Maarten Koek en Etienne Verhoeff - De kaasplank

De kaasplank

koek over kaas en wijn

Een boek van Maarten Koek en Etienne Verhoeff

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals De kaasplank, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

In het allereerste boek over kaasplateaus De Nederlandse Kaasplank geeft Maarten Koek, fromager-sommelier van sterrenrestaurant Perceel, praktische tips om jouw eigen ideale kaasplank samen te stellen met Hollandse kazen.

Kun je een kaasplank maken van alleen Nederlandse kazen? Wat is het ideale kaasplateau voor na het kerstdiner? Leg je een zachte geitenkaas nu op de eerste of tweede plek van je kaasplank neer? En wat voor drank en zoetigheid passen goed bij een blauwschimmelkaas? Maarten Koek ontdekt, proeft en combineert.

“Als fromager constateer ik dat steeds meer liefhebbers voor een kaasplateau kiezen tijdens hun restaurantbezoek, maar ook tijdens etentjes met vrienden”, vertelt Koek. “Ik merk echter ook dat het vragen oproept, zoals wélke kaas kies ik dan en wáár moet ik die neerleggen? Met De Nederlandse Kaasplank wil ik die enthousiaste groep een houvast geven en hen inspireren om te experimenteren met producten uit eigen land.”

In een roadtrip langs 21 Nederlandse boerderijen gaat Maarten Koek - door Gault&Millau uitgeroepen tot Beste Fromager van het Jaar 2015 - op zoek naar de verhalen achter de kaasmakers en proeft hij voor hem bekende en onbekende Nederlandse kazen. “Natuurlijk, we staan bekend om onze prachtige Goudse kazen, maar er is zoveel meer. De boerenkazen zijn aan een opmars bezig, maar Nederland produceert ook hele mooie geiten- en schapenkazen van goede kwaliteit en zelfs blauw- en roodflorakazen! Die variëteit proberen we terug te brengen in De Nederlandse Kaasplank.”

Naast mooie anekdotes van de boerderijen en de proeverij, besteedt Maarten Koek ook aandacht aan begeleidende wijnen én bijpassende zoete drupjes - zijn signatuur bij Restaurant Perceel. “In De Nederlandse Kaasplank vertel ik niet hoe het moet; smaken verschillen nu eenmaal. Het gaat erom dat ik liefhebbers van kaas inspireer op alle gebieden. Het is uiteindelijk aan henzelf om op pad te gaan, de verschillen te proeven en te experimenteren: er is genoeg.”


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken