The taste of Suriname
with 100 today popular, never published and long-forgotten Amerindian, European, Afro-Surinamese, Jewish, Chinese, Hindustani, Javanese and Lebanese recipes
Een boek van Diana Dubois
Welkom op heerlijkzoeken
Wij maken jouw kookboeken, zoals The taste of Suriname, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.
“The Taste of Suriname” isn’t just another Surinamese cookbook. It is not only the first Surinamese cookbook especially written for English-speaking audiences, it also contains an unique collection of 100 today popular, never published and long-forgotten recipes, seasoned with a good sprinkle of historical culinary anecdotes.
In this book you will find recipes which are passed down orally from generation to generation and are now finally set into permanent form.
For example: Amerindian Peprewatra and Cassava bread, Afro-Surinamese Afingi, Pinda Alesi, Asogrie and Sukr’irtji, Chinese Fachong and Lebanese Mehsmi Malfouf. Off course recipes for today popular dishes such as Roti, Saoto Soup, Peanut Soup, Pom, Brown Beans with Rice and Chicken Pasty are also inserted. And many more!
Don’t expect in this book culinary arts à la Urbain Dubois that you can impress your family or guests with. French Haute cuisine didn’t quite make it all the way up into Suriname. What you will find are recipes for wonderful dishes that have been created and tested by the home cooks of Surinamese origin. Thanks to them, you will now be able to prepare and taste them yourself. To meet the request of many, this book also contains some translated recipes from the Groot Surinaams Kookboek, also known as the Surinamese Cook-bible. Together they will take you on an unforgettable culinary trip through colonial history up until the present day.
Sources of the material for compiling “The Taste of Suriname” includes the author’s private collection of recipes and old travelogues, novels and diaries, of which some date back from as early as the sixteenth and seventeenth century, as well as more recent published novels from Surinamese writers. They all mention about food and drinks in everyday’s life and dish up a wealth of culinary images, whom make you long for a good introduction into the Surinamese cuisine: which this book certainly is!
“The Taste of Suriname” is a cookbook for people who remember with nostalgia the dishes from their childhood, as well for people who want to learn (more) about the Suriname cuisine.
- Vandaag op het ‘menu’: een nieuw Surinaams kookboek, geschreven en uitgegeven door Diana Dubois: ‘The Taste of Suriname’. Er zijn veel kookboeken over de Surinaamse keuken, dus waarom nog een, zou je kunnen denken. Maar deze uitgave is zeker een aanwinst. Eindelijk een werk dat niet de platgetreden paden bewandelt. Vooral het hoofdstuk over de inheemse keuken sprak mij aan, omdat we meestal niet verder komen dan peprewatra. Het is eigenlijk typerend voor het hele boekje: anders dan anders, wat voor mij zeer verfrissend is. Als je het hoofdstuk over de Europese en Joodse keuken hebt gelezen, is het mooi om te zien hoe deze gerechten zich tegenwoordig hebben versmolten met de creoolse keuken. Veel gerechten hieruit zullen mensen opnoemen als je vraagt naar de typisch Surinaamse keuken. Verder worden nog besproken: de Afro-Surinaamse, Chinese, Hindostaanse, Javaanse en Libanese keuken. De Javaanse keuken komt er wat karig van af. Er zijn vooral van die bevolkingsgroep toch nog een hoop niet-alledaagse gerechten die wel eens belicht mogen worden. Misschien wat voor een volgend project?
Het boekje is in het Engels wat tot gevolg heeft dat veel eenheden in imperial system worden vermeld. Dat mag geen probleem zijn, aangezien dit eenvoudig om te rekenen is. De recepten zijn duidelijk beschreven en makkelijk te volgen. Er is genoeg achtergrondinfo in woord en beeld voor de mensen die niet bekend zijn met de Surinaamse keuken, om toch iets goeds op tafel te zetten met de aangeboden recepten. Bij elke receptengroep is er een informatieve inleiding en ook bij diverse recepten zijn er leuke wetenswaardigheden. Niet alles is even nieuw of onbekend, maar er zijn zeker genoeg andere recepten dan die we normaal tegen komen. Heel handig voor intensief gebruik is het stevige geplastificeerde omslag en de ringband. Al met al een aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in de Surinaamse keuken of gewoon eens wat anders op tafel wil zetten. Ik zelf ga ermee aan de slag!
Dubois Publishers gaf eerder onder meer uit de herdruk van het ‘Groot Surinaams Kookboek’ van A.A. Starke en M. Samsin-Hewit én - allebei van de hand van Diana Dubois: ‘Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek’ en ‘Wat de Surinaamse pot schaft.’ [- Michael Hermelijn & Marieke Visser]
Diana Dubois: ‘The Taste of Suriname’. Rotterdam: uitgeverij Dubois, 2013. ISBN 9789075812084
Aantekeningen bij dit boek
Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.