- De geur van witte rijst

De geur van witte rijst

verzamelde Indische eet- en kookherinneringen

Een boek van

We hebben 60 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals De geur van witte rijst, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Over de geur van witte rijst

Verzamelde Indische eet- en kookherinneringen
Illustraties: Mirjam Letsch
Redacteur: Hans de Clercq

Nederland kent nog volop mensen die een persoonlijke band hebben met de Indische eetcultuur, zowel van de eerste, tweede als derde generatie. In deze families vormt eten het hart van het sociale leven.

De nostalgie, de kennis, het plezier en de liefde die bij de echte Indische keuken horen staan aan de basis van dit kookboek.

Enkele maanden geleden deed Go-Tan een oproep om herinneringen, anekdotes, oude foto’s en natuurlijk de bijbehorende familierecepten in te sturen, met de bedoeling een kookboek te maken ‘van iedereen, voor iedereen’. Wat maakt de Indische eetcultuur zo bijzonder? Welke recepten werden van generatie op generatie doorgegeven en vinden nu hun weg naar dit bijzondere kookboek?

De inzendingstermijn sloot eind juni 2015, en uit de stortvloed van inzendingen werden de mooiste verhalen en anekdotes geselecteerd. Han Go, directeur van Go-Tan en initiatiefnemer van het project, is razend enthousiast over de originaliteit van de inzendingen en de prachtige verhalen. ‘Dit is uniek. Hiermee houden we de sociale Indische eetcultuur ook voor volgende generaties in leven’.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit De geur van witte rijst

Een greep uit de 60 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit  - De geur van witte rijst

Drinken uit De geur van witte rijst:

Pokah

Ingrediënten:
bruine suiker, gember, kaneelstokje, kruidnagel, serehstengel, steranijs, water en zwarte peper

Keuken:
Indisch
Soort:
vegetarisch
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Lunch / avondmaal uit De geur van witte rijst:

Rempah

Ingrediënten:
djinten, ei, gehakt, kemirinoot, ketoembar, knoflook, kokos, laos, sambal oelek, sjalot, trassi, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vlees
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Avondmaal uit De geur van witte rijst:

Oma's nasi goreng

Ingrediënten:
atjar, ei, gebakken uitjes, hamblokjes, ketjap manis, knoflook, kroepoek, lombok, paprikapoeder, rijst, sambal badjak, ui en zonnebloemolie

Keuken:
Indisch
Soort:
vlees / rijst
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Snack of tussendoortje / nagerecht uit De geur van witte rijst:

Beschuittaart

Ingrediënten:
beschuit, boter, ei, vanillesuiker, volle melk, witte basterdsuiker en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vegetarisch / gebak/koek/taart/pudding
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Lunch / bijgerecht / avondmaal uit De geur van witte rijst:

Simpele snijbonen

Ingrediënten:
gembersiroop, ketjap, knoflook, rijst, sambal, snijbonen, ui en zonnebloemolie

Keuken:
Indisch
Soort:
vegetarisch
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Avondmaal uit De geur van witte rijst:

Indische pastei

Ingrediënten:
boter, doperwten & wortels, kruimige aardappel, melk, mihoen, olie, paneermeel, peper, prei, rundergehakt, sambal, ui en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vlees / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / quiche
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Avondmaal uit De geur van witte rijst:

Goelai daging van tante Wies

Ingrediënten:
djahé, djeroek poeroet, djinten, kaneel, ketoembar, knoflook, koenjit, kokos, kokosmelk, lamsvlees, laos, nootmuskaat, peper, sambal oelek, serehpoeder, trassi, ui, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vlees
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Bijgerecht / avondmaal uit De geur van witte rijst:

Roedjak van oma Mien

Ingrediënten:
aalbessen, ananas, asemwater, goela djawa, komkommer, mandarijntjes, peer, perzik, sambal oelek, trassi en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
salade
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Avondmaal uit De geur van witte rijst:

Semur ajam van tante El

Ingrediënten:
azijn, champignons, ketjap manis, kip, knoflook, kruidnagels, nootmuskaat, peper, rode lomboks, uien, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
stoofgerecht / gevogelte
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Lunch / snack of tussendoortje uit De geur van witte rijst:

Sandwich gado gado

Ingrediënten:
bruine boterhammen, gebakken uitjes, komkommer, pindakaas en sambal badjak

Keuken:
Indisch
Soort:
vegetarisch / brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Avondmaal uit De geur van witte rijst:

Saté van geitenvlees

Ingrediënten:
djeroek poeroet, geitenvlees, gember, goela djawa, ketjap, knoflook, limoen, pindakaas, rode peper, santen, tamarindepasta, trassi, ui, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vlees / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / barbecue/grill
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Bijgerecht / avondmaal uit De geur van witte rijst:

Indische zuurkool

Ingrediënten:
aardappelpuree, gebakken uitjes, kerriezuurkool, ketjap manis, knoflook, sambal badjak en spekjes

Keuken:
Indisch
Soort:
vlees
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Lunch / avondmaal uit De geur van witte rijst:

Frikadellen

Ingrediënten:
aardappel, ei, knoflook, nootmuskaat, peper, prei, rundergehakt, selderij, suiker, ui, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vlees
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Lunch / snack of tussendoortje / avondmaal uit De geur van witte rijst:

Mendol tempeh van Ajatina

Ingrediënten:
djeroek poeroet, kentjoer, knoflook, koriander, rode chilipeper, sjalot, suiker, tempeh, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vegetarisch
Een recept uit  - De geur van witte rijst

Avondmaal uit De geur van witte rijst:

Oma's lemper tonijn

Ingrediënten:
djahé, djeroek poeroet, kleefrijst, prei, rode peper, santen, serehpoeder, tomaat, tonijn in blik, ui, zonnebloemolie en zout

Keuken:
Indisch
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren
Toon alle 60 recepten in dit boek