Mirjam Bakker-van Dam - Belgie

Belgie

Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van West-Vlaanderen, Ardennen en Vlaams-Brabant

Een boek van Mirjam Bakker-van Dam

We hebben 30 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Belgie, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

De streekkeukens van Europa - België

Hoofdredactie Reijer Blankenspoor

Receptuur Mirjam Bakker e.a.

Fotografie Carel Verduin

jaar 2000


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Belgie

Een greep uit de 30 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Serveersuggestie Amandelkroketjes

Bijgerecht uit Belgie:

Amandelkroketjes

Ingrediënten:
amandelschaafsel, boter, ei, eierdooier, kruimige aardappel, nootmuskaat, olie, paneermeel, peper en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
vegetarisch / frituren / aardappelgerecht
Serveersuggestie Luikse wafels

Bij de koffie uit Belgie:

Luikse wafels

Ingrediënten:
boter, bruine kandijsuiker, ei, melk, olie, suiker, vanillesuiker, zelfrijzend bakmeel en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
koek en gebak
Serveersuggestie Waterzooi van roodbaars

Hoofdgerecht uit Belgie:

Waterzooi van roodbaars

Ingrediënten:
bleekselderij, boter, koksroom, laurierblad, peper, prei, roodbaarsfilet, sjalot, verse tijm, visfond, wortel en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren
Serveersuggestie Zoete kaastaart

Nagerecht / bij de koffie uit Belgie:

Zoete kaastaart

Ingrediënten:
bloem, boter, citroenrasp, ei, hüttenkäse, verse roomkaas, volle kwark, witte basterdsuiker en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
gebak/koek/taart/pudding
Serveersuggestie Spruitjes met beurre noisette

Bijgerecht uit Belgie:

Spruitjes met beurre noisette

Ingrediënten:
boter, peper, spruitjes, verse bieslook, verse dille, verse dragon, verse kervel, verse tijm, witte wijnazijn en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
vegetarisch / groentegerecht
Serveersuggestie Witlofsoep

Voorgerecht / lunchgerecht uit Belgie:

Witlofsoep

Ingrediënten:
boter, gevogeltefond, kippenbouillontabletten, kruimige aardappel, peper, slagroom, ui, verse peterselie, witlof en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
soep/bouillon / gevogelte
Serveersuggestie Pasteitjes met gebakken slakjes

Voorgerecht / lunchgerecht uit Belgie:

Pasteitjes met gebakken slakjes

Ingrediënten:
ardenner ham, bladerdeegpasteitjes, boter, crème fraîche, droge witte wijn, knoflook, peper, sjalot, slakken, tijm, verse peterselie en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
vlees / hartige taart, pastei, pizza
Serveersuggestie Gepofte aardappels met kwark

Bijgerecht uit Belgie:

Gepofte aardappels met kwark

Ingrediënten:
ardenner ham, halfvolle kwark, kruimige aardappel, verse bieslook, verse bladselderij, verse peterselie, versgemalen zwarte peper en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
vlees / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / aardappelgerecht
Een recept uit Mirjam Bakker-van Dam - Belgie

Hoofdgerecht uit Belgie:

Gestoofd konijn met stroop

Ingrediënten:
bloem, boter, gerookt spek, kaneelpoeder, konijnenbout, peper, peren-appelstroop, rode wijn, sjalot, tijm, wildfond en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
stoofgerecht / wild
Serveersuggestie Hazenpeper

Hoofdgerecht uit Belgie:

Hazenpeper

Ingrediënten:
boter, gevogeltefond, hazenbout, jenever, knoflook, laurierblad, mager spek, peper, sjalot, suiker, trappistenbier, ui, verse tijm en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
stoofgerecht / wild
Serveersuggestie Forel met spek en uien

Hoofdgerecht uit Belgie:

Forel met spek en uien

Ingrediënten:
boter, dragon, droge witte wijn, forel, gerookt ontbijtspek, rode ui en versgemalen zwarte peper

Keuken:
Belgisch
Soort:
vlees / vis/schaaldieren/schelpdieren / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis
Serveersuggestie Varkenshaas met jenever

Hoofdgerecht uit Belgie:

Varkenshaas met jenever

Ingrediënten:
boter, crème fraîche, jeneverbessen, nootmuskaat, peper, varkenshaas en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
vlees
Serveersuggestie Vlaamse visserssalade met haring

Voorgerecht / lunchgerecht uit Belgie:

Vlaamse visserssalade met haring

Ingrediënten:
bonenkruid, boterbonen, citroen, franse mosterd, mayonaise, peper, rode biet, sjalot, vastkokende aardappel, verse peterselie, zoetzure augurk, zout en zoute haring

Keuken:
Belgisch
Soort:
salade / vis/schaaldieren/schelpdieren
Serveersuggestie Kip in brandewijn

Hoofdgerecht uit Belgie:

Kip in brandewijn

Ingrediënten:
boter, brandewijn, gedroogde pruimen, ham, kip, kippenbouillontablet, knoflook, koksroom, peper en prei

Keuken:
Belgisch
Soort:
stoofgerecht / gevogelte
Serveersuggestie Met paté gevulde uien

Voorgerecht / hoofdgerecht uit Belgie:

Met paté gevulde uien

Ingrediënten:
ardenner paté, salie en ui

Keuken:
Belgisch
Soort:
vlees / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis
Serveersuggestie Suikertaart met amandelen

Bij de koffie uit Belgie:

Suikertaart met amandelen

Ingrediënten:
amandelen, bloem, boter, crème fraîche, ei, poedersuiker, roomboterbladerdeeg, suiker en vanillesuiker

Keuken:
Belgisch
Soort:
koek en gebak
Serveersuggestie Mosselen met mosterdsaus

Hoofdgerecht uit Belgie:

Mosselen met mosterdsaus

Ingrediënten:
bleekselderij, citroen, droge witte wijn, grove mosterd, laurierblad, mayonaise, mosselen, suiker, ui, verse peterselie, versgemalen peper, winterwortel, zout en zure room

Keuken:
Belgisch
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren
Serveersuggestie Rijsttaart

Nagerecht / bij de koffie uit Belgie:

Rijsttaart

Ingrediënten:
boter, croissantdeeg, custard, dessertrijst, eierdooier, eiwit, melk, peulvruchten, suiker en vanillestokje

Keuken:
Belgisch
Soort:
koek en gebak
Serveersuggestie Vleesbordje met boerenbruin

Voorgerecht / lunchgerecht uit Belgie:

Vleesbordje met boerenbruin

Ingrediënten:
ardenner boterhamworst, ardenner ham, boter, gegrild gehakt, grove mosterd en pain boulogne

Keuken:
Belgisch
Soort:
vlees / brood en broodgerecht
Serveersuggestie Tournedos met béarnaisesaus

Hoofdgerecht uit Belgie:

Tournedos met béarnaisesaus

Ingrediënten:
boter, citroensap, droge witte wijn, eierdooier, natuurazijn, peper, sjalot, tournedos, verse dragon, verse kervel en zout

Keuken:
Belgisch
Soort:
vlees
Toon alle 30 recepten in dit boek