Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- bijna 4 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Grof brood met rosbief

Ingrediënten:
boter, bruinbrood, peterselie, remouladesaus, roggebrood en rosbief

Keuken:
Duits
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / lunch / voorgerecht uit Koude keuken:

Fijne kruidensoep

Ingrediënten:
aardappelen, citroensap, dille, knoflook, munt, olie, peper, peterselie, sla, spinazie, water, yoghurt en zout

Keuken:
Duits
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Oosterse poulardeborstfilet

Ingrediënten:
amandelen, ananassap, ananas uit blik, banaan, cumberlandsaus, kerrie, mango uit blik, mayonaise, olie, paprikapoeder, poularde, rode paprika en zout

Keuken:
Oosters
Soort:
salade / gevogelte
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Komkommer voor smulpapen

Ingrediënten:
ei, gekookte ham, gerookte zalm uit blik, gevulde olijven, groentensla met mayonaise, komkommer, peterselie, rosbief en tomaten

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / lunch / voorgerecht / hoofdgerecht uit Koude keuken:

Canadese zalmkoteletten

Ingrediënten:
boter, citroen, ei, erwten, italiaanse slasaus, mayonaise, mierikswortel, rode paprika uit pot, suiker, suikermaïskorrels uit blik, witte peper, zalmmoten en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vis
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Buffet uit Koude keuken:

Zwitsers buffet

Ingrediënten:
appenzeller, artisjok, boerenworst, bündner fleisch, coppa, druiven, emmentaler, graubünder ham, graubünder worst, gruyère, peper, peterselie en sbrinz

Keuken:
Zwitsers
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Astoria-forellen

Ingrediënten:
asperges uit blik, azijn, cayennepeper, citroensap, forel, kaviaar, mayonaise, slagroom en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vis
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Aspergegelei met ham

Ingrediënten:
asperges, aspergevocht, azijn, dille, ei, gekookte ham, selderijzout, tabasco, witte gelatine, witte wijn en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Lotharinger ganzenvleesterrine

Ingrediënten:
bieslook, gans, knoflook, marjolein, paprikapoeder, salie, tijm, varkenslever, witte peper en zout

Keuken:
Frans
Soort:
hartige taarten, pasteien en pizza’s / varkensvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Exclusieve varkenshaaspastei

Ingrediënten:
bladerdeeg, boter, ei, eidooier, knoflook, paneermeel, paprikapoeder, tabasco, ui, varkenshaas en zout

Keuken:
Duits
Soort:
hartige taarten, pasteien en pizza’s / varkensvlees / rundvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Groene kruidensla

Ingrediënten:
bieslook, citroenmelisse, dille, kervel, mayonaise, peterselie, pimpernel, sla, zout, zure room en zwarte peper

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Brood met Friese nagelkaas

Ingrediënten:
boter, friese nagelkaas, paprikapoeder, roggebrood en ui

Keuken:
Nederlands
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta / vegetarisch / boter en olie
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Zure rundvleeszult op borden

Ingrediënten:
azijn, ei, laurier, mayonaise, peterselie, rode paprika uit pot, rundvlees, ui, vleesbouillon, witte gelatine, zout, zure augurk en zwarte peper

Keuken:
Duits
Soort:
rundvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Veldsalade

Ingrediënten:
cayennepeper, citroensap, ei, olie, paprikapoeder, peterselie, ui, yoghurt en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Mortadellarolletje

Ingrediënten:
gemberpoeder, italiaanse slasaus, kappertjes, mandarijn uit blik, mayonaise, mortadella, olijven, peper, pistaches, sla, tomatenketchup en witlof

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Palingcocktail

Ingrediënten:
augurk, azijn, cayennepeper, champignons uit blik, cognac, ei, gerookte paling, kappertjes, maïskorrels uit blik, mosterd, olie, paprikapoeder, ui, witte wijn en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht uit Koude keuken:

Hamrolletjes "Miami"

Ingrediënten:
bananen, cayennepeper, chinese kool, citroensap, engelse kerrie, engelse mosterd, gekookte ham, kruidenremoulade, mandarijnsap, mandarijn uit blik, mayonaise, mixed pickles, olie, rauwe ham, sla en zout

Keuken:
Amerikaans
Soort:
varkensvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Indische mosselen

Ingrediënten:
amandelen, banaan, engelse kerrie, mayonaise, mosselen uit blik, paprikapoeder, pistaches, room, stemgember en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Zucchetti "Ostia"

Ingrediënten:
cayennepeper, citroensap, courgette, garnalen, mayonaise, peperkorrels, tomaten, water, zout en zwarte olijven

Keuken:
Italiaans
Toon alle 692 recepten in dit boek