Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Luilekkerland

400 jaar koken in Nederland

Een boek van Onno Kleyn en Charlotte Kleyn

We hebben 64 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Luilekkerland, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Zijn artisjokken een recente aanwinst in het groenteschap? Kookte men in de Gouden Eeuw met yoghurt? Waarom werd kip van heel duur opeens goedkoop? Aan de hand van de rijke verzameling kook- en receptenboeken van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek pakken Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte onderhoudend en zintuiglijk uit over wat we gisteren en vandaag op tafel zetten. Thema’s als groente, ongelijkheid, gevogelte, vet, presentatie en exotisme worden door de eeuwen heen gevolgd. Met curieuze details, smakelijke weetjes en meer dan zestig recepten uit kookboeken van 1580 tot en met 1980 gaat ‘Luilekkerland’ snoepend door de Hollandse keuken van weleer.’Oh dit is zo’n heerlijk boek waar ik mezelf helemaal in kan verliezen. Alles, ja álles wat ik weten wil staat er gewoon in. En met een goede dosis humor beschreven, kom daar maar eens om.’- Yvette van Boven’Mijn kennis wordt flink aangevuld met meeslepende verhalen en uitdagende recepten. Een prachtig historiek zwart op wit door Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte.’- Robert Kranenborg’Luilekkerland is zo’n overweldigend, inspirerend en rijk werk: ik ben gewoon jaloers. Een boek om te koesteren!’- Ronald Giphart


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Luilekkerland

Een greep uit de 64 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Recept uit Luilekkerland:

Zwartzuur van eend

Ingrediënten:
azijn, bloem, boter, eend, eendenbout, ketjap manis, kruidnagels, rode wijn, suiker, ui en zwarte peper

Keuken:
Indonesisch / Nederlands
Soort:
gevogelte
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Diner / buffet / voorgerecht uit Luilekkerland:

Tomaten met doperwtenvulling

Ingrediënten:
boter, citroensap, diepvriesdoperwtjes, ei, peper, peterselie, suiker, tomaten, yoghurt en zout

Keuken:
Nederlands
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Diner / hoofdgerecht uit Luilekkerland:

Kip met renaissancesaus

Ingrediënten:
blanke amandelen, gemberpoeder, kip, kippenbouten, knolselderij, oud witbrood, poedersuiker, prei, ui, winterpeen en witte wijn

Keuken:
Nederlands
Soort:
gevogelte
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Diner / hoofdgerecht uit Luilekkerland:

Sesaté van tèrongs (aubergines)

Ingrediënten:
aubergines, djeroek poeroet, knoflook, kokosmelk, kokosrasp, komijnzaad, korianderzaad, neutrale olie, suiker, tamarindepasta en ui

Keuken:
Indonesisch / Nederlands
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Recept uit Luilekkerland:

Seroendeng

Ingrediënten:
asem, boterolie, djeroek poeroet, djinten, geweekte oogboontjes, ketoembar, kokosrasp, rode ui, trassi, witte suiker, witte ui en zout

Keuken:
Indonesisch
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Diner / hoofdgerecht uit Luilekkerland:

Kip met prei

Ingrediënten:
boter, braadkip, gedroogde dragon, kruidnagel, paprikapoeder, prei, slagroom en witte wijn

Keuken:
Nederlands
Soort:
gevogelte / bouillon
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Diner / hoofdgerecht uit Luilekkerland:

Asperges met peterselie

Ingrediënten:
boter, eidooier, groente, melk, peterselie, suiker en witte asperges

Keuken:
Nederlands
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Diner / nagerecht uit Luilekkerland:

Rood stekelvarkenpudding

Ingrediënten:
geroosterde geschaafde amandelen, griesmeel, rode bessensap, suiker en water

Keuken:
Nederlands
Soort:
pudding
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Recept uit Luilekkerland:

Eieren van Magirus

Ingrediënten:
boter, citroensap, ei, gemberpoeder, kaneel, parmezaanse kaas, sinaasappelsap, suiker, witte boterhammen en witte wijnazijn

Keuken:
Nederlands
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Recept uit Luilekkerland:

Mosterdsaus

Ingrediënten:
bloem, boter, bouillonblokje en mosterd

Keuken:
Nederlands
Soort:
saus
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Recept uit Luilekkerland:

Uiensaus

Ingrediënten:
boter, grove mosterd, kruidnagel, mosterd, peper en ui

Keuken:
Nederlands
Soort:
saus / vegetarisch
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Recept uit Luilekkerland:

Uiensoep

Ingrediënten:
boter, bouillon, kappertjes, oud stokbrood, ui, water en wijnazijn

Keuken:
Nederlands
Soort:
soep/bouillon
Een recept uit Onno Kleyn en Charlotte Kleyn - Luilekkerland

Recept uit Luilekkerland:

Kippenleverpaté

Ingrediënten:
basilicum, charlotte kleyn, cognac, dikke room, doorregen spek, droge madeira, ganzenvet, kippenvet, kirsch, knoflook, laurier, marjolein, port, sherry, sjalot, whisky, zout, zwarte olijven en zwarte peper

Keuken:
Frans / Nederlands
Soort:
gevogelte / orgaanvlees / paté/terrine
Toon alle 64 recepten in dit boek