie, citroenmelisse, gemberpoeder, mosterd, room, suikermeloen en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Lentezult

Ingrediënten:
citroensap, doperwten, ei, garnalen, tabasco, verse gemengde kruiden, water, witte gelatine, witte wijn, worcestershiresaus, wortel en zout

Keuken:
Duits
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Aspergecocktail

Ingrediënten:
asperges, chilipepertje, cognac, dille, garnalen, gekookte ham, gemberpoeder, gerookte zalm, mayonaise en port

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Avocado-coktail

Ingrediënten:
avocado, dille, mierikswortel, mosterd, olijfolie, peterselie, sjalot, slabladen, tabasco, tomatenketchup, wijnazijn en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegan
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Pistacheboter

Ingrediënten:
boter, pistaches, suiker en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch / samengestelde boter
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Kreeftcocktail

Ingrediënten:
citroensap, ei, groene paprika, kreeft, mayonaise, room, tomaten, tomatenketchup, witte peper en worcestershiresaus

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Franse kaassaus

Ingrediënten:
camembert, knoflookzout, mayonaise, paprikapoeder, peterselie en room

Keuken:
Frans
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Franse taartjes

Ingrediënten:
bladerdeegbakjes, boter, ei, franse mosterd, kalfsleverworst, paprikapoeder, tabasco, walnoten en zout

Keuken:
Frans
Toon alle 692 recepten in dit boek