Zwartebonenburger met gruyère en gekaramelliseerde uien

Een recept van .

Je vindt dit recept op pagina 23 in Groene burgers .

Gang:
lunch / avondmaal
Soort:
vegetarisch
Bereidingstijd:
90 minuten

Ingrediënten

Bestel op ah.nl

Bereidingswijze

Groene Burgers is een kookboek over andere burgers, anders in de zin dat het in dit stoere boek over vegetarische burgers gaat. Martin Nordin wil onze wereld helpen weer wat groener te worden; minder vlees, meer groenten.

Met dit mooie boek geeft hij ons 31 recepten voor groene burgers en bijzaken zoals broodjes, bijgerechten en toppings. Nordin wil ons inspireren om anders naar eten te kijken en eten en koken te beleven als een sociale, verbindende activiteit in plaats van een noodzakelijk kwaad. Mooi toch?

Ik maakte dit weekend de zwartebonenburger met Gruyère en gekarameliseerde uien en gaf er zelfgemaakte ovenfrietjes en salade bij.

Het resultaat mocht er wezen. De burgers hadden een mooie structuur en bleven perfect van vorm tijdens het bakken. De bonen combineren heel mooi met de smaken van barbecuesaus en gekarameliseerde uien. En de gruyère geeft een subtiel aards tikje aan het geheel mee.

PS De Smokey’s Original BBQ-saus had ik nog over van onze laatste barbecue (laatste van het jaar ook trouwens). Top recept van Jord Althuizen en je je weet precies wat er in je saus gaat he, als je hem zelf maakt… 😉

Eet smakelijk!
Peter

Benodigdheden

oven
koekenpan

Ingrediënten

Burgers

1 blik zwarte bonen in blik
2 rode uien
olijfolie
boter
cayennepeper
gerookt paprikapoeder
2 eetlepels Smokey’s Original BBQ-saus
1 handje walnoten
1,5 eetlepels peterselie
50 gram zwarte rijst
25 gram panko
rodewijnazijn
stukje gruyère
4 hamburgerbroodjes
ijsbergsla

Salade

ijsbergsla
2 tomaten
0,5 komkommer
1 rode ui
1 avocado
olijfolie
rodewijnazijn
mosterd
peper
zout

Frietjes

4 aardappels
grof zout
olijfolie

Instructies

Ik begin altijd graag met de mise-en-place. Ik snipper daarom een biologische rode ui, rooster een klein handje walnoten en hak deze, hak een paar takjes peterselie fijn en kook ongeveer 50 gram zwarte rijst gaar.

Ik gebruik voor dit recept zwarte bonen uit blik (400 gram) die ik (afgespoeld) samen met de walnoten, 65 gram rijst, 1,5 eetlepel peterselie en 25 gram panko in een mengkom door elkaar schep. In een klein koekenpannetje bak ik de ui tot het mooi bruin kleurt en roer dan van het vuur 0,5 theelepel cayennepeper, 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder en 2 eetlepels van de barbecuesaus erdoor. Als de uien een beetje zijn afgekoeld doe ik ze bij het bonenmengsel en stamp dit rustig tot een grove, stevige massa waarvan ik vier burgers vorm. Ik ben vroeg begonnen vandaag dus de burgers kunnen mooi een paar uur in de koelkast stevig worden.

Voor de frietjes snij ik 4 biologische aardappelen in frietjes formaat en kook deze met een beetje zout tot ze beetgaar zijn. Even laten afkoelen en dan besprenkeld met olijfolie in de voorverwarmde oven op 180 graden.

In hetzelfde kleine koekenpannetje fruit ik een gesnipperde rode ui onder af en toe roeren op heel laag vuur met de deksel op de pan. Na ongeveer een half uurtje doe ik er 1 eetlepel rodewijnazijn bij en laat deze goed inkoken. Eindresultaat? Lekkere zoete gekarameliseerde uien voor bovenop de burger straks!

Ondertussen maak ik een salade van ijsbergsla, de laatste tomaten van het seizoen (eigenlijk al te laat), komkommer, rode ui en avocado die ik aanmaak met een dressing van biologische olijfolie, zelfgemaakte rodewijnazijn en mosterd.

Nu bak ik de burgers in boter tot ze een mooie donkere kleur krijgen, beleg ze met kaas en leg ze een paar minuten bij de frietjes in de oven zodat de kaas kan smelten. Opmaken doen we door de burger op een geroosterd hamburgerbroodje van de bakker te leggen, daarop een mooi blaadje ijsbergsla en de gekarameliseerde uitjes.

Aantekeningen bij dit recept

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit recept door gebruikers.

Misschien vind je dit (ook) lekker?

Pulled Mushroom

Een recept uit Maxime Bilet, Nathan Myhrvold en Chris Young - Modernist Cuisine [3]

Gegrilltes Rinderfiletsteak mit orientalischer Barbecuesauce / Gegrilde runderfiletsteak met orientaalse barbecuesaus

Een recept uit Alfons Schuhbeck - Alfons Schubeck - Meine Reise in die Welt der Gewürze

BBQ-portobelloburger met gekaramelliseerde uien en blauwaderkaas

Een recept uit Kathy Kimbell, Martin Nordin en Li Söderberg - Groene burgers

Zwartebonenburger met baba ganoush, gegrilde lente-uitjes en geroosterde pijnboompitten

Een recept uit Kathy Kimbell, Martin Nordin en Li Söderberg - Groene burgers