Framboos

Framboos wordt beschouwd als bosvruchten.

De framboos komt in heel Europa voort, vooral in open plekken in en rond het bos. Hij wordt al lang gegeten, en geteeld sinds de Middeleeuwen.

De plant kent stengels die wel 2 meter lang kunnen worden. Er is een zomer- en een herfstvariant van de framboos. De stengels van de zomerframboos dragen pas in het tweede jaar vrucht, terwijl de stengels van de herftframboos het eerste jaar al vruchten dragen. Na het dragen van de vruchten sterven de stengels af.

Niet alle frambozen zijn rood. Er zijn ook gele frambozen. De framboos is een verzamelsteenvrucht, het bestaat uit kleine vruchtjes. Ten opzichte van een braam laat een framboos gemakkelijk los van de bloembodem.

Lees meer

Alternatieve naam: frambozen.

Zoek naar framboos in jouw eigen kookboeken

Waar vind je ook alweer dat lekkere recept met framboos in jouw eigen receptenverzameling? Met heerlijkzoeken zoek je door je eigen kookboeken, favoriete foodblogs en zelf verzamelde recepten.

De lekkerste framboos recepten

De volgende recepten zijn gevonden met het ingredient framboos:

Een recept uit Tessa Kiros - Ciao Bella

Drinken / aperitief uit Ciao Bella:

Belinni

Ingrediënten:
framboos, prosecco en witte perzik

Keuken:
Italiaans
Soort:
drank (alcoholisch)
Een recept uit M.B. Clark, Martin Brigdale en M. Clark - Trattoria

Diner / nagerecht uit Trattoria:

Tiramisu con lampone

Ingrediënten:
pure chocolade, ei, espresso, framboos, lange vingers, marsala, mascarpone, donkere rum, savoiardi en slagroom

Keuken:
Italiaans
Een recept uit Claudia Bruckmann, Teubner en Dorothee Godert - Groot handboek koken

Bijgerecht uit Groot handboek koken:

Frambozensaus

Ingrediënten:
citroensap, eau de vie framboise, frambozen, munt en poedersuiker

Keuken:
Frans
Soort:
saus/dressing/jus / vegetarisch
Een recept uit  - Story on a Plate

Diner / nagerecht uit Story on a Plate:

Meringue, ijs en roos

Ingrediënten:
framboos, ijs, meringuescherven, roze rozenblaadjes, suikerspin en tropisch fruit

Keuken:
Internationaal / Zuid-Afrikaans
Soort:
vegetarisch / ijs
Een recept uit Yotam Ottolenghi en Helen Goh - Sweet

Recept uit Sweet:

Raspberry lollipops

Ingrediënten:
basterdsuiker, framboos, gevriesdroogde frambozen en glucosesiroop

Soort:
zoet / snoep / suikerwerk
Een recept uit Linda Tubby - Gelati d'Italia

Snack of tussendoortje / drinken / aperitief uit Gelati d'Italia:

Sorbet Bellini

Ingrediënten:
fijne kristalsuiker, framboos, glucosepoeder, perzik en prosecco

Keuken:
Italiaans
Soort:
vegetarisch / ijs/sorbet/granita/panna cotta