Marike Bol en Marike Bol - Oh My Pie! - Bakken zonder Tarwe

Bakken zonder Tarwe

op ontdekkingsreis met nieuwe meelsoorten

Een boek van Marike Bol en Marike Bol - Oh My Pie!

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Bakken zonder Tarwe, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Vernieuwend receptenboek voor glutenrvije en lactosevrije eters. Geen 13 in een dozijn aangezien er met vernieuwde meelsoorten wordt gewerkt - Oh My Pie! Ben je er ook van overtuigd dat tarwe niet goed is voor je buik? Maar wil je toch je boterham of snackreep niet missen? Dan is het boek Bakken Zonder Tarwe een aanwinst voor jouw aanrecht. Marike Bol (bekend van de foodblog Oh My Pie!) neemt je mee op ontdekkingstocht met nieuwe(re) meelsoorten. Ze leert je heerlijke broodjes maken van bakbananenmeel, snackrepen met tijgernotenmeel en ook de trucjes hoe je tarwevrij brood toch elastisch en smakelijk maakt. Want tarwevrij brood hoeft nu eenmaal niet korrelig te zijn en bij de eerste hap uit elkaar te vallen. Ook is er in dit boek ruimte voor koekjes, hartige happers en nog veel meer lekkers. Maak bv eens eigen notenmelk. Super makkelijk en erg smaakvol! Ga mee op ontdekkingsreis met Marike Bol en tover zelf de lekkerste creaties op tafel.

Alle recepten uit dit boek zijn:

Glutenvrij

Lactosevrij

Tarwevrij

Vrij van geraffineerde suikers

Softcover- 216 pagina’s, lekker groot formaat 197 x 270 mm - Marike Bol kreeg een paar jaar geleden de diagnose coeliakie. Op dat moment dacht ze dat ze nooit meer zou kunnen genieten van eten. Als je geen gluten meer eet, vallen veel mogelijkheden af. Maar Marike liet het er niet bij te laten zitten. Gelukkig zijn er nog zoveel mogelijkheden over om van je leven een feestje te maken. Bakken zonder tarwe; gelukkig zijn er nog zoveel mogelijkheden over om van je leven een feestje te maken,

Marike begon een bijzonder bakblog Oh My Pie! en schreef in 2017 haar eerste bakboek: Oh My Pie, van glutenvrije last naar glutenvrij feestje! (het review vindt je hier)

Na een jaar begon het toch weer te kriebelen. Marike wilde heel graag een boek maken en hierin laten zien dat er naast tarwe nog behoorlijk veel keuze is in meelsoorten. Marike vertelt je alles over bakbananenmeel, hazelnoten, - kastanje-, kikkererwten-, kokos-, lupine- en tijgernotenmeel. Wat een bijzondere ontdekkingreis!

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Wow, Marike lijkt een eindeloze berg energie te hebben. Bij haar boekpresentatie bakte ze een tafel vol lekkers en twee dagen later deed ze het gewoon dunnetjes nog eens over en yes, ik mocht meeproeven! Ik nam mijn jongste zus mee en wat hebben we genoten van al dat lekkers en het gezelschap.

Bedankt voor de geweldige tafels lekkers om te proeven Marike! Wat een werk.

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Bakken zonder tarwe is best een flink boek en alle recepten zijn voorzien van een prachtige foto. Marike bakt vaker zebrataarten en ik heb er al eerder verlekkerd naar zitten kijken. Wat een prachtige taart. Ik heb hem geproefd bij de boekpresentatie en geef hem een dikke duim omhoog. In het boek verteld Marike hoe je precies deze cheesecake met mango en passievrucht met zebrastrepen maakt.

Uit Bakken zonder tarwe: “Kun je niet geloven dat jij ook zo’n plaatje van een taart zou kunnen maken? Herhaal wat ik zeg: “Ik kan dit!” Haal even diep adem, stroop je mouwen op, en ga aan de slag. Heb geduld en tada! Daar is hij, deze prachtige taart!”

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Op en top Oh My Pie! Ontbijttaarten en ontbijttaartjes; kleurig en voedzaam. Wat een vrolijke en lekkere manier om je dag te starten. Marike is en kei in het versieren en op smaak brengen met fruit, noten en zaden. Geen baksel ziet er saai uit.

Foto links: Bramen en blauwe bessen tartelettes. Een bodem met gezonde ingredienten, gevuld met onder andere kokosyoghurt.

Foto rechts: Tropische cake met mango in de cake en mangoroosjes op de cake. De cake is gezoet met mango en tijgernotenmeel. Met dit bijzondere meel ga ik binnenkort ook aan de slag. Tijgernotenmeel smaakt van nature zoet en daarom is er bij dit recept geen extra zoetje toegevoegd.

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van Oh My Pie

Foto links: Wat een topper. Tijdens de proeverij hoorde ik veel lovende woorden over deze Frambozen cheesecake repen. Neem een hap dwars door de reep heen, dan proef je alle lagen in één hap.

Foto midden: Hummus eierkoeken. Ahh heerlijk, ik heb vaker met kikkererwten gebakken. Ze geven een heerlijke structuur aan je baksel, ze zijn gezond en zo lekker! Wat een bijzonder recept.

Foto rechts: Toscaanse kastanjetaart. De inspiratie vond Marike tijdens haar vakantie in Italië en natuurlijk gaf zij hier haar eigen draai aan. Kastanjemeel is een product die je vaker tegenkomt in Italië.

Uit het hoofdstuk hartige happers komt deze quiche met gegrilde puntpaprika. Lekker kleurig naast andere recepten als: uienbroodjes, quiche met pompoen en Italiaanse focaccia.

Taartjes bakken gaat Marike heel makkelijk af, maar voor brood heeft zij zich echt moeten inspannen. Brood zonder gluten is een uitdaging op zich. Veel recepten hebben een lange rij ingrediënten die niet iedereen zomaar in huis heeft. Marike heeft gezocht naar recepten die voor iedereen goed te doen zijn. Zo zie je op de foto rechts een rustiek zaden brood met kastanjemeel en een mix van zaden voor een goede bite.

Uit Bakken zonder tarwe: "Glutenvrij bakken is écht anders dan bakken met meel dat gluten bevat. Je gebruikt andere meelsoorten, het bakproces verschilt, en daarnaast heeft het deeg een andere dikte én structuur. Mijn meest belangrijke tip is dan ook; laat al je verwachtingen los en start met een frisse open blik!" 

Ik volg Marike op de netwerken en regelmatig valt mijn mond open bij het zien van al die lekkere foto’s op haar blog Oh My Pie! (neem even een kijkje op haar instagram, dan snap je wat ik bedoel). De baksels zijn absoluut vernieuwend, verzorgt, kleurrijk en zijn niet alleen geschikt voor een doelgroep die moet of wil leven zonder gluten en/of lactose. De vrolijke toon van Marike Bol werkt aanstekelijk. Ik heb zin om binnenkort voor je te gaan bakken. Niet vullen maar voeden.

Bakken zonder tarwe geeft je veel informatie over bijzondere soorten meel, recepten zijn heel divers en zijn vooral bedoeld om je lichaam te voeden. Dus een scone, een koekje, een stuk taart, fudge of donut. Ze zijn wat mij betreft op het diner na, geschikt voor vrijwel ieder moment van de dag. Brood, koekjes, taart en meer

Het boek bevat niet alleen recepten voor brood, maar ook voor koekjes, repen, pannenkoeken, cake en taart. Daarnaast worden de bijzondere glutenvrije meelsoorten die Marike gebruikt afzonderlijk besproken. Leert ze ons hoe je eieren makkelijk kun vervangen door lijnzaad, chiazaad, gepureerd fruit, xanthaangom of een noten- en zadenpasta. En wat er beslist niet in je voorraadkast mag ontbreken.

Alle recepten in dit boek zijn:

Glutenvrij
Lactosevrij
Tarwevrij
Vrij van geraffineerde suikers

Het boek telt 216 pagina’s en ruim 85 glutenvrije recepten waar je direct mee aan de slag kunt. De een ziet er nog aantrekkelijker uit dan de andere. Het water loopt je in de mond bij het zien van de vegan lemon cream bicuittaart, de zandkoekjes van tijgernotenmeel, de appelkruimeltaart met bosbessen en de smaakvolle quiche met pompoen.

Tot slot volgen een aantal basisrecepten voor het maken van vanille extract, kokosslagroom, havermelk, cashewnotenmelk, hazelnootmelk, hazelnootpasta en abrikozenjam.

Bakken zonder tarwe van Marike Bol van het blog Oh My Pie is verkrijgbaar voor 19,95 bij de boekenwinkel. Bestel je het via Bol.com, dan ligt het zeer waarschijnlijk morgen al bij je op de deurmat! - Bakken zonder tarwe is het tweede boek van Marike Bol. Je kent haar waarschijnlijk wel van de foodblog en haar gelijknamige bakboek Oh My Pie!. Haar nieuwste boek bevat niet alleen taarten en koekjes, maar ook brood, broodjes, pannenkoeken en nog veel meer glutenvrije verwennerijen.

Marike: 'Ik neem jou mee op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten!'

De recepten zijn allemaal op basis van bijzondere glutenvrije granen-, noten- en andere meel. Zo gebruikt Marike meel van bakbananen, hazelnoten, kastanjes, kikkererwten, kokos, lupine en tijgernoten (chufa). Dit boek is daarom ook een fantastische inspiratiebron voor degene die wel gluten verdragen. Glutenvrij bakken

Marike kreeg een paar jaar geleden van haar arts te horen dat ze coeliakie heeft. Dat betekent dat je gluten geheel moet vermijden. Wat naar mijn inziens bijna een onmogelijke opgave is, want in de meest onverwachte producten zitten tarwe of gluten verwerkt. Wist jij dat bijvoorbeeld drop, kant-en-klare soep en zelfs sommige drogisterijartikelen gluten bevatten. Dus dat wordt etiketten lezen en je verdiepen in deze materie.

Gelukkig voor ons is de auteur niet bij de pakken neer gaan zitten. Tijdens haar zoektocht naar goede vervangers ontstaan de meest smakelijke baksels. Die er trouwens ook nog eens fantastisch uitzien. Neem nou de luchtige bruine bolletjes op de foto hieronder. Daar zou je toch zo een hap uit willen nemen. Als je niet beter wist dan zou je denken dat ze van tarwemeel zijn gemaakt. Niets is minder waar, want Marike gebruikte hazelnootmeel voor deze broodjes. Zelf zegt ze dat ze van nature absoluut geen broodbakker is. Ik denk zelf dat, dat juist in haar voordeel is. Zo hoef je niets af te leren en kun je het bakken van glutenvrij brood op een geheel andere wijze benaderen.

Marike: 'Bakken is geen theorie, je moet voelen en proeven.'

Glutenvrije lekkernijen en brood bakken is niet echt makkelijk. Dat weet ik uit eigen ervaring. Je moet een paar basisregels in acht nemen. Je moet onder andere de gluten te vervangen door een soort plakmiddel. Gelukkig legt Marike in Bakken zonder tarwe ons uit hoe dat in zijn werk gaat en welke producten je het best kunt gebruiken. Niemand zit immers op een glutenvrij brood te wachten dat gortdroog is en al verbrokkelt tijdens het snijden. Wie is Marike bol?

Marike Bol (1988) is een ondernemende dame. Zij is niet alleen docente op het ‘Fioretti College’ waar zij les in ‘Gezondheidszorg en Welzijn’ geeft. Zij volgde ondertussen op Civas de opleiding ‘Orthomoleculaire Voeding & Suppletie voedingsdeskundige’ en behaalde (of het allemaal een fluitje van een cent is) ook nog eens haar papieren voor tweedegraads docente.

In april 2016 richt zij ‘Oh my pie! op, dat in 2017 wordt bekroond met het gelijknamige bakboek. Een boek waarin zij met haar heerlijke recepten een glutenvrije last ombuigt naar glutenvrij feestje. Marike wordt door haar vriendinnen niet voor niets de glutenvrije taarten tovenares genoemd. Bakken kan ze zeker, dat bewijzen de fraaie foto’s in haar beide boeken wel. Onlangs is haar tweede boek ‘Bakken zonder tarwe’ verschenen.

Oh My Pie!

Marike heeft een eigen website ‘Oh my pie!’. Daar vertelt ze haar persoonlijke verhaal over haar zoektocht naar gezonde en allergeenvrije gerechten. Tevens deelt ze daar nog meer smakelijke glutenvrije recepten met ons. Kortom inspiratie en informatie genoeg voor iedereen die van zijn of haar leven een glutenvrij feestje wil maken. Of zoals Marike zegt: “Denk in kansen niet in onmogelijkheden, ook bij een glutenintolerantie!” Wil jij ook tarwevrij leren bakken?

Ben je nieuwsgierig geworden welke meelsoorten er nog meer zijn en wat voor lekkers je daar mee kunt bakken? Ook voor wie niet glutenvrij hoeft te eten is dit boek een fantastische inspiratiebron. Met de goede tips en overheerlijke recepten in dit boek kan ook jij direct aan de slag. Je kunt heel eenvoudig een exemplaar van ‘bakken zonder tarwe’ van Marike Bol via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Bakken zonder tarwe van Marike Bol (review)


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Aanbevolen boeken