Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat Ik Gegeten Heb
Op deze blog, die als een receptuitwisseling tussen mij en mijn zus in Zuid Frankrijk begon, zijn ongemerkt zoveel bezoekers gekomen, dat het hoog tijd wordt om me even netjes voorstellen.
Het koken zit ons in de genen. Onze opa en onze moeder waren vooral bedreven in het taartenbakken; haar ultieme droom was het originele recept van de Sachertorte te bemachtigen. We aten toen buitenissigheden die anderen het ergste over onze familie deed vermoeden: stinkende knoflook, beschimmelde worsten, bremzoute vieze visjes. Ach ja, kunstenaarsfamilie. Dat was eind vijftiger jaren.
Mijn zus vertrok naar Frankrijk, waar ze van haar schoonmoeder - ze is nu in de 90 - de kneepjes van de regionale keuken leerde. Ik verhuisde naar Spanje waar ik leerde dat je haantjes, konijnen en eenden vers, dus vooral lévend moest kopen en dat je de kippen in hun krop (maïs) en in hun kont (eieren) moest voelen. En de vissen op de markt moesten echt nog naar adem happen alvorens in de zarzuela te belanden.
Later, toen ik bij de Club Mediterranée werkte, was ik in mijn vrije uurtjes altijd in de keuken te vinden. Dat was in de tijd dat het nog geen Club Med heette en waar de happy few elkaar tegenkwam. Met een decadent aanbod aan oesters, kreeften, hele speenvarkentjes en wat je maar kon bedenken was het een befaamd voedselwalhalla. Ik genoot ervan om in de keuken patissiers aan het werk te zien met Saint Honoré taarten of croissantjes voor het ontbijt. Het enige aanwezige kookboek was de Escoffier zonder plaatjes. Ik herinner me dat er op een dag geen aanvoer van kalfsschnitzels was. We hebben toen haai gepaneerd en geserveerd als Escalopes Milanaises. Niemand die het in de gaten had.
Op mijn reizen in het Verre Oosten heb ik altijd geprobeerd recepten te ontfutselen, vooral in Sichuan en Kanton, mijn twee favoriete Aziatische keukens. Oh ja, en dan hebben mijn zus en ik ook nog een kookcursus in Marrakesh gevolgd – hoog tijd dat ik weer eens Marokkaans ga koken.
Recepten
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Vegetarische gevulde auberginerolletjes met feta
- Ingrediënten:
- aubergines, broodkruim, citroen, extra vergine olijfolie, feta, gedroogde munt, gehakt, ei, kaas, mozzarella, olijfolie, pijnboompitten, bladpeterselie, rozijnen, knoflook, versgemalen zwarte peper, water en zout
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Napolitaanse crostini met mozzarella
- Ingrediënten:
- ansjovisfilets in olie, mozzarella, olijfolie, oregano, stokbrood en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Bloemkool uit Jamie's Italy
- Ingrediënten:
- ansjovisfilets in olie, bloemkool, grote groene olijven, olijfolie, saffraan, knoflook, uien en witte wijn
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Mosselen in Salsa Verde
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Chinees stoofvlees in kant en klare chu-hou-saus
- Ingrediënten:
- arachideolie, gemberwortel, klapstuk, rode peper, runderbouillon, knoflook en uien
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Appel uit de oven met dulce de leche
- Ingrediënten:
- amandelschaafsel, anijszaad, brandy, groene appel, kaneel, kruidnagel, sherry, suiker en vanille
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Heel groene soep van Broccoli en Spinazie
- Ingrediënten:
- bosuitjes, boter, broccoli, crème fraîche, kippenbouillon, roquefort, spinazie en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Crostini met Gesmolten kaas en Ansjovisdip
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Veldsla met Mango, Komkommer en Langoustines (of garnalen) van Niven Kunz
- Ingrediënten:
- komkommer, langoustines, limoen, limoensap, mango, pinda’s, rode peper, sojasaus, veldsla, water en zonnebloemolie
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Mexicaanse Bowl
- Ingrediënten:
- bieslook, cayennepeper, crème fraîche, ui, koriander, limoen, mais, olijfolie, paprika, rookworst, vruchtensap, zoete aardappel en zwarte bonen
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Kwartel met fruit en pecorino
- Ingrediënten:
- kwartels, olijfolie, pruimen, stoofpeertjes en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Onzichtbare Appeltaart
- Ingrediënten:
- appels, eieren, boter, meel, melk, zout, suiker, vanillepoeder en bakpoeder
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Spinaziesalade met ei, spekblokjes en warm spekvet
- Ingrediënten:
- azijn, bosuitjes, eieren, suiker, gehakt, bacon, spekblokjes, spinazie en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Zalmburgers, het geheim van een gewoon goede zalmburger
- Ingrediënten:
- boter, citroenparten, dijonmosterd, gemalen zwarte peper, kappers, olijfolie, oud brood, tabasco, zalm en zout
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Tacu tacu, comfort food uit Peru
- Ingrediënten:
- bakbanaan, bruine bonen, chilisaus, eieren, gehakt, knoflooktenen, langkorrelige rijst, olijfolie, peper en ui
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Polenta met gamba's, venkel en chorizo
- Ingrediënten:
- boter, chilisaus, chilisaus, gamba's, gedroogde tomaten, garnaal, laurierblad, olijfolie, polenta, roomkaas, citroensap, venkel, water, witte peper en zout
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Parmigiana Bianca
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Gerookte Zalmhapjes
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Minestrone uit Ollolai
- Ingrediënten:
- aardappels, basilicum, bladpeterselie, erwten, gedroogde pasta, groenten, olijfolie, pecorino, sperziebonen, bleekselderij, knoflook, tomaten, ui en wortelen
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Snelle salade van Artisjokharten, Meikaas en Avocado
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Diots de Savoie met gratin van Boekweitpasta
- Ingrediënten:
- beaufort, bouillonblokje, emmentaler, boter, olijfolie, slagroom, uien, witte wijn, worstjes en zout en peper
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Wat ik gegeten heb: Groene Asperges, de Allerlekkerste en Allermakkelijkste
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Witte bonen met bleekselderij
- Ingrediënten:
- bleekselderij, limabonen, olie, peper en zout en witte bonen
Recept van Wat Ik Gegeten Heb:
Griekse witte bonensoep fasolada
- Ingrediënten:
- cannellinibonen, gedroogde oregano, gehakt, bladpeterselie, ui, ui, laurierblad, limabonen, olijfolie, rode ui, rood pepertje, selderijblad, knoflook, tomaten uit blik en wortels