Reinhardt Hess en R. Hess - Wijn in de keuken en kelder

Wijn in de keuken en kelder

Een boek van Reinhardt Hess en R. Hess

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Wijn in de keuken en kelder, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Wijn heeft iets geheimzinnigs. Op een merkwaardig wijze verandert zoet druivensap in een enigszins wrange, zurige alcoholhoudende drank met een totaal andere smaak en andere bestanddelen dan bet uitgangsproduct. Het proces van rijping en gisting was bekend in voor-Bijbelse tijden en het heeft niet alleen wijnbouwers, maar ook priesters altijd beziggehouden. Misschien dat deze lange geschiedenis er wel voor gezorgd heeft dat wijn voor velen een zeer gecompliceerde drank is die gereserveerd zon moeten blijven voor speciale gelegenheden. Toch wordt er dagelijks wijn gedronken in alle wijngebieden van die wereld. Net als eten is het een alledaagse bezigheid die ontspant en plezier verschaft. Wijn leer je niet op de universiteit kennen, maar alleen door zelf te drinken en te proeven, het, liefst op de plek waai, de wijn vandaan komt. Daarom voert deze wijnreis langs alle grote en kleine wijnbouwgebieden van de wereld. Van de koelere streken in het noorden, waar de riesling het best Lot ontwikkeling komt, via de warmere gebieden waar rode wijn een belangrijke rol speelt, tot de wijnbouwgebieden van het zuidelijk halfrond, bijvoorbeeld Australië, en Nieuw-Zeeland, Elk gebied heeft zijn eigen grote en kleine verrassingen. In bars, bistro’s, proeflokalen, enotecas, strausswirtschaften en Weense beisln kunnen regionale wijnen geproefd worden. Wijn proberen is één ding, er iets over leren is iets anders. Hoe druiven groeien, hoe uil, druiven een complete wijn ontstaat, wat deskundig proeven is, wat er nodig is om een wijnkelder op te zetten, en welke wijnen bij welke gerechten hopen, zijn onderwerpen die daartoe aanzetten. Maar ook tips over het kopen van wijn en het voorkomen van teleurstellingen thuis. Alleen al liet etiket is veelzeggend, als het tenminste 11 gelezen” kan worden. In dit boek wordt uitvoerig uitgelegd hoe de wijnsoort kan worden herkend aan de vorm van de fles, en in welke glazen die wijn het best geschonken kan worden. Maar ook het op de juiste temperatuur brengen, het vakkundig trekken van de kurk uit de fles en het inschenken van de wijn, boren bij de praktijk. Wijn en spijs zijn klassieke bondgenoten. In de keuken verfijnt wijn soepen, vis, vlees en desserts. Aan tafel wordt een eenvoudige maaltijd een feestmaal, en een mooi menu krijgt door een goede wijn extra waarde. Daarom staan er in dit boek ook zoveel smakelijke recepten. Zo kunt, u zelf uitproberen wat er in de wijnbouwgebieden bij de wijn gegeten wordt, welke kleine gerechten er bij een gezellige wijnproeverij horen en welke nationale specialiteiten met wijn bereid worden. Of het na in witte wijn gestoofde vis, in rode wijn gemarineerd vlees of de beroemde luchtige sabayons zijn, eik wijngebied verwerkt zijn eigen wijnen in regionale gerechten. De recepten zijn ook te maken door onervaren koks, en aan veel van de recepten zijn extra informatie en handige tips toegevoegd. Het boek sluit af met een adressenlijst en een wijnlexicon waarin de belangrijkste begrippen verklaard worden. Bedenk daarbij dat theorie niet alles is en dat het uiteindelijk om maar één ding gaat: vroeger of later moet de wijn gedronken en genoten worden. Op uw gezondheid!


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken